Mariana Çukuru Nerede ?
Mariana Çukuru Özellikleri: Yazımıza bu çukuru almamızın sebebi bu çukurun bugüne kadar dünya üzerinde ölçülmüş en derin çukur olmasından dolayıdır. Dünya da çok derin çukurlar olmasına karşı Mariana Çukuru kadar derin bir çukur bugüne kadar görülmemiş ve ölçülmemiştir.
Dünyadaki en derin çukur olma özelliğine sahip Mariana diğer adıyla Challenger Çukuru, Büyük Okyanus içerisinde bulunmaktadır. Tam olarak yeri Japonya ile Endonezya arasında, bu iki ülkenin tam ortasındadır.
Endonezya ve Japonya’nın tam orta kısmında bulunmasının yanı sıra; aynı zamanda Filipinler ve Taylan ile de kapı komşusu kadar yakındır.
Mariana çukurunun derinliği deniz seviyesinden hesaplanmış olup; yine deniz seviyesinden hesaplanan dünyanın en yüksek noktası olan Everest Dağı doruğundan uzunluk olarak daha uzundur. Yani dünyadaki en derin yer olmasının yanı sıra; aynı zamanda en yüksek yerinden de daha yüksek boyutlarda derinliğe sahiptir.
Mariana Çukuru (Challenger Çukuru) Özellikleri Nelerdir?
- Mariana Çukuru’nun dünyanın en derin çukuru olması konusunda bir tereddüt bulunmamasına karşın; birçok kez derinliğinin ne kadar olduğu konusunda tartışmalar olmuştur. Fakat son yapılan ölçümler sayesinde Mariana Çukuru’nun derinliğinin 10.994 metre olduğu yönünde bazı bilgiler edinilmiştir. Hatta çok uzun olmayan bir zaman önce derinliğinin; 11.000 metrenin üstünde olduğu hesap edildiğinden bu bilgi doğru kabul edilmekteydi.
- Mariana Çukuru derin bir çukur olması yanında aynı zamanda büyük bir çukur olma özelliğine de sahiptir. Çukurun, okyanus yüzeyindeki uzunluğu yaklaşık olarak 2542 kilometre olup genişliği 69 kilometredir.
- Mariana Çukuru’nun dünyanın en derin çukuru olduğunun öğrenilmesinden sonra; bu çukur ile ilgili bazı deneyler ve bazı çalışmalarda yapılmıştır. En çok yapılan çalışmalardan bir tanesi bu kadar derin olan bir çukura yukardan atılan bir cismin; ne kadar zamanda dibe ulaşılacağı konusunda olmuştur. Bu yapılan deney sonucunda yaklaşık 1 kilo ağırlığında bir metalin suya bırakıldıktan yaklaşık olarak 1 saat sonra tabana ulaştığı anlaşılmıştır. Fakat bu metalin şekline ve bazı özelliklerine göre değişebildiği de deney ve çalışma notuna eklenmiştir.
- Marina Çukuru’nun çok derin olmasından dolayı dip noktasındaki basıncında çok fazla olacağı tahmin edildiğinden; bu yönde de çalışmalar yapılmıştır. Aynı zamanda dip noktasındaki basıncın yüzeydeki basıncın yaklaşık 1000 katı daha fazla olduğu sonucuna varılmıştır. Yaklaşık olarak basınç 1100 bar civarına yaklaşmaktadır. Buda gösteriyor ki özel bir teçhizat olmadan bu kadar derinliğe bir insanın inmesi mümkün değildir. Hatta bu basıncın olduğu bir yerde bir canlı yaşamasının oldukça güç olduğu konusunda fikirler beyan edilmiş olsa da; yine yapılan bazı gözlemler ve araştırmalar neticesinde dip noktasında bazı organizmaların yaşam alanı bulduğu görülmüştür. Hatta bu özelliklerde yaşayabilen bazı balıkların varlığı saptanmıştır.
- Mariana Çukuru çok derin olmasından dolayı dipteki sıcaklıkta normal koşullarda yüzey sıcaklığından oldukça düşüktür. Dip sıcaklığının sürekli olarak 2-3 santigrat derece civarında olduğu yönünde bilgiler bulunmaktadır. Hatta aşağıda bilgisini vereceğimiz gibi 2012 yılında okyanus seviyesindeki sıcaklık 30 derece iken; dipteki sıcaklık 1,7 derece olarak gözlemlenmiştir.
- İnsanoğlunun kimyasında olan bir diğer önemli nokta da; bu derinliğin dünyanın en derin noktası olmasının anlaşılmasından sonra, tabana inmek için yarış haline girilmesidir. Bu derinliğe inen ilk kişi olmak birçok dalış severin rüyası haline gelmiştir. Fakat kayıtlarda Mariana Çukuru’na inen ilk insan olma sıfatını kazanan, İsviçreli bir bilim adamı ve Amerikan donanmasında görevli olan Donald Walsh ile Jacques isimli bir asker olmuştur. Mariana Çukuru’na ilk iniş tarihi 23 Ocak 1960 olarak kayıtlara geçmiştir.
- 1995 yılında derinliği hesaplanan Mariana Çukuru’na iniş, yaklaşık olarak 3 Saat 15 dakika sürmesine karşın; çıkış yaklaşık olarak 5 saatlik bir zaman almıştır.
- Yine yakın bir tarih olan 2012 yılında, özel yapım bir denizaltıyla bu çukurun dibine inilmiştir. Bu inişte şu ayrıntı dikkat çekmiştir. Aşağı yukarı metrekareye 7 tonun üzerinde bir basınç uygulandığı belirtilmiştir. Bu tarihte bu çukura inen kişi bir yönetmen olup; Mariana Çukuru’na tek başına inen ilk insan olma özelliğini de eline almıştır. Çünkü 1960 yılında ilk inildiğinde iki kişi inmiştir.