Fizik Tedavi Nedir ?
Fizik Tedavi Nedir: Vücudumuzun hareket sisteminde meydana gelen ağrı, hareket kaybı (felç), dolaşım bozukluğu, kas gücü kaybı gibi deformasyonları onarmak veya minimize etmek amacıyla çeşitli uygulama yöntemleri olan bir fiziksel iyileştirme bilim dalıdır.
İngilizcesi “physiotherapy” (fizyoterapi) olan fiziksel onarım müdahelelerinin bir tıp dalı haline gelmesi, Birinci Dünya Savaşı’nın sonlarına doğru gerçekleşmiştir. Bu gelişime sebep ise, savaş sonunda sakatlanan insan sayısındaki artış ve salgın haline gelen çocuk felci vakaları olmuştur.
Fizik Tedavi Neyi Amaçlar ?
Fizik tedavi, insan vücudunun içsel dinamiklerini, dıştan gönderilen uyarılar ile hareketlendirmeyi amaçlar. Özellikle vücudun normal şartlarda üretirken, çeşitli sebeplerden ötürü üretemediği enerjiyi; sıcak-soğuk uyaran, elektrik akımı, masaj, enjeksiyon gibi yöntemlerle hasarlı bölgeye toplar. Her hastaya, hastalığının türüne göre tedavi uygulanır. Kimine iltlihap kurutucu bir lokal enjeksiyon, kimine sinirleri uyarıcı bir elektrik akımı, kan akışını hızlandırmak ve canlanma sağlamak için bazen ısı-ışın veya sıcak su uygulamaları, bazense tam tersi damarlarda büzülme sağlamak amaçlı soğuk su terapileri… Her hastalığın onarım yöntemi birbirinden farklıdır. Aynı zamanda doğru uygulandığında vücuda bir yan etkisi bulunmamaktadır. Ancak bu tedavi şekillerinin yapıcılığı, yanlış uygulamalar sonucunda yıkıcı bir hale dönüşebilmektedir. O sebeple fizik tedavi süreci, mutlaka uzman doktorlar eşliğinde takip edilmesi gereken bir süreçtir.
Hastane bünyesinde olanların dışında, bu tedavi dalına özel merkezlerin sayısı her geçen gün artmaktadır. “Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezleri”nin sayısındaki bu artış, engelli vatandaşlarımız için de hayatı kolaylaştırıcı bir gelişme niteliğindedir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Özürlüler Müdürlüğü (İSÖM); zihinsel ve fiziksel engelli vatandaşlarına ücretsiz sunduğu fizyoterapi ve hidroterapi (suyun kaldırma kuvvetinin ağrıyı azaltma ve hareket kabiliyetini artırma özelliğinden yararlanan suyla tedavi şekli) imkanlarıyla, küçükten büyüğe, herbirinin yaşantısına kalite eklemektedir. Mesela; sipastik hastalığı… Sanıldığı gibi zihinsel bir eksiklik hastalığı değil; kasların istem dışı reaksiyon göstermesi hastalığıdır ve havuz tedavisi bu hastalara önemli adımlar attırmaktadır. Seanslar; hastalığın durumuna göre bazen sadece birkaç hafta, bazense aralıklı zamanlarda birkaç yıl sürebillir. Tedaviye 0 cevap veren hastalar olduğu gibi, cevap vermeyen; fakat hastalığının ilerlemesinin önüne fizik tedavi gördüğü sürece geçebilen hastalar da mevcuttur.
Zira; fizik tedavi, “işleyen demir pas tutmaz.” atasözünün tıp dünyasında kendine dal açmış bir birimidir.