Sıcaklarda kalbi korumak
Memorial Hastesi’nin Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Harun Arbatlı, kalp sağlığını korumayla alâkalı ipuçları verdi.
Sıcaklarda kalbi korumak;
Yaz aylarında aşırı bunaltıcı olarak kendini gösteren havalar, kalp hastalarının sorunlarını artırabileceği gibi, sağlıklı yaşayan insanları da heran sorunlarla baş başa bırakabiliyor. Sıcak havada kalbin düzensiz bir şekilde artması, nefes darlığı, boğulma hissi veren etkiler, kalp krizi riskini ortaya çıkarabiliyor. Bu yüzden sosyal yaşamın ve iş hayatının mevsime uyarlanması mevzu bahis olabiliyor.
[box type=”custom” color=”#ffffff” bg=”#dd3333″ fontsize=”20″ border=”#dd3333″]Kalp krizi riskini sakın unutmayın ![/box]
Yapılan pek çok çalışmalar sonucu aşırı ve bunaltıcı sıcakların kalp rahatsızlığı çeken hastalarda ölüm riskini aşırı derece de artırdığı ortaya çıkmıştır. Sıcak havalar kalp hızının artması, tansiyon farklılıkları, aşırı sıvı kaybı, kolesterolün yükselmesi ve kanın koyulaşması gibi hadiselere sebebiyet vermektedir.Bu yüzden aşırı sıcaklara karşı hem kronik hastalıkları olanlar, hem de sağlıklı bireylerin önlem alması gerekmektedir. Sıcak ve bunaltıcı havalarda kalp şikayeti yaşayan kişilerin tatil öncesinde doktora başvurmaları önemlidir.
Kalbi nasıl korumalıyız ?
Aşırı sıcak ve bunaltıcı havada kalbi korumak için 10 öneri:
1. Güneşin en ciddi etkisini gösterdiği 11:00 – 16:00 saatleri arasında dışarıda bulunulmamaya özen gösterilmesi gerekmektedir.
2. Özellikle ter emici özelliği olan, açık renk ve hava geçirgenliği bulunan giysiler kullanılmalıdır. Ayakkabı seçimleri de aynı şekilde mevsimine uygun olmalıdır.
3. 50 yaş ve üzerindeki yaş grupları susuzluk belirtilerini daha geç hissetmektedir. Suyun yakınlarında olmaları her zaman kendi lehlerinedir. Ayrıca gün içerisinde susuzluk hissedilmese dahi su içilmelidir.
4. Aynı zamanda egzersizler ve sportif faaliyetler serin ve açık havada yapılmalı; kesinlikle sıcak hava ve güneşli bölgeler tercih edilmemelidir. Bu faaliyetler gerçekleştirilirken sürekli mola verilmelidir.
5. Klima kullanılan alanlarda ısının 22-23 derece civarlarında olmasına dikkat edilmeli, aşırı soğuktan da sakınılmalıdır. Eve veya kullanılan alana girildiği anda çalıştırılmamalı, belli bir süre bekledikten sonra çalıştırılmalıdır.
6. Tansiyon, idrar söktürücü, kalp hastalığı gibi hastalıklarla alâkalı ilaçlar kullanılıyorsa vücudun sıcakla baş edebilmesi daha zor bir hâl alır. Bu da tansiyon düşmesi, kalp ritim azlığı gibi sorunlara sebebiyet verebilir. Bu yüzden ilaçların dozu ve kullanım şekli mevsime göre düzenlenmelidir.
7. Vücudun sıvı kaybetmesinde önemli rol oynayan alkol, sıvı kaybını artırdığından aşırı sıcak ve güneşli
bölgelerde kullanılmamalıdır. Ayrıca alkol gibi sigaradan ve kafeinli içeceklerden sakınılmalıdır. Unutulmamalıdır ki kafeinin idrar söktürücü özelliği sıvı kaybının artmasına sebebiyet verir.
8. Aşırı terleme, soğuk terleme, aşırı baş ağrısı, yoğun yorgunluk, sık sık soluk alma sorunu, bulantı, baş
dönmesi, kusma, kendini kaybetme, v.b. gibi hallerde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekmektedir.
9. Özellikle sıcak olan zaman dilimlerinde çok sıcak ve ağır yemekler yerine; lif içeriği yüksek, serinletici ve hafif gıdalar tercih edilmelidir. Vücud çok enerji harcayamadığından kilo alımına çok dikkat edilmelidir.
10. Ayrıca belli zaman dilimlerinde kısa süreli duşlar alabilirsiniz. Anlık ve doğrudan soğuk ile duş alınması
sakıncalıdır. Havuz ve deniz benzeri bölgelere girerken balıklama değilde, alıştırıcı şekilde yavaş yavaş su ile temas kurulması kişinin sağlığı açısından son derece önemlidir.