Zooloji Bilimi Nedir?
Zooloji Bilimi Nedir: Hayvan bilimi olarak da bilinmekte olan Zooloji, hayvan popülasyonlarının nasıl yaşadığının incelenmesine gözlemleyen biyoloji dalı demektir. Organizmaların yapısı, hücre altı birimi ve daha birçok konuyu kapsar. Bazı zoologlar, yalnızca belirli hayvan gruplarının biyolojisiyle ilgilenirler. Bir kısmı da hayvanların vücut yapısı ve işlevleri ile ilgilenir. Ayrıca yeni canlı türlerinin nasıl oluştuğunu ve özelliklerinin nesilden nesle nasıl aktarıldığını da inceler. Bir yandan da hayvanların birbirleriyle ve çevreleriyle olan etkileşimlerini, sergiledikleri davranışların anlamlarını incelerler.
Zooloji bilimi hem tanımlayıcı hem de analitik bir bilim dalıdır. Kısaca temel veya uygulamalı bir bilim olarak ele alınabilmektedir. Temel zooloji alanında çalışan zoologlar, elde edilen bilginin uygulanış şeklini dikkate almaz. Temel zoolojinin aksine uygulamalı zooloji alanında çalışanlar ise insanlara ve hayvanlara doğrudan fayda sağlarlar. Uğraşlarla (örneğin tıp) ilgilenirler.
Zoolojinin Tarihi
Zoolojinin Tarihi Gelişimi
Tarihsel olarak zooloji çalışmaları, hayvanları analiz etme ve sınıflandırmaya ( taksonomi yönelik gösterilen uğraşlarla sınırlıdır. Antik Yunan filozofu Aristoteles, özellikle MÖ dördüncü yüzyılda çeşitli organizmalar arasındaki benzerlikleri tanımlayan hayvanları sınıflandırma sistemini tasarlamasıyla tanınır. Aristoteles, o yıllarda üreme pozisyonlarına ve yaşadıkları habitatlara göre hayvan gruplarını şekillendirmiştir.
Zooloji, ilk olrarak 12. yüzyılda başlarında ortaya çıkmış bir bilimdir. Uzun zamandır bazı anatomi çalışmaları ve özellikle hayvanları çeşitlendirmeye yönelik yapılan çalışmalarla tanınmıştır. İsveçli botanikçi Carolus Linnaeus, bugün hala kullanılan bir isimlendirme sistemi geliştirdi. (ikili sınıflandırma) ve zamanla gelişerek taksonomi adlı sınıflandırma bilimi ortaya çıktı.
Zooloji, günümüzde incelediği hayvanlar alemi kadar çeşitlidir. Yelpazesini genetik ve özellikle biyokimya gibi alanları içerecek şekilde genişletmektedir. Ayrıca, hayvanlar alemi hakkında bilgi edinmek için çok çeşitli tekniklerin uygulandığı bileşenler arası bir alandır. Örneğin, çeşitli hayvanlardan elde edilen DNA’lar üzerinde yapılan genetik çalışmaları, onların evrimsel geçmişleri hakkında fikir verebilmektedir. Morfolojiye (kaslar, kemikler, hücreler ve hücresel bileşenler gibi yapısal özellikler) odaklanan zooloji uzmanları, ilk olarak biyokimya laboratuvarında geliştirilen çeşitli teknikleri kullanır.
Ölüleri Diriltebilir Miyiz ?
Zooloji Biliminin Alt Dalları Nelerdir?
Zooloji oldukça geniş bir alanı kapsayan bir bilimdir. Aynı zamanda pek çok alt bileşeni bulunmaktadır. Bu alt dallardan bazılarını aşağıda görebilirsiniz:
Entomoloji: Böcekler üzerine birçok araştırmalar yapan bir daldır. Böcek bilimi olarak da bilinmektedir.
Herpetoloji: Sürüngenler ve amfibi üzerine çalışmalar yürüten bir bilimdir.
İhtiyoloji: Kısaca balık bilimidir
Malakoloji: Yumuşakçalar üzerine bir bilim dalıdır.
Mammaloji: Memeli hayvanları inceleyen bilim dalı.
Ornitoloji: Kuş bilimi.
Primatoloji: Primatlara dair çalışmalar yürütür.
Ekoloji: Hayvanlar ve çevreleri arasındaki etkileşimleri değerlendiren bilim dalı.
Embriyoloji: Hayvanların doğumdan önceki gelişim aşamaları üzerine çalışır.
Etoloji: Hayvan davranışı bilimi.
Paleontoloji: Fosiller üzerine araştırmalar yürüten bir bilim dalı.
Sosyobiyoloji: Karıncalar, arılar, sürü kuşları, balıklar ve insanlar gibi sosyal konumdaki hayvanların davranışları, evrimi ve ekolojisi ile ilgili çalışmalar yürüten bir bilim dalı.
Zoologların çalışma alanları oldukça çeşitli ve geniştir. Zooloji lisans bölümü, çeşitli sağlık meslekleri (veterinerlik, tıp, diş hekimliği) veya genel çevre bilimlerindeki alanlardan birinde kariyer yapmak isteyen birçok öğrenci tarafından seçilmektedir. Bir laboratuvarda veya zooloji müzesinde çalışmanın yanı sıra saha çalışması yapan, açık havada çalışmalar yürüten alanlar da oldukça fazladır. Kariyer seçenekleri arasında kamusal alanlar, çevre kurumları, eğitim (üniversiteler dahil) ve endüstrideki (danışmanlık firmaları ve biyomedikal şirketleri dahil) çeşitli pozisyonlar bulunur. Ayrıca bu gibi biyolojik bilimlerde uzmanlaşmak isteyenler için birçok üniversitede yüksek lisans yapma olanağı da mevcuttur.