Karaciğer Yağlanması Nedir ? Karaciğer Yağlanması Nasıl Tedavi Edilir ?
Hücrelerin normalden aşırı yağ barındırması sonucu ortaya çıkan ve önlem alınmadığı takdirde ciddi sağlık sorunlarına sebep verecek bir hastalıktır. “Steatosis” diye de bilinir.
Hastalığa tedbir alınmaması ve geç teşhisi halinde, hastalığın siroza dönme ihtimali de mevcuttur. Fazla derecede; sigara, alkol kullanma; aşırı kilo; düzensiz beslenme, şeker, fazla kolesterol, karaciğer yağlanmasının ana sebepleridir ve bu unsurlara dikkat edilmemesi halinde ciddi riskler barındırır.
Bu hastalığın başlangıç evresinde tespiti halinde, tedavi sürecinden ciddi fayda alınabilir. Hastalığın başlangıç zamanında ciddi tehdit olmasada, bu ileri de ciddi tehdit olmayacağı anlamına gelmemektedir. Karın bölgesinde ağrılar, ciddi derecede kilo kaybı, bu hastalığın ileri seviyelere geldiğinin belirtilerindendir.
Karaciğer Yağlanması Belirtileri:
Başlangıç aşamasında yağlanma belirtileri ortaya çıkmaya bilir. Hatta bazı hastalarda aylar ve yıllar geçebilir. Bu hastalığın en önemli belirtilerinden bahsedecek olursak:
- Mide bulantısı
- Zayıflama
- Kilo kaybı veya iştahın düşmesi
- Yorgunluk ve halsizlik
- Karaciğer büyümesi
- Karın emrkezinde ve sağ üst bölümünde ağrı
- Sürekli yorgunluk durumu
- Konsantre bozukluğu, zihin karışıklığı
- Kas kaybı
- Alkol kullanan kişilerde teşhisler ve semptomlar daha ciddi ve hissedilebilir olabilir
- Boyun ve koltuk altı kısmında deri renginde değişiklik
- Sıvı retansiyonu
- Karaciğer yetmezliği
- Cildin ve gözlerin sararması, sarılık
- İç kanama
- Kas kaybı
Bu hastalığın çeşitli faktörleri ve tetikleyen unsurları vardır; ancak bunlar arasında en önemlisi alkoldür. Hatta tıp biliminde “alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanması” adıyla bir kavram bile vardır. Bunların haricinde; obezite, diyabet, hipertansiyon, yaş, hyperlipidaemaia, ilaçlar ve mide bypass’ı gibi sebeplerden kaynaklanabilir.
Karaciğer Yağlanması Tedavisi ve Teşhisi:
Daha önceki satırlarda da bahsettiğimiz gibi başlangıç seviyesinde bu hastalık çok belirgin olmayabilir. Bu belirtileri ancak hastalığın ilerleyen aşamalarında görmek mümkündür. Zaman zaman doktorunuza baş vurarak çeşitli testlerden geçmeniz hastalığın başlangıç aşamasında belirlenmesini sağlayabilir. Bu da hastalığın tedavisini kolaylaştırmaktadır.
Bu hastalığın teşhis edilmesinde ve belirlenmesinde doktorlar, sağlık uzmanları; çeşitli analiz ve testler yapmaktadırlar. Bu süreçteki testlerle organın ebatından diğer farklı fonksiyonlarına kadar tüm değerleri incelenmektedir. Bu süreç içerisinde hekiminiz sizden MR ve CT isteyebilir. Bu araştırmalarla da hastalığa teşhis konulamaması halinde, dokturunuz sizden biyopsi isteyebilir.
Teşhisin tam olarak belirlenmesinin ardından süreç başlamakta ve hastalıkla ilgili tedavi süreci ilerlemektedir. Bu süreçte ağrı, sızı gibi sorunlarınız varsa, doktorunuz size gerekli ilaçları önerecektir.
Hastalığın tedavi aşamasında doktorunuz sizden diyet ve egzersiz aracılığıyla kilo vermenizi isteyebilir. Bunun için bir diyet ve egzersiz uzmanına danışmanız sizin lehinize olacaktır. Eğer alkol ve sigara gibi zararlı içerikleri kullanıyorsanız; bunları kesinlikle bırakmanız istenecektir. Bunu bizde bir an önce sizlere hiç bir hastalığa yakalanmadan, tavsiye ediyoruz.
Karaciğer Yağlanmasının Bitkisel Tedavi Yöntemleri:
Karaciğer Yağlanmasına İyi Gelen Yiyecekler ve İçecekler
Limon: C vitamini barındıran Limon, glutatyo diye bilinen karaciğer emzimlerini üretmeye yardımcı olan antioksidan bakımından ciddi derecede zengindir. Glutatyon; toksinleri nötralize ederek, detoksifikasyon ile karaciğere yardımcı olur. Karaciğer iltihabına karşı etkili olduğu bilinen Limonu, pek çok araştırma da desteklemektedir.
- Limonun yarısını kestikten sonra, su dolu bir bardağın içerisine sıkarak, hafta boyunca günde üç kez tüketebilirsiniz.
Elma Sirkesi: Bu hastalığa iyi gelen bitkisel ilaçlardan biridir. Kilo kaybını teşvik etmesinin yanı sıra, karaciğer etrafında biriken yağları erimesine yardımcı olur. İltihabın giderilip, karaciğerin sağlıklı biçimde çalışmasına destek olur.
- Bir tatlı kaşığı bal ile ılık bir bardak suyun içerisine elma sirkesini ekleyin. Yemeklerden evvel, günde iki defayı geçmeyecek şekilde tüketin.
Yeşil Çay: 2013 yılında Uluslararası Moleküler Tıp Dergisi’nde yayımlanan bir araştırmaya göre fazla miktarda kateşinler barındıran yeşil çay, alkolle alakası olmayan karaciğer yağlanmalarında ciddi derecede fayda sağlamıştır. Bu bitki, karaciğer ve çevresinde depolanan yağın, engellemesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca düzenli olarak yeşil çay tüketimi, diğer vücut yağlarınızdan da kurtulmanıza yardımcı olur.
- Çay şeklinde de tüketilebilecek olan yeşil çayı, günde 3-4 bardak tüketmeniz ve fazlasına kaçmamanız önerilir.
Karahindiba: Güçlü bir tonik olma özelliğini kendinde barındıran Karahindiba, yağlanma için etkili bir bitkisel tedavi yöntemidir. Karaciğer üzerinde biriken yağların ortadan kaldırılmasına sebebiyet vererek fonksiyonlarının dağa sağlıklı çalışmasına katkı sağlar. Bilimsel olarakta alkol sonucu oluşmayan yağlanmalara etki ettiği kanıtlanmıştır.
- Bir bardak su içerisine, yaklaşık bir tatlı kaşığı civarında kurutulmuş karahindiba kökü ekleyiniz. 7-8 dakika arasında demledikten sonra, tatlandırmak için 1 tatlı kaşığı bal da ekleyerek günde üç kere tüketiniz. Bu süreci 2 hafta boyunca devam ettirebilirsiniz.
Papatya: Yapılan çeşitli bilimsel araştırmalar neticesinde papatya tohumu ve meyvesinin karaciğer yağlanmasına iyi geldiği tespit edilmiştir. Bu meyve ve tohumu aracılığıyla yağlar yakılır.
- 4-5 adet kurutulmuş vaziyetteki papatya tohumunu tokmak ve başka bir gereçle ezerek, içerisine taze limon suyunu karıştırınız. Yaklaşık 4-5 hafta boyunca günde 2 defayı geçmemek kaydıyla içiniz.
Bitkisel tedavi yöntemlerinde dışında uzman önerisiyle çeşitli egzersiz hareketleri, yürüyüş ve bol su tüketmek, karaciğer yağlanmasına iyi gelmektedir.