Şimşir Bitkisi Nedir ?
Şimşir Bitkisi Nedir: Şimşirgiller familyasının bir üyesi olan bitki, ülkemizde sadece Karadeniz Bölgesi’nde doğal olarak yetişme alanı bulur. Bitki, özellikle dünya bazlı düşünüldüğünde; Kafkaslarda, Orta ve Güney Avrupa’da, Batı Himalaya ve Kuzey Afrika Bölgeleri’nde yetişmektedir. Şimşir bitkileri daha çok çalı halinde bulunurken nadir olarak da olsa ağaççık şekillerine rastlamak da mümkündür. Bitkinin en önemli özelliklerinden birisi yaz kış yeşil kalmasıdır. Çalı formundaki şimşir bitkisi, 1 m civarında boylanırken; özellikle ağaççık formunda olanların boyları 10 m’ye kadar uzanabilmektedir. Daha çok bahçelerde süs bitkisi olarak kullanılmaktadır. Kerestesinden de yoğun bir şekilde faydalanılan şimşirin, bunun yanında ekonomik olarak da üreticilerine ciddi getirisi vardır. Meyvesi ve yaprağı mersine benzeyen şimşir bitkisinin, yaprakları yeşili andıran sarı renge sahiptir. Aynı zamanda yapraklarının tepe kısmında kendine has bir siyahlığı da mevcuttur.
Şimşir Bitkisi Yetiştiriciliğinde Ekolojik İstekler
Nemli bölgelerin ve ılıman alanların tipik bir bitkisi olarak karşımıza çıkan şimşir, özellikle kış donlarına karşı aşırı dayanıksız olup yetiştiriciliği planlanırken bu hususa fazlaca dikkat edilmesi gerekmektedir. Aksi durumda bitkiden istenilen verimin alınması pek mümkün olmayacaktır. Gölge alanlarda yetiştirilmeye elverişli olduğundan ağaç altlarında da yetiştirile bilmektedir. Bunun yanında çok yavaş gelişim gösteren bir bitki türüdür. Nemli, kumlu, kireçli, besin maddelerince zengin ve humus miktarı fazla olan topraklar şimşir yetiştiriciliği için en ideal topraklar olarak karşımıza çıkmaktadır. Şimşir bitkisinin aynı zamanda çelik ve bölme teknikleri ile olmak üzere iki şekilde üretimi söz konusudur. Normal şartlarda geç büyüyen bir bitki olduğundan, tohumla üretimi pek tercih edilmeyen bir yöntemdir.
Şimşir Bitkisinin Bakımı ve Peyzajda Kullanımı
Şimşir bitkisi budanırken yaşlı dalların uç kısımlarını budamak bitkinin gelişimi ve verimi için yeterli olmaktadır. Yeni sürgünler ve dallarda budama işlemi yapılmamalıdır. Nisan ekim ayları arası belli periyotlarla gübreleme işlemi gerçekleştirilmelidir. Bilhassa yaz döneminde sulama yapılması bitkinin gelişimi için hayati öneme sahiptir. Şimşir bitkisi park ve bahçelerde gölge alanlarda tek veya gruplar halinde kullanılmaktadır. Çit bitkisi olarak kullanıldığına da sıklıkla rastlanılmıştır.
Şimşir Bitkisinin İnsan Vücuduna Faydaları
- Kanı temizleyici özelliğe sahiptir.
- Az da olsa vücutta müshil etkisi yaratmaktadır.
- Terletici, ateş düşürücü ve vücudu rahatlatıcı etliye sahiptir.
- Karaciğerin sağlıklı olmasına yardımcı olur.
Şimşir Bitkisi Yetiştiriciliğinde Hastalıklar ve Zararlılar
- Uç kurutan
- Yaprak Biti
- Kırmızı Örümcek
- Salyangoz