İstanbul Sözleşmesi Nedir?
İstanbul Sözleşmesi Nedir: Son günlerde gündemde oldukça sık karşımıza çıkan İstanbul Sözleşmesi, Kadınlara İlişkin Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi olarak da bilinen uluslararası nitelikte bir sözleşmedir. Hem kadına şiddet hem aile içerisinde yaşanan şiddetle mücadele niteliğindedir. Aynı zamanda bu gibi durumlar karşısında verilen mücadelenin önemini vurgular. İhtiyaç duyulan en önemli standartlar ve devletler açısından bu gibi konulardaki yükümlülüklerin belirlenmesini sağlar. Avrupa Konseyi’nin desteğini alan ve adı geçen devletleri hukuki anlamda bağlayan bir sözleşmedir. Başka bir deyişle bir tür yasa olarak da değerlendirilebilmektedir.
İstanbul Sözleşmesinin İçeriği Nedir? Maddeleri Nelerdir?
İstanbul Sözleşmesinin içeriği başta kadınlar olmak üzere ülkemizde de birçok kesimin merak ettiği konulardır. Bu sözleşme taraf devletlere toplumsal cinsiyet eşitliğini göz önünde bulundurarak kapsamlı şekilde politikalar üreterek uygulamaya sokması, bunu yerine getirebilmek adına gerekli ekonomik kaynakları tesis etmesi, kadına karşı sergilenen her türlü şiddetin boyutuna ilişkin verilerin elde edilerek kamuoyuna bildirilmesi, şiddetin önüne geçebilmek adına toplumsal zihniyetin değiştirilmesi için çalışmalar yürütülmesi gibi konularda sorumluluklar yüklemektedir. Sözleşmede her ne kadar ağırlık kadınlar yönelik şiddet konusuna verilse de çocuklara yönelik şiddetle önemle vurgulanır. Aynı zamanda çocuk istismarı gibi konularda da önlemlere ve caydırıcı yasalara yer verilmektedir. Yaklaşık olarak 12 bölümden ve 80 maddeden meydana gelmiştir İstanbul Sözleşmesi. Bununla birlikte pek çok farklı yasal tedbirlere de yer verilmektedir.
İstanbul Sözleşmesi Maddeleri:
İstanbul Sözleşmesi’nin maddeleri zorla evlendirmeden ısrarlı takibe, cinsel istismardan fiziksel şiddete kadar şiddetin hemen her türünü içermektedir. Ev içerisinde ailenin, aynı ya da farklı evlerde yaşayan eşlerin, fiziksel, psikolojik, ekonomik ya da duygusal yönden şiddet ve istismarını engellemeye yönelik olarak pek çok madde içeren İstanbul Sözleşmesi, namus kavramına atıfta bulunarak tarafların töre, adet, gelenek, görenek ve bu gibi kavramlarla herhangi bir şiddet gösterisinde bulunamayacağını da açık bir dille ifade etmektedir.
Sözleşme, 11 Mayıs 2011 tarihinde İstanbul’da imzalanma aşamasına gelmiş ve 3 yıl sonrasında yürürlüğe girmiştir. İlk kez 2012 yılında Türkiye tarafından kabul edilip imzalanmıştır. İçerisinde bulunduğumuz Temmuz ayında ise 45 ülke ile beraber Avrupa Birliği’nin de imzalamış olduğu sözleşmedir. Aynı zamanda söz konusu ülkelerin 34’ünün onayından geçmiştir.
İstanbul Sözleşmesi Ne Zaman Kaldırıldı:
Günümüzde ise maalesef, Resmi Gazete’de yayımlanan 3718 sayılı Cumhurbaşkanı kararıyla 20 Mart 2021’ feshedilmiştir.