Osteoporoz, vücuttaki kemiklerin çeşitli nedenlerle sertliğini kaybetmesi, zayıf ve delikli bir hal almasıdır. Özellikle de kalsiyum eksikliğinden dolayı ortaya çıkar. Günümüzde çoğunlukla 65 yaş üzeri kişilerde görülür. Zamanında gerekli önlemler almadığı taktirde kişide ciddi anlamda eklem ve kemik rahatsızlıklarının ortaya çıkmasına neden olur.
Osteoporozun önlenebilmesi için öncelikle kişi tükettiği besinlere ve günlük vücut hareketlerine dikkat etmelidir. Kemikleri güçlendirmek adına bol kalsiyumlu besinler tüketmeli ve düzenli olarak egzersizler yapmalıdır. Gün içerisindeki duruş ve hareket pozisyonlarına oldukça dikkat etmelidir.
Ayrıca otururken veya yürürken vücudun dik konumda olması, üzerinde durulması gereken önemli bir noktadır. Aynı zamanda gün içerisinde vücudun kaldırabileceğinden fazla yük kaldırmaması gerekir. Bu yüklerin vücudun doğal şeklinin ve kemiklerin yapısının bozulmasında etkili olduğu unutulmamalıdır.
Ayrıca uyurken de yüksek yastıkta uyumamalı ve oturulan kanepe veya sandalyenin sırt kısmı dik olmalıdır. Omurganın doğal S şeklini koruması için koltuk veya sandalyenin alt sırt bölgesine herhangi bir dayanak -yastık gibi- yerleştirmek gerekir.
Bazı egzersiz programları bu hastalığın tedavisi için oldukça yararlı olacaktır. Ancak burada dikkat etmeniz gereken nokta egzersizlerin her yaş grubu için ayrı ayrı belirlemek gerektiğidir. Çünkü bazı egzersizler her yaş grubuna hitap etmez. Bu açıdan yaşlılar için en iyi egzersiz yürüyüş yapmaktır. Beli, bacakları ve vücudun diğer bölümlerini zorlamayacak egzersizlerin yapılması şarttır. Tabii uzman bir doktor kontrolünde…
Basur Nedir ? Hemoroid Nasıl Geçer ?