Sağlıklı bir uyku aslında yaşam kalitemizi artıran en önemli ilaç. Bununla ilgili yapılmış birçok bilimsel çalışmada söz konusu. Ancak gelin görün ki insanlar için sağlıklı bir uyku çekmek hala kolay değildir.
Gün içinde yaşanılan stresli olaylardan, dengesiz beslenmeye, uyuduğumuz ortama kadar birçok etken uyku kalitesini etkileyebiliyor. Zamanla kronikleşen uykusuzluk vücut direncini kırmaya ve hastalıkların ortaya çıkmasına sebebiyet veriyor. Tansiyon, kalp, obezite ve depresyon gibi hastalıkların esas sebebi ya uykusuzluk oluyor ya da bir şekilde uykusuzlukla bir bağlantısı oluyor. Bunların dışında asabiyet, dikkat eksikliği, adaptasyonda zorlanma gibi sorunlarda uzun süre uykusuz kalmaktan kaynaklanabiliyor. Kısaca aklınıza gelen her şeyde sağlıklı uykunun etkisi oluyor. Bütün bu sorunlar haliyle günlük yaşantımıza da yansıyor.
Bir çoğumuz normal bir insanın günde en az 7 saat uyuması gerektiğini bilsek de aslında önemli olan bu uyku sürecinin ne kadar kaliteli olduğudur. Kaliteli bir uyku sürecinde bütün bedensel ve zihinsel fonksiyonlar kendini yeniler. Bu da yaşantımızın daha sağlıklı ve verimli geçmesinde etkili olur. Peki bunun için neler yapabiliriz ?
1 – Karanlıkta uyuyun
Melatonin uyku döngüsünü ve vücudun biyolojik saatini düzenleyen bir hormondur. Ve karanlık ortamda daha iyi salgılanır. Bu yüzden uykuya dalmadan önce odanız karanlık olsun.
2 – Her gün aynı saatte uyanın
Hafta içi ya da hafta sonu… Tatil günleriniz de bile aynı saatte kalkmayı alışkanlık haline getirin. Öğlen 12.00 ile 14.00 arası melatonin salgılanmasından faydalanmak için en fazla 45 dakika olmak koşuluyla uyumayı tercih edebilirsiniz. Akşamları da 20.30 ile 23.00 arası melatonin hormonu üst seviyeye ulaştığından o saatler arası uykuya dalmak uyku sağlığınıza olumlu etki edecektir.
3 – Kafeini azaltın
Gece yatmadan önce ve gün içerisinde de kahve ve benzeri gibi içecekleri tüketmemekte fayda var. Uyku Uzmanı olan Matthew Walker kahvenin içerisinde bulunan kafeinin 12 saate kadar vücutta kaldığını söylüyor. Yani siz yatmadan önce kahve içmediğinizi düşünebilirsiniz ama gün içerisinde tükettiğiniz kahvenin kafeini hala aktif durumda oluyor.
Walker’ın uyku ile ilgili tavsiyeler içeren Niçin Uyuruz kitabını tavsiye ederiz.
4 – Elektronik cihazlar bulundurmayın
Yatak odanızda bulunan televizyon, cep telefonu ve benzeri cihazların yaydığı radyasyon genel sağlığı etkilediği gibi uyku sağlığını da etkiliyor. Uyumadan önce cep telefonu ile ilgilenmek uyumayı zorlaştırıyor. En az bir saat önceden cihazlarla olan bağlantımızı koparmamız gerek.
Yemekten sonra neden uykulu oluruz ?
5 – Serin yerde uyuyun
Çok sıcak bir odada uyunmadığı gibi çok soğukta da uyunmuyor. Bu yüzden sağlıklı bir uyku çekmek için yatak odası sıcaklığı ortalama 18 ile 22 derece arasında olmalıdır.
6 – Yatmadan bir kaç saat önce yemek yemeği bırakın
Midenin dolu olması uykuya geçişi zorlaştıracaktır. Akşam 19.00′ dan sonra yemek yememenizde fayda var. 2 numaralı maddeyi de unutmayalım. :)
7 – Spor yapın
Ağır sporlar değil de haftada üç gün hafif spor yapmak uyku açısından oldukça faydalı olacaktır.
8 – Sessizlik
Aslında en önemli madde bu diyebiliriz. :) Mümkün olduğunca sessiz bir ortamda uyumaya dikkat etmelisiniz. Karanlık ve sessiz…
Eğer hiç bir koşulda uyku probleminize bir çözüm bulamıyorsanız mutlaka ama mutlaka uzman bir doktora görünmeniz de fayda var.
Sağlıklı, güzel günler dileriz…