Nanoteknoloji Nedir; Nanoteknoloji aslında Yunanca ve Latince dillerinden alınmış bir sözcük olmak ile birlikte cüce anlamına gelmektedir. Daha doğrusu, yani ölçü birimi olarak düşündüğümüzde milyarda bir anlamına gelmektedir. Yani farklı bir deyişle milimetre veya santimetre gibi büyüklüğü tanımlamak için de kullanılıyor.
Nanoteknoloji Nedir ?
Bu teknoloji, teknolojik amaçtan çok maddenin maddenin bir çok özelliğini ve belirli niteliklerini birden fazla yönüyle ele alan tüm teknolojik ve araştırma türlerini kapsayan bir kategori olarakta kabûl görmekte. Bundan dolayı “nanoölçek teknolojileri ve”nanoteknolojileri”nin en büyük ve birbirlerini tamamlayan özelliği büyük, geniş araştırma ve bir dizi uygulamaları ifade etmektedir. Pek çok dünya devleti her yıl nanoteknoloji araştırmaları için milyarlarca dolarlık yatırım yapmaktadır. Bunların başında da en son yaptığı “nanoteknoloji” yatırımları ile dikkatleri çeken ABD’dir. ABD son olarak bu alana 3.7 milyar dolarlık yatırım yapmıştır.
Nanoteknoloji büyüklük ölçeği ile tanımlandığı için; moleküler biyoloji, organik kimya, yarı iletken fiziği, yer bilimi ve mikro fabrikasyon, v.b. gibi bir çok bilim alanlarını içermektedir.
Nanoteknoloji neden kullanılır?
Bu teknoloji düşüş maliyetle bir çok yüksek kalitede ürün yapılmasının yanısıra, yüksek hızda yeni nano fabrikalarının kurulmasıyla, teknolojinin daha hızlı ivme kazanmasına yardımcı olmuştur.
Nanoteknoloji Nerelerde Kullanılır ?
1. Tıp ve sağlık sektörü
2. Malzeme ve imalat sektörü
3. Nanoelektrik ve bilgisayar teknolojileri
4. Çevre ve enerji
5. Havacılık ve uzay araştırmaları
6. Bioteknoloji ve tarım
Nanoteknolojinin Hedefi Nedir ?
1. Moleküllerin planlı bir şekilde kendilerini çoğaltmasını sağlamak.
2. Atom ve molekülleri değiştirerek; önceden planlanmış maddeler üretmek.
3. Canlı ve cansızların işlevselliklerini arttırmak
4. Moore yasasının öngördüğünden daha hızlı bir şekilde ilerlemeye çalışmak
Nanoteknolojinin Faydaları ?
Yukarıdaki “neden kullanılır” kısmında da belirttiğimiz gibi az enerji ve az yer kaplama ile ürünlerde daha az maliyet ile üretim yapabilme kolaylığı, faydalarının başında gelir.