1. Anasayfa
  2. Güncel Bilgiler

Haritayı Kim Keşfetti ? Haritanın Mucidi Kimdir ?

Haritayı Kim Keşfetti ? Haritanın Mucidi Kimdir ?
Haritayı Kim Keşfetti ?
0

Haritayı Kim Keşfetti ?

Haritayı Kim Keşfetti: Haritayı, çoğunlukla düz bir yüzeye çizilen, bir yerin seçilen ve istenilen özelliklerinin sembolik temsili olarak görebiliriz. İlk haritanın ne zaman yapıldığını büyük ihtimalle kimse bilmemektedir. Muhtemelen içinde yaşadıkları alanı düzenlemek veya farklı bir sebepten dolayı yapıldığı düşünülebilir. Belki de, bir kumun üzerine bir çubuk yardımı ile bir yerin tarifini yapmak için çizilmiş alanı bile kaybolan bir harita olarak değerlendirebiliriz. Veya geçmişte yaşamış insanların, zihinlerine kazıdıkları şeyleri, zamanla görselleştirdiklerini.. Yani neresinden bakarsanız bakın köklü bir geçmişi olduğu yadsınamaz.

MÖ 2300’de Babilliler, harita benzeri görüntüler elde etmek için kil tabletler kullandılar. Çin haritacılık geleneklerinin ortaya çıkması da aynı zamana denk geldi diyebiliriz. Örneğin belgelenebilen bazı dönem kaynaklarında; mağara ve mezar sanatlarında, harita benzeri işlemeler görülmüştür.

Haritanın Mucidi Kimdir ?

Haritanın Mucidi Kimdir ?
Haritanın Mucidi Kimdir ?

Yunanlılar, dünyanın küre şeklinde olduğunu ilk belgeleyen kavim olarak bilinmektedir. Bunun yanında Yunan doğa bilimci ve coğrafyacı Ptolemy, şimdiki çağdaşlarına en çok benzeyen ve antik döneme damga vuracak bir harita icat etmiştir. Yani dönemimize ışık tutacak ve en benzer haritayı ilk bulan kişinin Ptolemy olduğunu söyleyebiliriz.

Harita ile ilgili daha kapsamlı bilgiler için: Haritayı Kim Buldu ?

Marco Polo’nun; 1270’ler ve 1280’lerdeki seyahatleri, dünya haritalarına olan ilgiyi arttırdı. Anca yine de bu dönemlerde haritalar ve benzeri araçlar, yapılması oldukça zahmetli işlerdi. Bu yüzden, dönemin maliyetleri ve çeşitli kıtlıklar yüzünden;  haritalar sadece zengin ve güçlü diye bilinen sınıfa kılavuzluk ediyorlardı. Yine 15.nci yüzyılın ortalarına doğru bulunan matbanın, bu asrın sonlarına doğru gelişerek; haritalara ve çeşitli seyahat araçlarına kaynaklık etmesi, bu gereçlere duyulan ilgiyi ve arzı yükseltti.

Haritanın Tarihi
Haritanın Tarihi

Gemi tasarımı ve navigasyon alanındaki gelişmeler, keşiflere artan ilgiyi fırlatmak ile birlikte; dünyanın harita türü gereçlere olan ihtiyacının yükselmesine sebebiyet verdi. Bunun yanında ulus-devletlerin yükselişi ve askeri hünerleri, daha doğru ve kayıpsız haritalama metotlarına ihtiyaç gerektirdi. Özellikle bu dönemlerin ortalarında patlak veren Dünya Savaşı; askeri amaçlar, uydu görüntülerine dayalı modern haritalama teknolojisinin ortaya çıkarılması için iti bir güç oldu. Günümüzde ise teknolojik açıdan bilgisayar ve programlama teknikleriyle üretilen birçok harita çeşidir vardır. Bu haritalar, hem mobil cihazlarda hem de başka uygulamalarla insanların çok kolay ulaşabileceği niteliktedir.

thumbnail
Önerilen Yazı
En İyi Fotoğrafçılık Belgeselleri
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir