Hayvanlar Neden Kış Uykusuna Yatar ?
Kış gelmeye başladığı zaman kuşlar ve balıklar gerçekten çok şanslıdırlar. Çünkü bir çok balık türü ve kuş türü daha ılıman bölgelere göç ederler. Bu şekilde zorlu kış günlerinden kurtulmuş olurlar. Bazı hayvan türleri soğuğa alışkındır ve kış gelmeye başladığında daha kalın tüyler çıkartmaya başlarlar. Hatta bu konuya tavşanlardan örnek vermek gerekirse, bazı tavşanlar kış yaklaştıkça tüyleri beyazlamaya başlar. Buda tamamen kara ayak uydurmak için gerekli bir işlevdir. Bazı hayvanlar yazın bir sığınak kurarak yiyeceklerini depolar ve burada kalırlar. Bazı hayvanlarda yer altında tüneller kazarak buralarda kış uykusuyla kışı geçirmektedirler. Tabi ki bu tür hayvanların başka çareleri yoktur.
Bir çok insan sadece ayıların kış uykusuna yattığını bilmektedir. Aslında bu durum çok yanlıştır. Çünkü bir çok hayvan kış uykusuna yatmaktadır. Kış uykusu tabiri burada kesinlikle yanlış bir tabirdir. Ayılar mağaralarına çekilerek kış uykusuna yatarlar. Aslında bu noktada hayat ile ölüm arasındaki çizgiye gelmiş olurlar. Bu durumu bu şekilde daha iyi açıklamış olacağız.
Bazı hayvanların kış uykusuna yatmalarının iki sebebi vardır. Havanın soğuması ve yiyecek bulamamaları bunların birincisidir. Diğeri ise soğuk havada yaşamak için şüphesiz hayvanların çok daha fazla güç harcamalarına neden olmasıdır ve yiyecek bulmaları kışın pekte mümkün değildir.
Kış uykusu insanların bildiği gibi bir şey değildir. Aslında hayvanlar bu durumda uyumamaktadır. Bu bir mecburiyettir ve hayatta kalmaları için gerekli bir şeydir. Hayvanlar soğukta yatarlar ve ölüden farksızdırlar. Hiç kalkmazlar ve enerji harcamazlar. Bunun tek nedeniyse kışın yiyecek bir şey bulamamalarıdır. Bu şekilde bir kışı geçirirler. Bazı hayvanlar kışın ara ara uyanmaktadır ve yazın stok ettiği yemekleri yiyerek hayatta kalmaya çalışırlar. Hayvanlar kış uykusundayken yaşamaları için vücudundaki yağları tüketirler. Bu sayede hayatta kalmaları mümkündür.