1. Anasayfa
  2. Çeşitli Bilgiler

İnfaz ve Koruma Memuru Nasıl Olunur?

İnfaz ve Koruma Memuru Nasıl Olunur?
İnfaz Ve Koruma Memurunun Tayin Durumu
0

İnfaz ve Koruma Memuru Nasıl Olunur?

Son dönemlerde memur olmak tabiri caizse kapağı kamuya atmak isteyenler, infaz ve koruma memuru nasıl olunur sorusunun cevabını çok fazla araştırmaya başladılar. Gardiyan adıyla bilinen infaz ve koruma memuru olmak için belirli şartları taşımanız gerekiyor. Adalet Bakanlığı’nın bünyesinde ki Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’ne, infaz koruma memurları bağlıdırlar. Şöyle ki infaz ve koruma memurları hem Adalet Bakanlığı’na hem de Cumhuriyet Başsavcılığı’na bağlı şekilde çalışıyorlar.

İnfaz ve Koruma Memuru Nasıl Olunur ?
İnfaz ve Koruma Memuru Nasıl Olunur ?

İnfaz Ve Koruma Memuru Nedir?

Ceza infaz kurumlarında ki görevli olan kişiler; halkın deyimiyle gardiyan literatürde ki adıyla da infaz ve koruma memuru unvanıyla anılıyorlar. 657 sayılı yani Devlet Memurları kanununa bağlı şekilde çalışan infaz ve koruma memurları; Cumhuriyet Başsavcılıklarında yer alan Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi ve Adalet Komisyonu Başkanlıkları’nda görevlendiriliyorlar. İnfaz koruma memurları aynı zamanda; serbestlik şube müdürlükleriyle ceza infaz kurumlarında da görev yapıyorlar. İstisnai olarak da, adliyelerde de görev yapıyorlar.

İnfaz ve Koruma Memuru Nasıl Olunmaktadır?

Sizlere bu yazımızda memur adayları tarafından çok merak edilen, infaz ve koruma memuru(gardiyan) nasıl olunur sorusunun cevabını detaylı şekilde vereceğiz… İnfaz ve koruma memuru olabilmenin 2 çeşit yolu bulunuyor:

  1. Yol: Girdiğiniz KPSS’nin puanının 70 ve üstü olması gerekiyor. Alımlar başladığında Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu’nun başkanlıklarına başvurup sonrasında yapılacak mülakatı kazanmak gerekiyor.
  2. Yol: Önceden devlet memur kadrosundayken, kendi isteği doğrultusunda ayrılanlar. Örneğin; uzman erbaşların istifa etmesi gibi. Böyle kişilerde Adalet Bakanlığı Personel Daire Başkanlığı kadro açtığında başvurup infaz ve koruma memuru olabilirler.

İnfaz Ve Koruma Memurları Cezaevlerinde Ne İş Yapar?

İnfaz Ve Koruma Memurları Cezaevlerinde Ne İş Yapar ?
İnfaz Ve Koruma Memurları Cezaevlerinde Ne İş Yapar ?

İkm memurları, ceza infaz kurumlarında ki içi güvenlikle ilgili hizmetleri yürütmekle görevlidirler. İnfaz koruma memurlarının bazıları tutuklularla hükümlülerin olduğu yerde görev yaparken bazıları da idare adı verilen bölümdedirler. Cezaevinin tüm birimlerinde, infaz ve koruma memurları görev yapıyor. Uygulamadaysa infaz ve koruma memurları; vardiya, ani müdahale ya da bürolarda da görev yapabiliyorlar. Müdahalede ki memurlar, 8-17 saatleri arasında çalışıyorlar. Ayrıca hafta sonları da tatildir. Vardiyada ki memurlarsa: pazartesi günü 08.00 ile 20.00; Salı günleri 20.00-08.00; çarşamba ve perşembe günü çalışmamaktadırlar; Cuma günüyse 08.00-20.00 şeklinde devam etmektedir. Hem ani müdahale bölümünde hem de vardiyada görevli infaz ve koruma memurlarıysa daha farklıdır.

İnfaz Ve Koruma Memuru Nasıl Yapılır?

Adalet Bakanlığı, infaz ve koruma memurları alımlarını yapmaktadır. Bu bakanlığın memur alımıyla ilgili işlemleriyse; “Adalet Bakanlığı memur sınav-atama- nakil yönetmeliği” kapsamıyla yapılıyor. Mevzuatta da belirtildiği gibi, öncelikle adaylardan KPSS puanı istenmektedir. Minimum 70 puana sahip adaylar, kadrolu ya da sözleşmeli olarak infaz ve koruma memurluğuna başvurabiliyorlar. Sonrasındaysa sözlü sınava yani mülakata giriyorlar.

Peki, infaz ve koruma memuru nasıl olunur sorusu kapsamında; alımları nereden öğrenebiliriz tarzında aklınıza soru gelebilir. İnfaz ve koruma memurluğu, alımları Adalet Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde duyuruluyor. Bu resmi internet sitesinde; özel ve genel şartlar, başvuru tarihleri, gerekli olan evraklar ve başvuruların nerelere olacağı da detaylı şekilde belirtilmiştir. İnfaz ve koruma memuru öğrenci alımının dışında ki personel seçimleri şu şekilde yapılıyor:

  • Adliyelerde ki yer alan komisyonlara başvurular yapılıyor.
  • Boyla, kilo ölçümleri gerçekleşen memur adaylarına, yazı Cumhuriyet Başsavcılığı göndererek göreve başlamaları da tebliği ediliyor.
  • Sözlü sınavı başarıyla geçen adaylar ilan edilerek, komisyon tarafından hem kilo hem de boy ölçümleri yapılır.
  • Komisyon belirlemiş olduğu tarihlerde memurları çağırıp ona göre sözlü sınav yaparlar. Sözlü sınavda Komisyon üyeleri, genel kültürle ilgili adaylara sorular soruyor.

İnfaz Ve Koruma Memuru Döner Sermaye Alır mı?

İkm eğer iş yurtlarında çalışıyorsa, görev yaptığı ceza evinde ki iş yurdunun kazanmış olduğu paradan sene sonunda döner sermaye veriliyor. Ortalaması bu sermayenin 5.000 TL. civarındadır. Bu miktarın daha aşağı veya yukarı verildiği de olmaktadır.

Çalışma Saatleri Ve Maaşları:

Ülkemiz genelinde ki ceza evlerinde çalışma saatleri farklılık gösteriyor. Çalıştığı birime göre değişiklik gösteriyor. Yalnız infaz koruma memurlarının, iki çeşit çalışma saatleri vardır. Bu konuyla ilgili yukarıda bilgi sizlere sunmuştuk. İnfaz koruma memurlarının maaşlarıysa yaklaşık olarak, 5.000 TL. olduğunu söyleyebiliriz. Maaş miktarı kişinin evli ya da bekar olmasına göre de değişiyor. Bunun yanında birde kademe bakımından da değişiklikler gösterebiliyor.

İnfaz Ve Koruma Memurunun Tayin Durumu:

İnfaz Ve Koruma Memurunun Tayin Durumu
İnfaz Ve Koruma Memurunun Tayin Durumu

 

Gardiyan nasıl olunur konusu merak edenler, aynı zamanda tayin durumunu da çok fazla merak ediyorlar. Cumhuriyet Başsavcılığı’yla bağlantılı olan ceza infaz kurumlarında, memurlar görev yapıyorlar, kendileri istemedikleri sürece tayinleri kesinlikle çıkmıyor. Şuan ki yönetmelikte infaz ve koruma memurları, görev yaptıkları komisyonda emekliye ayrılana kadar çalışabiliyorlar. Şöyle ki; İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nda ki komisyonda görevlendirilen memur, komisyonla bağlantılı şekilde örneğin Silivri gibi başka ceza infaz kurumlarına komisyonun verdiği kararla bağlı şekilde atanabilir. Fakat diğer illere yapılan atamalarsa, Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’nde ki personel daire başkanlığı tarafından yapılıyor. Sene de 3 kere yapılan atamalar, 1 havuz ve 2 mazeret tayininden oluşuyor. Açık Ceza İnfaz Kurumları, çalışma şartları kapalı ceza infazlarından farklılığıysa daha rahat olmasıdır. O yüzden de bu kurumlara yerleşme çok kolay olmaktadır.

Gardiyanlık İle İlgili Diğer Hususlar:

İnfaz ve koruma memurları ilk 10 seneye kadar 20 gün senelik, 10 yıl sonrada 30 günlük izin yapabiliyorlar. Belirtilen bu izinler haricinde birde komisyon kararınca memurlara mazeret izni de veriliyor. Kışlık-yazlık kıyafetleri ve öğle yemeklerini de memurlara kurum veriyor. Adliyelerde ve denetimli serbestlikte görevli olan infaz ve koruma memurlarının, bazıları iş niteliğine bağlı olarak sivilde çalışabiliyorlar. 2015 senesinden itibaren de liselerde, adalet bölümü açılmıştır. Cezaevlerinde ve adliyelerde çalıştırmak üzere adalet bölümü öğrencilerine eğitim veriliyor. Sözlü sınavlarda, özellikle adalet bölümü öğrencileri daha avantajlıdır diyebiliriz.

Güncelleme 2020:

İnfaz ve koruma memuru(gardiyan) nasıl olunur kapsamında, konuyla alakalı olarak 2020’de yapılan güncellemeleri sizlere kısaca aktaracağız. İnfaz ve Baş memurlarının rotasyon olarak adlandırılan mecburi olan tayin görevleri 2020 senesi itibari ile başlamıştır. Görevli çalıştığı yerde kaldığı süreyle bağlantılı olarak Baş memurlar tayin ediliyor. Aynı zamanda Ceza ve Tevkievleri tarafından da, tayinlerde yeni havuz sistemleri oluşturulmuştur. Bu oluşturulan sistemde, NAS olarak adlandırılıyor. Sistem tamamen puana göre işliyor. Görevli olduğu yere göre bütün memurlara, 1 puan veriliyor. En çok puana sahip olan kişi, tayinin talep edildiği yere gönderiliyor.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir