1. Anasayfa
  2. Sağlık Bilgileri

Tetanoz Nedir? Tetanozun Belirtileri Nelerdir?

Tetanoz Nedir? Tetanozun Belirtileri Nelerdir?
Tetanoz Nedir ?
0

Tetanoz Nedir?

Tetanoz Nedir: Klostridium tetani adlı bakterinin oluşturduğu zehri açık yaralar vasıtasıyla vücuda naklederek öldürücü enfeksiyon oluşumuna sebep olan hastalığa tetanoz denilmektedir. Hastalığa sebep olan bu bakteriler toprakta, insan ve hayvan bağırsaklarında ve dışkıda bulunmaktadır. Hemen her türlü yaralanma sonucu bulaşma riski bulunduğundan dolayı önlem almak gerekmektedir. Sıklıkla 2 şekilde insanlara bulaşmaktadır. Birincisi evde yapılan doğumlarda bebeğin göbek kordonu kesilirken steril olmayan jilet veya kesici aletler kullanıldığında ikinci olarak ise çivi, iğne, diken batması ve çeşitli kanamalar sonucu tetanoz hastalığı insanlara bulaşmaktadır. Doğum sırasında bulaşan tetanoz maalesef göbek kordonundan bebeğe geçerek 2 gün içinde vefat etmesine sebep olmaktadır.

Tetanoz Nedir ?
Tetanoz Nedir ?

Tetanoz Nasıl Etki Eder:

Klostridium tetani bakterileri protein yapısında olan tetanospazmin adı verilen bir zehir üretirler. Bu zehir vücuda bulaştıktan sonra çok kısa bir süre içinde sinir lifleri aracılığıyla merkezi sinir sistemine ulaşır. Merkezi sinir sistemine zehir ulaştıktan sonra sinir sistemi bölümlerinde bozukluklara sebep olarak dışarıdan gelen ses, ışık ve dokunma gibi etkilere şiddetli bir şekilde kasılmalarla tepki gösterir. Kasılmalar neticesinde vücut kaskatı kesilerek dolaşım sisteminin engellenmesine sebep olur ve hasta hayatını kaybeder. Hastalığın vücuda tam etki etme süresi 2-56 gün arasında değişmektedir.

Tetanoz Belirtileri:

Tetanozun ilk belirtileri gerginlik, baş ağrısı, çenede ağrı ve sertlik, karın ve bel ağrısı, ağız hareketlerinde zorlanma, yutma güçlüğü ve gülümseme sırasında zorluk çekmek olarak belirtilmektedir. İlerleme durumunda tüm vücutla beraber gırtlak veya boğazda da kasılma görüldüğü takdirde ani ölüme sebep olabilen bir hastalıktır. Belirtiler görüldükten hemen sonra tedavisine başlanan hastalar 2 hafta içinde iyileşmektedirler.

Tetanoz Tedavisi:

Tetanoz Tedavisi ? Tetanoz nasıl tedavi edilir ?
Tetanoz nasıl tedavi edilmektedir ?

Bu hastalık teşhisi konulan bir hastaya ilk olarak tetanoz antiserumu uygulanmaktadır. Bu serumtetanoza karşı önlem almak amacıyla herhangi bir yaralanmada da uygulanabilmektedir. Serumdan sonra çeşitli kas gevşetici ilaçlar kullanılarak tedavi tam olarak sağlanmaktadır. Hastaneye gelen hastanın durumu çok kritik bir düzeyde ise trakeotomi denilen cerrahi girişim uygulanmaktadır. Trakeotomi gırtlak spazmı sırasında hastanın boğularak hayatını kaybetmemesi için soluk borusunun kesilmesi işlemidir.

Tetanoza Karşı Önlem Alabilmek İçin:

Tetanoz hastalığına karşı alınabilecek en iyi önlem düzenli aralıklarla tetanoz aşısı olmaktır. Tetanoz aşısı ilk olarak 2-3 aylık bebeklik döneminde uygulanmaktadır. Okul dönemindeki çocuklarda ise 3 doz şeklinde uygulanır. İlk 2 doz 4-6 hafta arayla 3. doz ise bundan 6 ay sonra uygulanmaktadır. Erişkinlik döneminde ise tetanoz aşısı 10 yılda bir yapılmaktadır. Özellikle ani yaralanma durumunda son 5 yıl içinde tetanoz aşısı olmuşsanız antitoksin uygulanmamaktadır. 5 yıldan uzun süre önce tetanoz aşısı olmuş iseniz önlem amacıyla antitoksin uygulanmaktadır.

Not: Makale bilgi amaçlıdır; kesinlikle tedavi yöntemi olarak kullanılamaz.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir