Kripto para piyasası ile ilgili haberler gün geçtikçe artış göstermeye başladı. Üstelik servetini ikiye katlayanlarla beraber, bu serveti yerle bir edenlerin hikayeleri ile de oldukça sık karşılaşıyoruz. Eğer sizde bu piyasada yerinizi almak istiyorsanız evvela belli başlı kavramları bilmenizde fayda var diye düşündük. Ne de olsa uçsuz bucaksız olan bu para piyasasında bazı kavramları kafada netleştirmek, sağlam adımlarla ilerlemek adına daha doğru olacaktır. İşte kripto para sözlüğü…
Kripto Para
Öncelikle kripto para ne demek, onunla başlayalım. Kripto para, sanal ortamda takas yapılabilen şifrelenmiş dijital para sistemidir. Eğer kripto para sahibi olmak istiyorsanız; elinizdeki mevcut parayı bu kura çevirmeniz gerekiyor. Şu an da dünya üzerinde yaklaşık 6700 civarı kripto para çeşidi bulunmaktadır. Tabii bunlardan en popüleri Bitcoin, ikincisi Etherium, üçüncüsü ise Tehter’dir.
Adress
Ödeme almak ve yapmak için kullanılan karakter dizisidir. Alfanumerik karakterlerden oluşur.
Arbitraj
Takas yapılan kripto paralar arasında anlık fiyat farklılıkları oluşur. Tabii bu kimileri için bir kazanç fırsatı yaratır. Kullanıcı, düşük fiyattan satın aldığı kripto parayı, fiyatı yüksek olan platforma taşıyarak satış yapar. Platformlar arası alım – satım gerçekleşen bu taşıma sürecine arbitraj adı verilir.
Altcoin
Bitcoin’in alternatifi olan kripto para birimleridir. Bitcoin’den sonra çıkan kripto para birimlerinin tümü için bu isim kullanılır.
Anti Money Laundering (AML)
İllegal yoldan elde edilen fonları, yasal yolla kazanılmış gibi gösteren kişileri engellemek için kullanılan bir terim. Bir nevi karapara aklama. Bu amaçla kurulan Türkiye’deki Masak gibi…
ASIC
Tek bir görev, yani yalnızca madencilik için üretilmiş olan silikon bir elektronik çip, işlemci sistemidir. Ayrıca diğerlerine göre daha ucuz ve daha hızlıdırlar.
ATH (All Time High)
Kripto paranın piyasada ulaştığı en yüksek fiyat. Kendi rekorunu kırması ve geldiği en tepe noktaya verilen addır.
Balina (Whale)
Kripto para piyasasına en çok yatırımı yapıp, parayı yatıran kişilerdir. Ayrıca bu kişiler yapacakları hamlelerle pazarın yönünü kolayca değiştirirler. Bu sebeple diğer yatırım yapanlar, bu kişileri sıkı bir şekilde takip ederler.
Bitcoin (BTC)
Kripto para piyasası içerisinde kullanılan bir kripto para birimidir. Tıpkı bir Türk lirası, Amerikan doları gibi… Ancak dijital olarak saklanır ve kullanılır. İlk olarak Satoshi Nakamoto tarafından oluşturulmuştur. Son derece yaygındır. Merkeziyetsiz ve açık kaynaklıdır. En geniş ticaret hacmine sahip olduğundan çoğunlukla Bitcoin’den bahsedilir.
Bitstamp
Dolar bazında bitcoin alım satımı yapabileceğiniz popüler bitcoin borsası.
Blokzincir (Blockchain)
Piyasadaki bütün hareketlerin izlenebildiği bir veri tabanıdır. Bir nevi muhasebe defteri de diyebiliriz. Halka açıktır.
Block
Blokzincirdeki işlem verilerini taşıyan ve onları onaylayan veri paketlerine blok denir. Ortalama 10 dakikada bir her yeni blok, blok zincirine eklenir.
Block Reward (Blok Ödülü)
Bunu teşvik primi gibi düşünebiliriz. Başarılı bir şekilde blok çıkaran madencilere veriliyor. Ancak ödül miktarı, kripto para birimine ve zorluk derecesine göre değişmektedir. Bunun amacı madencileri blok üretmeye teşvik ederek kesintisiz işlem sağlamaktır.
Cloud Mining (Bulut Madenciliği)
Herhangi bir masrafla uğraşmadan, bunu sizin için yapan şirketlerden işlemci günü satın alarak yapılan madencilik türü.
Cryptography (Kriptografi)
Gizliliği ve güvenliği sağlayan kripto para şifreleme tekniğidir. Okunabilecek haldeki bilgiyi, okunamayacak şekle dönüştürür. Dolayısıyla istenmeyen kişilerin bilgiye ulaşmasını engeller.
Ddos
Kripto para piyasalarına yapılan saldırılardır. Bu saldırılar hizmetlerin engellenmesine sebep olabilirler.
Deflation
Piyasadaki fiyatların sürekli düşüş gösterme eğilimidir.
Double Spending
Bitcoinleri iki kere harcama işlemidir. Kullanıcı aynı harcama sırasında aynı bitcoini iki kere kullanır. Aynı zamanda risk oluşturan bir işlemdir
Dust transaction
Küçük boyuttaki verilerdir. Blokzincirdeki bu verilerin bulunması veri boyutunu artırır. Bu sebeple problem olarak görülürler.
Exchange
Kripto para alım satımı yapıldığı borsa platformudur.
Genesis Block
Blokzincirdeki ilk bitcoin bloğu.
HODL (Holding On for Dear Life)
Bir bitcoini fiyatı düşerken, ileriyi düşünerek elde tutma işlemine verilen ad.
Hype
Söylentilerle blokzincirdeki fiyatların şişirilmesi durumuna verilen ad.
Miner (Madenci)
Kripto para yaratan kişilere verilen isim.
Mining
Donanım kullanılarak kripto para üretme işlemine mining, yani madencilik denir.
MBTC
Bitcoin’in binde birine verilen ad.
Satoshi Nakamoto
2009 yılında Bitcoin’i ilk bulan kişidir. Aynı zamanda ilk blokzincir veri tabanını icat etmiştir. Ancak bu ismin, bir kaç kişinin kullandığı bir takma ad olabileceği iddiasında olanlar da söz konusu. Hatta Nakamoto isminin gerçek olmadığını söyleyenler de var.
ICO (Initial Coin Offering)
Bir firmanın kendi kripto parasını fon oluşturmak için halka arz etmesidir. Ayrıca piyasaya sürdükleri paralardan elde ettikleri gelirlerden projelerini hayata geçirirler.
Kripto Para Cüzdanı
Kripto paranızı koruyan ve saklayan fiziksel bir cüzdandır. Aynı zamanda depolama amaçlı kullanacağınız bu cüzdanların kağıt, yazılım ve donanım çeşitleri de var.
Microtransaction
Bir hizmet alımı karşılığında, komisyon ve kesintiler olduğundan, kredi kartı ile ödenemeyen işlemlerin kripto para ile ödenmesine verilen ad.
Orphan Block
Blokzincirde bulunan gereksiz bloklara verilen isim.
Output
Transferin gideceği yeri gösteren adres.
Pool
İşlem güçlüğü olduğu durumlarda madencilerin bir araya gelerek işlem güçlerini birleştirmesidir. Ayrıca kazanılan blok ödülleri de ortaklar tarafından paylaşılır.
Private Key
Kullanıcıya özel, cüzdandaki kripto parayı gizli tutan sayısal bir anahtar. Kesinlikle paylaşılmaması gerekir.
Public Key
Kripto para almak ve göndermek için kullanılan cüzdan açık adresi.
Pump and Dump
Bazı borsa yatırımcılarının aralarında anlaşıp fiyatları aşağı ya da yukarı çekerek piyasayı manipüle etmeleri.
Satoshi
Bitcoinin yüz binde birine verilen ad. Sats da denir.
Scamcoin
Dolandırıcılık amacıyla çıkarılan alt coinlere verilen isimdir. Sahte projelerle ortaya çıkıp, kullanıcıların yatırımlarını toplayarak geri çekilmede bulunurlar.
Token
Bir platformda sadece tek bir amaç için üretilen ve bir varlığı temsil eden değerlerdir.
Vanity Adress
Başında özel bir metin bulunan bitcoin adresi. Özel plakalar gibi düşünebiliriz.
Volatility
Piyasadaki fiyatlarda görülen fiyat dalgalanmalarına verilen isim. Fazla dalgalanma olduğundan yatırım için risk oluşturur.
%51 Saldırısı
Blokzincirdeki bir madencinin ya da madencilerin ağdaki tüm üretimin yarısından fazlasını yapar hale gelmesidir. Böylelikle bir otorite sahibi olurlar ve güven kazanırlar.
Ayrıca Big Data Nedir ? yazımıza da bakabilirsiniz.