İstihdam Nedir ? İstihdam Ne Demek ?
İstihdam; kullanım, hizmete alma anlamlarını taşıyan bir sözcüktür. Üretim faktörlerinin, milli hasılayı meydana getirmek amacıyla, üretim faaliyetine dahil edilmesi demektir.
Bir ekonomide çalışabilir yaştaki nüfusa dahil bir şeyler içinde o ekonomideki cari ücret düzeyinde çalışmak isteyipte iş bulamayanlar işsizliği temsil ederler. Böyle bir durum olması, o ülkede eksik istihdam olduğunu gösterir. Tam istihdam da ise çalışmak isteyen herkes iş bulmaktadır.
İşsizlik Çeşitleri:
1. Mevsimlik işsizlik
2. Gönüllü işsizlik
3. Açık (veya gönülsüz) işsizlik
4. Gizli işsizlik (görünürde işsiz kimse yoktur fakat örneğin 10 kişinin yapacağı iş 20 kişi ile yapılmaktadır. Fazladan istihdam edilen 10 kişinin üretime katkısı yoktur. Bunlara gizli işsiz denir).
5. Teknolojik işsizlik (Teknolojik gelişim ve makinalaşma sonucu bazı insanlar işsiz kalabilirler).
6. Geçici işsizlik (İşçinin işyeri değiştirip, yeni bir işe girinceye kadar geçen sürede işsiz kalması).
7. Konjonktürel işsizlik (ekonomide talep azalıp, yatırımlar durursa, işsizlik ortaya çıkacaktır).
Emek ve Üretim Verimliliği:
Bir ekonomide üretilen mal ve hizmetlerin toplam miktarı, istihdam edilen işçilerin miktarı ile onların nitelik ve hünerlerine, sermayenin büyüklüğüne ve kullanılacak diğer malzemelerle teknolojinin düzeyine bağlı olacaktır.
İşte bunlara bağlı olarak, bir ekonomide farklı mal ve hizmet üretim düzeylerine gösteren eğriye “toplam üretim eğrisi” denir. Bu eğri “üretim fonksiyonu” olarakta adlandırılır.