Aslına bakarsanız pek çok insanın nabız hızına nasıl bakılacağını bilmesi gerekir. Sağ elinizin iki parmak ucunu sol bileğinizin iç yüzündeki kısma yerleştirerek, kalp atış hızınızı hissedebilir; ayrıca sayabilirsiniz. Diğer taraftan saniye özellikli bir saate bakarak 15 saniye boyunca kalbinizin atışını sayabilir, dörtle çarparak nabız atış hızınızı ölçebilirsiniz. Aşağıdaki resimde de nasıl yapıldığını gözlemleyebilirsiniz.
Nabıza bakarken nelere dikkat etmeliyiz ?
1: Kalp atım hızlarının ele geliş pozisyonu çok önemlidir. Sağlıklı ve fazla kilolu olmayan insanlarda vuruşlar ele düzenli ve dolgun bir şekilde gelmektedir. Şişman insanlarda daha düşük ve düzensiz, zayıf bir şekilde hissedilebilir.
2: Kalp atış hızının elimize düzenli ve sürekli aynı ritimde gelmesi muhakkaktır. Buna dikkat ederek ekstrasistol (tekleme) dediğimiz kalp atımlarını yakalama şansınız mevcuttur.
3: Bu ölçümler ve nabız hızının ölçümü sayesinde “Atrial fibrilasyon” denilen, tamamen düzensiz kalp ritim hızlarını daha önceden tanılaya bilirsiniz.
İdeal kalp hızı kaç olmalıdır ?
Pek çok insanda kalp hızları birbirinden farklıdır. O andaki beden durumunuz (yürüme, hareket etme, koşma), veyahut duygusal durumunuz, örneğin; mutluluk, acı, endişe ve üzüntü gibi.. Karnınızın eç veya tok olması gibi etkenlerde kalp atış hızınızı etkiler. Pek çok insanda kalp atış hızının 60-100 oranlarında seyretmesi normal olarak karşılanmaktadır. Uzun süredir ve düzenli olarak spor yapan insanlarda nabız hızının 45-50 seviyelerine kadar düştüğü gözlemlenmiştir.
Kalp atış hızının ne kadar 60-100 oranında normal olarak karşılandığı söylensede, önemli olan ne kadar düşük olursa o kadar iyi olduğudur. Örneğin kalp hızı 60 atan bir kişi her zaman 70 atana göre daha avantajlı durumdadır. Çünkü kalp atış hızının yüksek oranlarda seyretmesi; felç, kalp krizi gibi ölümü tetikleyecek etkenleri arttırmasından dolayı her zaman bir risktir.
Yani bir başka deyişle; kalbiniz 50-70 arasında bir hızda atıyorsa çok iyi, 70-85 arasında bir hız ise normal, 85 üzerinde atıyorsa yüsek nabız olduğunu söyleyebiliriz. Geçici olarak söylediğimiz yukarıdaki duygusal veya fiziksel aktivasyonlar haricinde hızda düzelmeler olmuyorsa, doktorunuza başvurmanız da fayda olduğunu söylemeliyiz.
Kalp hızlı atıyorsan ne yapılmalıdır ?
Hemen şu anda ölçebilecek bir cihazınız varsa onunla ölçerek veya saate bakarak üst kısımda söylediğimiz metotlarla ölçerek, atış hızının dakikada 76’nın üzerine çıkıp çıkmadığını kontrol edebilirsiniz. Eğer 76 seviyelerinin üzerindeyse, o zaman bu hızı düşürmekte fayda var demektir. Buna problemlere çözüm olarak kendinizi fazla yormadan düzenli bir şekilde yürüyerek veya aynı şekilde düzenli olarak spor yaparak çare bulabilirsiniz. Anında sonuç vermesi beklenmesede, düzenli bir şekilde yapıldığında kalp atış hızınızı daha normal seviyelere çektiğini gözlemleyeceksiniz.