Navtex Nedir?
Navtex Nedir: Özellikle son haftalarda en çok duyduğumuz kelimelerden biri olan NAVTEX, bu zamanlarda bir hayli araştırılmaya başlandı. Geçtiğimiz günlerde sismik araştırma gemimiz Oruç Reis’in Akdeniz açıklarına gideceği ve orada araştırmalar yapacağı bildirilmişti. Bu sebepten ötürü komşumuz olan Yunanistan, Türkiye’yi üstü kapalı bir şekilde tehdit etmiş ve Oruç Reis’e belirli bir müddet vermişti. Bunun sonucunda ise sismik araştırma gemimiz Oruç Reis NAVTEX ilan etmiş ve sismik araştırmaları devam etmişti. Bu gibi olaylardan sonra ise NAVTEX ilanı son derece araştırılan bir konu haline geldi.
Kısaca NAVTEX’in ne demek olduğunu açıklayacak olursak: NAVTEX, gemi içerisindeki mürettebata; çeşitli seyir bilgilerini, meteoroloji tahminlerini, emniyet ve denizdeki sahalar hakkında yazılı olarak bilgi veren bir haberleşme cihazıdır. Yani, NAVTEX ilan etmiş bir gemi; saydığımız bu bilgileri kolay bir şekilde edinebilecek ve daha rahat bir şekilde yoluna devam edebilecek. Bu amaçla da gemimiz Oruç Reis NAVTEX ilan etmiştir.
Ayrıca, bilindiği gibi ülkeler yılın belirli zamanlarında deniz tatbikatları yapabiliyor. Bu yüzden, ülkelerin deniz kuvvetleri de; tatbikatın ve eğitimin yapılacağı yerde önceden NAVTEX ilan ederek bu belirlenen sahalara girilmemesi hakkında diğer devletleri uyarabiliyor. Bu yönden NAVTEX’in iki kullanım alanı vardır diyebiliriz. Sanıldığının aksine bu cihaz sayesinde çift hatlı bir görüşme yapılamıyor. Cihaz, sadece tek yönlü bir şekilde çalışıyor. İlan etmiş bir geminin, kıyıdan maksimum 740 km uzaklıktaki istasyondan tek yönlü olarak veri alabileceğini de açıklayalım.
NAVTEX İlan Etmek Nedir?
İlanı için ekstra bir işleme gerek yoktur. Çünkü, her gemide NAVTEX cihazı mevcuttur. NAVTEX cihazı aktifleştirildiği andan itibaren bölgede ve gemide NAVTEX ilan edilmiş olur. NAVTEX ilanından sonra mesajlar yazılı olarak gönderilmektedir, bunun sonucunda ise mürettebat mesaj üzerinde çalışabilir. Bir diğer önemli konu da mesajlarda gereksiz metinler olmamaktadır. Yani, NAVTEX mesajlarında en gerekli metinler yer alır. Ayrıntıya yer verilmemektedir. Bu da mürettebata zaman kazandıracaktır. NAVTEX bilindiğinin aksine sadece askeri gemilerde yer almaz. Büyük kargo gemilerinde ve küçük gemilerinde de NAVTEX bulunmaktadır. Fakat, bu sistem en çok askeri alanda kullanılmaktadır desek yanlış olmaz.
Mesaj Formatları Nasıldır?
Sanıldığının aksine mesajlar direkt bizim mesajlaştığımız gibi gitmemektedir. NAVTEX mesajları için ekstra bir eğitim şarttır. Çünkü, bu tür mesajlar gerçekten karışık ve gönderilmesi zor mesajlardır. Bu doğrultuda bizlerin bu mesajları anlaması pek mümkün değildir. NAVTEX mesajlaşmaları için ikili kodlama sistemi kullanılmaktadır. Bu ikili kodlama sayesinde mesajların anlaşılma seviyesi bir hayli düşmektedir. NAVTEX mesajları, mesajların başlangıcının belirtilmesi açısından ZCZC harfleriyle başlamaktadır. Bundan sonra ise belirlenen B1, B2, B3, B4 mesajlaşma sistemleri sonucunda da devam etmektedir.
- B1 = İstasyon adını ifade eder.
- B2 = Mesajın içeriğini belirtir.
- B3 ve B4 = Mesajların sıra numarası belirtilir.
Göründüğü üzere, NAVTEX mesajlaşma sisteminde bulunan ve mesajlara açıklık getiren harfler bu şekildedir.
NAVTEX’in Teknik Bilgileri Nasıldır?
Her sistemde bulunduğu gibi NAVTEX sisteminde de belirli teknik bilgiler mevcuttur. NAVTEX yayınları, MF frekans bandında gerçekleşmektedir. MF bandında frekans verirken ise 518 kHz ve 490 kHz frekanslarında NBDP sistemi içerisinde mesajlaşma yapmaktadır. 518 kHz ve 490 kHz birbirinden farklıdır. İngilizce mesajlaşmalar ve yayınlar için 518 kHz frekansı kullanılmaktadır. 490 kHz frekansında ise ülkeler kendi dillerinde mesajlaşmaktadır.
NAVTEX Yayınlamak Ne Anlama Gelir?
Yayınlamak bir nevi uyarı anlamındadır. NAVTEX yayınlayan bir ülke, diğer ülkelere; “burası benim alanım, buraya giremezsiniz” demektedir. Bu anlamda NAVTEX, müdafaa için de oldukça önemlidir. Aynı zamanda NAVTEX zor durumda kalınca da yayınlanmaktadır. Kötü hava koşulları veya savaş sırasında zaman kazanılsın diye NAVTEX ilan edilmektedir. Bunun sonucunda mesajlar yazılı olarak geleceğinden zaman kazanılmış olur.
İlginizi çekecek bir konu: Moğollar’ Kim Kurdu ?