Gür Sınıfı Denizaltı Nedir ?
Gür Sınıfı Denizaltı Nedir : Ülkemizdeki denizaltıların sınıflarından bir tanesi Gür sınıfı denizaltılardır. Bu denizaltılar isimleri itibarıyla Gür, Çanakkele ve Burakreis isminde olup; diğerleri gibi belirli bir düzene göre isim verilmemiştir. Bu sınıfta üretilen denizaltıların özellikleri neredeyse birbirleriyle tamamen aynıdır. Belki çok az bir farklılıkları olabilmektedir.
Gür sınıfı denizaltılar Türk ordusunda bulunan 3 denizaltı sınıfından bir tanesidir, diğerleri Preveze ve Ay sınıfı denizaltılardır. Özellikleri itibarıyla ülkemiz ordusunda bulunan denizaltı sınıfları, birbirine yakın niteliklerdedir.
Kaç Tane Gür Sınıfı Denizaltımız bulunmaktadır?
Ordumuzda şuan itibarıyla kullanılmakta olan 3 adet Gür sınıfı denizaltı bulunmaktadır. Bu Denizaltılar diğer sınıf denizaltılar gibi S serisi ile başlamaktadır ve S-357 ile S-359 aralığındaki denizaltılardır.
TCG Gür (S-357)
” Burakreis (S-359)
Gür Sınıfı denizaltılarda kaç mürettebat bulunmaktadır?
Gür sınıfı denizaltılarında toplam görev yapan personel sayısı 45 olarak belirlenmiştir. Personel sayısı itibarıyla hem preveze, hemde ay sınıfı denizaltılardan daha çok personel ile görev yapmaktadır. Bunlar rütbe ve sayı olarak şu şekildedir:
9 Subay
31 Astsubay
5 Uzman Erbaş, Er ve Erbaş
Gür Sınıfı Denizaltıların Büyüklüğü Ne Kadardır?
Bu denizaltılar su üzerinde seyir halinde iken ağırlığı 1454 ton olup, dalmış ağırlığı 1586 tondur. Bunun sebebi ise dalarken denizden veya bulunduğu yerden su almasıdır. Çünkü denizaltıların batması için su alması, yukarı çıkması içinde su vermesi gerekmektedir. Aşağı yukarı 130 ton civarı bir su alarak denizaltına batmaktadır. Gür sınıfı denizaltılar ağırlık itibarıyla Preveze sınıfı denizaltıları ile aynı olup, Ay sınıfı denizaltılardan daha büyüktür.
- Uzunluk olarak ise 62 metrelik bir uzunluğu bulunmaktadır.
- Yüksekliği 5,8 metredir.
- Genişliği 6,2 metredir.
Gür Sınıfı Denizaltılar yakıt olarak ne kullanmaktadır?
Gür sınıfı denizaltılar diğer denizaltılarımız gibi Dizel yakıt kullanmaktadır. Araçlarda kullanmış olduğumuz dizel yani motorin yakıtı olup, belki içinde bazı katkı maddeleri olabilmektedir.
Motoru Dizel elektrikli olup 3800 HP’dir.
Gür Sınıfı Denizaltıların hızı ne kadardır?
Hızları Knot cinsinden söylenmektedir. 1 knot 1 deniz miline eşit olup, deniz milini iklometreye cinsinden söyler isek 1 denizmili tam olarak 1,852 kilometreye eşittir. Yani 1 denizmili ortalama 2 kilometreye yakın diyebiliriz.
Denizaltıların hızları su üstündeyken ve su altındayken ayrı hızlardadır. Denizaltılar su altında iken su üstünde olduğundan daha hızlı hareket etmektedir.
Su üzerinde seyir halinde iken yaklaşık olarak 15 knotluk (Kilometre cinsinden bu hız 15*1,85=23,73 kilometreye denk gelmektedir) bir hıza ulaşırken, su altında iken yaklaşık olarak 21,5 knotluk (Kilometre cinsinden bu hız 21,5*1,852=34,013 kilometreye denk gelmektedir) bir hıza ulaşmaktadır.