Vertigo Nedir ?
Vertigo hastalığı, kısaca gördüklerinizin size dönüyormuş gibi gelmesine verilen bir hastalıktır. Toplum arasında kısa bir şekilde baş dönmesi olarak nitelendirilir. Vertigo’nun baş dönmesi çok basit gibi gözükse de, aslında çok zor bir durumdur. Zira, bu baş dönmesi herkesin geçirebileceği sıradan baş dönmesi değildir. Vertigo geçiren bir kişi; bulantı, kusma ve denge kaybı yaşamaktadır. Bu etkiler bu hastalıkta oldukça olağan bir durumdur. Bu hastalıkta geçirilen atakların şiddeti hiçbir zaman bilinemez. Kimi atak çok kısa ve şiddetsiz geçerken, kimi atak çok uzun ve şiddetli geçmektedir. Öyle ki, bu ataklar kişinin günlük işlerini yapamamasına bile neden olmaktadır.
Vertigo Tanısı Nasıl Konur ?
Hastalığın tanısı konurken önemli olan hastanın o anda ne hissettiğidir. Çünkü, her baş dönmesi vertigo hastalığı değildir. Doktor, ilk olarak baş dönmesi sırasında neler hissettiğini hastaya sormaktadır. Hastanın cevaplarına göre bu hastalığın ön tanısı konulabilir. Lakin, sonrasında kesin tanı için MR çekilebilir. Bu hastalık çoğunlukla beyne yeterli kan akışı sağlanmadığından, merkezi sinir sistemi de kontrol edilmektedir. Bunun yanı sıra iç kulakla ilgili yapılan testler de kesin olarak vertigo tanısını koyabilir. Tanı, kesin bir şekilde koyulduktan sonra ise yapılabilecek tedavi yöntemleri incelenir. Her hastalıkta olduğu gibi bu hastalıkta da tedavi, hastanın durumuna göre planlanmaktadır.
Vertigo Hastalığının Nedenleri Nedir ?
Hastalık, merkezi sinir sistemlerinde ve iç kulakta bulunan problemlerden dolayı oluşmaktadır. Hastaların %60’ı BBPV denilen vertigo tipine sahiptir. Sanılanın aksine bu tip iyi huylu bir tiptir ve genellikle tedavi gerektirmez. Bu tipte bulunan baş dönmeleri 15 saniye ile birkaç dakika arasında değişkenlik gösterebilir. Tabii ki kötü huylu tipler de söz konusudur. Lakin, bu tiplere rastlanılması yukarıda da belirttiğimiz gibi daha azdır. Bu hastalık çoğunlukla iç kulağın iltihaplanması sonucunda oluşmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli etken şüphesiz virüslerdir. Ağır geçirilen grip, kızamık, çocuk felci, hepatit ve kabakulak virüsleri bu hastalığı tetikleyecektir. Vertigo hastalığını tetikleyen önemli etmenler ise aşağıdaki gibidir;
- İç kulağın sinir dokusunda bulunan tümörler bu hastalığı tetikleyebilir. Dolayısıyla iç kulakla ilgili bir sorun varsa, bu vertigo hastalığına dönüşmeden doktora başvurulmalıdır.
- Hastalık beyin kanaması sırasında oluşabileceği gibi, beyin damarlarının tıkanması sonucunda da oluşabilir.
- Boyunda oluşan yaralanmalar ve kafa travması geçiren bir kişinin hastalığa yakalanması son derece muhtemeldir. Düşük kan basıncı ve panik bozukluğu da vertigo hastalığının diğer etmenleri arasındadır.
Vertigo Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır ?
Vertigo tedavisi, şüphesiz hastanın geçirdiği hastalığın şiddetine göre belirlenmektedir. Çok şiddetli hastalıklarda cerrahi müdahale ön plandadır. Lakin, çoğu hastalık cerrahi müdahale gerektirmez. Vertigo’da bulunan BBPV dediğimiz tip kendiliğinden geçebileceği gibi, hafif doktor müdahaleleriyle de son bulabilir. Hastalığın önemli etmenlerinden birisi de orta kulak enfeksiyonudur. Orta kulak enfeksiyonu sonucunda vertigo oluşma ihtimali olacaktır. Bunun sonucunda ise antibiyotik kullanımı mutlak tedavi yöntemidir. Bu hastalık çoğunlukla kendi kendine geçecektir. Lakin, ağır vertigo tiplerinde hastalık dinlenmeyle geçmez. Dolayısıyla burada doktor müdahalesi şarttır. Tedavi sırasında ise kesinlikle kafein, sigara ve alkol kullanılmamalıdır. Aksi takdirde tedavi sonuç vermeyecektir.
Doktora Ne Zaman Başvurulmalıdır ?
Hastalığın en küçük bir belirtisi var ise acilen doktora gözükmeniz gerekmektedir. Doktora acilen başvurmanızı gerektiren etmenler ise aşağıdaki gibidir;
- Konuşma güçlüğü,
- Bilinç kaybı,
- Denge kaybı,
- Baş ağrısı,
- Çift görme,
- Eklemlerde yaşanan ağrılar, bu hastalığın başlıca etmenleridir.