1. Anasayfa
  2. Güncel Bilgiler

Kuzey Işıkları Nedir ?

Kuzey Işıkları Nedir ?
Kuzey Işıkları
1

Kuzey Işıkları Nedir; bir başka deyişle Auroralar; aslında sadece Kuzey Işıkları olarak adlandırılmazlar çünkü Güney Işıkları da mevcuttur. Yani kısaca şunu söyleyebiliriz veya şu şekilde isimlendirebiliriz icabında; Aurora Borealis (Kuzey Işıkları) ve Aurora Australis (Güney Işıkları).

Kuzey Işıkları Nedir ?

Kuzey Işıkları Nedir
Kuzey Işıkları Nedir

Kuzey Işıkları Nasıl Oluşur ?

İyonosferde meydana gelen bu ışıkları geceleri görebilirsiniz. Auroralar olarak bilinen bu ışımalar; Güneş’ten yaklaşık saatte 1 milyon mil hızla uzaya ve boşluğa fırlatılan ve çok yüksek oranlarda yüklü elektronlardan oluşan parçacıklar halinde, Güneş’ten uzaklaştıktan neredeyse 40 saat sonra Dünya’nın çekirdeğinin ürettiği manyetik güç çizgilerini takip ederek manyetosfere ulaşmaları ve atmosferde bulunan elementlerle olan etkileşimi sonucu oluşurlar. Ünlü bilim insanı Celsius, bu etkileşimi 1741 senesinde Auroraların meydana getirdiği manyetik akımları, manyetik kontrolün ispatı olarak tanımlamıştır.

Bu büyük manyetik fırtınalar, 11 yılda bir tekrar eden güneş lekesi döngüsü ile en üst seviyeye ulaşabilirler. Fırtınalar, ardından gelen üç yıl boyunca da etkisini sürdürebilirler. Tüm bu yaşanan elektriksel kuvvetler, sürekli kayan kombinasyonlarla etkileşirler. Bu akışlar ve kaymalar; 50 bin voltta 20 milyon ampere kadar ulaşabilen atmosferik akımlar süresince “Aurorara’nın Dansı” şeklinde görülebilmektedirler.

Kuzey Işıkları Renkleri Nasıl Oluşmaktadır ?

Aslında bu Auroraların renkleri, çarpıştığı atomla ve onların karşı karşıya geldiği yükseliğe bağlıdır. Bunları şu şekilde örneklendirebiliriz;

Oksijen: Kahverengimsi kırmızı veya yeşil, absorde edilen enerjinin miktarıyla doğrudan alakalı olarak 240 km yüksekliğe kadar yeşil, bunun üzerinde ise kırmızı renktedirler. Oksijen atmosferin üstünde yüksek düzeyde bulunmakta ve bu tür çarpışmalar, seyrek düzeyde olduğu için oksijenin kırmızı ışık yayma olasılığı vardır. Yukarıdaki söylediğimiz değer olan 240 km aşağısında, çarpışma olasılığı fazlalaştığı için kırmızı renk oluşma şansı pek kalmamaktadır. Buna sebep ise molekülle veya atomla çarpışmaların temel hale gelmesine engel olacak ve yeşil ışık yayacak olmasıdır.

Kuzey Işıkları Renkleri Nasıl Oluşur
Kuzey Işıkları Renkleri Nasıl Oluşur

Nitrojen (Azot): Kırmızı veya mavi. Atom iyonize olduktan sonra tekrar elektron kazanma şansına sahip olursa mavi ışıkları görme şansımız oluşacaktır. Barındırdığı yüksek enerji seviyesinden tekrar düşük ve temel olan enerji seviyesine iniyorsa kırmızı ışık yayacaktır. Yani bir başka deyişle 90 km yüksekliğe kadar olan kısımda mavi, onun üzerindeki değerlerde ise kırmızı ışık olarak görülecektir.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 1
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir