Kutup Ayıları:
Kutup Ayıları: Kutup ayısı veya namı diğer adlarıyla; beyaz ayı ve deniz ayısı olarakta bilinirler. Ayıgiller familyasının ve kara etoburlarının en büyüğüdür. Boz ayının daha büyük olduğu bilinsede, boz ayı omnivor (hem ot, hem et ile beslenen) sayıldığından dolayı bu namını kutup ayısına kapmıştır. Yaşadığı çevreyle çok iyi bir uyum sağlayan kutup ayısı, bulunduğu ortamın en güçlü yırtıcılarından birisidir. Hayvanın beyaz rengi onu avlarından saklamasının yanısıra, kalın kürkü ise onu şiddetli soğuklardan korur. Kutup ayıları muhteşem bir avcıdır; hem su içinde, hem buzda, hem de karada rahatlıkla avlanırlar. Avlandıkları türler genellikle balık ve foklardır. Bu hayvanlar aç kaldığında deniz üerinde yüzen buz parçalarının üzerinde kilometrelerce yol giderek av ve besin ararlar.
Kutup Ayısı Nedir ? Kutup Ayısı Ne Yer ?
Kutup Ayıları Nasıl Avlanır ?
Ursus maritimus olarak bilinen kutup ayısının bilinen isimlerinden bazıları:
Polar Bear (İngilizce – Global)
Ursus polaris
Ursus eogroenlandicus
Ursus labradorensis
Ursus groenlandicus
Ursus jenaensis
Ursus spitzbergensis
Ursus marinus
Ursus ungavensis
Thalarctos maritimus
Yaşadıkları yerler:
Bu hayvanlar genellikle Kuzey Kutbu ve çevre civarında yaşarlar. Nüfusunun sık olduğu yerleri değerlendirecek olursak:
Kutup Ayıları Nerelerde Yaşarlar ?
Kuzey Alaska
Kanada Kutup takımadaları
Wrangel Island ve batı Alaska
Kuzey-Orta Sibirya
Grönland
Boyut ve ağırlık:
Bu hayvanların yaşayan en büyük etoburları olduğunu düşünürsek yetişkin bir kutup ayısının boyunun 2.7 metreye varması bize şaşırtıcı gelmemelidir. Ayrıca bu ayılar ayı türleri içerisindeki en kalın posta sahip tür olarakta bilinirler.
Palete benzeyen pençeleri ve güçlü uzuvları onları harika bir yüzücü haline getirir.
Dişi Kutup ayıları ve erkek cinsi arasında yarı yarıya kütle farkı vardır. Erkek ayılar daha büyüktür. Yavru bir ayı doğudunda 700 gram ağırlı ile dünyaya gelir. Yetişkin olduklarında ise ağırlığı 1 tonu bulanlar vardır.
Avlanma ve beslenme:
Kutup ayılarının koklama duyuları insanlarınkinden yaklaşık 2100 kat daha fazladır. Yani o kadar fazladır ki; 32 kilometreden avlarının kokusunu alabilirler. Avlandığı en fazla hayvan fokları genellikle suyun yüzeyine çıktıklarında yakalarlar. Foklar suyun yüzeyine nefes almak için çıkarlar; ayılar fokun nefes alıp verirken yaydığı kokuyu kilometrelerce ötesen hissedebilir. Kutup ayıları aynı zamanda; yengeç, deniz kabukluları, mors, ren geyiği, Kanada geyiği, Misk öküzü, vb canlı türleriyle de beslenirler.