Topraklama Nedir ?
Topraklama Nedir: Topraklama, ev elektriği hakkında en sık duyduğumuz terimlerden birisidir. Elektrik kaynağı, elektrik kaynağının iletken olmayan bölümleri ve toprak arasında bir bağlantı kurmaktır. Kurulan bağlantı, toprağa bağlantıya dahil iletken bir maddenin yerleştirilmesi ile tamamlanır. Bu bağlantı sayesinde devrede ortaya çıkan bir elektrik kaçağında elektrik, daha önce kurulmuş olan topraklama ile herhangi bir olumsuz sonuç doğurmadan toprağa verilir. Bu özelliğiyle topraklama bağlantısı, elektriğin; canlılar ve elektronik eşyalara verebileceği zararlardan korunmayı sağlar.
Topraklama Çeşitleri Nelerdir?
1)Koruma Topraklaması: Özellikle elektronik aletler üzerinde, canlılara elektrik gerilimine karşı koruma sağlayan topraklama çeşididir. Bu topraklama ile üzerinden elektrik akımı geçmeyen fakat herhangi bir elektrik kaçağında insanların temas edebileceği iletken yapılar topraklanmış olur. Yürüyen merdivenlerde, tanklarda, metal elektronik mutfak aletlerinde ve benzeri yapılarda bulunmaktadır.
2)İşletme Topraklaması: İşletmelere gelen akımın belirli bir sabitte tutulması ve işletme elektriğinin sorunsuz işlemesi için yapılan topraklamadır. Aynı zamanda bu topraklama, elektrik hattı üzerinden bir kutbun toprağa bağlanması ile gerçekleştirilmektedir. Başka bir deyişle ülkelerin elektrik dağıtım özelliklerine göre işletmelerde kullanılması gereken topraklama özelliği değişiklik gösterir.
3)Yıldırım Topraklaması: Binalarda kullanılan, yıldırım düşmesi durumunda elektrikli cihazlara etki edebilecek yüksek gerilimin toprağa iletilmesini sağlayan topraklama türüdür. Bu topraklama türünde, iletken akım yolları dışında; evin iletken yapılarının topraklaması yapılmaktadır. Bu işlemin yapılmadığı binalarda, yıldırım gibi olayların sonucunda çok büyük hasarlar meydana gelebilmektedir.
Topraklama Sistemlerinde Kullanılan Elemanlar:
Elektrot: Toprağa gömülen ve elektrik devresiyle bağlantılı olan iletken yapıdır. Çubuk, şerit ve levha olmak üzere üç çeşitte bulunmaktadır.
a)Çubuk Elektrot: İnce uzun yapılı, toprağa çakılarak kullanılan elektrot türüdür. Kısacası derine ve dik olarak çakılırlar.
b)Şerit Elektrot: Şerit şeklinde yapılan ve derine gömülmeyen, geniş elektrot türüdür. Özellikle bu tür elektrotların uzunluğu arttıkça, toprağa verilen elektrik yükünün yayılma alanı da artar.
c)Levha Elektrot: Levhalardan yapılan, derine gömülen elektrot türüdür. Topraklamanın sorunsuz olması için dikey olarak gömülmelidir. Bu elektrotların boyutları arttıkça, toprağa verilen elektrik yükünün yayılma alanı da artar.
Topraklamanın Sağladığı Yararlar Nelerdir?
- Topraklama sayesinde, elektriğin üzerimizde oluşturabileceği olumsuz etkilerden korunursunuz.
- Çeşitli nedenlerle bozulan ve elektrik kaçağı yapan cihazlarımızın, özellikle yangın türü sonuçlar doğurma olasılığını düşürürüz.
- Şehir elektriğinde meydana gelen dalgalanmalar ile cihazlarımıza etki edecek yüksek gerilimden korunuruz.
- Yıldırım gibi can ve mal güvenliğimizi, doğrudan tehdit eden kuvvetlerden korunuruz.
İlgi çekici bir konu: Lambayı kim buldu ?