Dünyanın En Etkili Siteleri ve Bu sitelerin Kurucuları:
Dünyanın En Etkili Siteleri ve Bu sitelerin Kurucuları: Web siteleri, çağımızda hayatımızın orta yerine girmeyi başardı. İnternet alemi tüm hızıyla büyümeye ve gelişmeye devam ederken, birçok kişi de web sitesi kurmak için birbirleriyle yarış halinde. Web siteleri, kurulduklarının hemen ardından popüler olamasa da zamanla insanların vazgeçilmezi olabiliyor. Geçen zaman ve sarf edilen emek sonrası, sitelerin, insanların ilgisini kazanması kurucuları oldukça mutlu ediyor.
Son dönemlerde sık sık ismini duyduğunuz web sitelerinin, kimler tarafından kurulduğunu öğrenmek istiyorsanız; işte karşınızda, dünyanın en etkili siteleri!
Ben Rattray – Change.org:
Change.org sitesi, Ben Rattray tarafından kurulmuştur. Change.org, isteklerini özgürce ve sorumluluk alacak şekilde aktarmak amacıyla, çeşitli organizasyonları içerisinde barındıran bir sitedir.
Uluslararası Af Örgütü ve İnsancıl Bir Toplum gibi birtakım kuruluşlar, sosyal değişim kampanyaları yürütmek amaçlı, bu siteye ödeme yapmaktadırlar.
Tüm dünyadan milyonlarca kişi, çeşitli temaları kapsayan ve çeşitli çevrim içi dilekçeleri imzalayabilmek ve seslerini duyurmak için siteye erişebilmektedir. Çevre, sağlık, yemek, hayvan hakları, insan hakları ve aklınıza gelebilecek her temayı ve hakkı savunmaya aracı olan bir sitedir.
Salman Han – khanacademy.org:
Khanacademy, Salman Han’ın kurduğu, ücretsiz çevrim içi eğitim platformudur. Kısacası kar amacı gütmeyen, tamamı ile eğitime destek amaçlı kurulan bir web portalıdır. Aynı zamanda Khan’ın oluşturduğu site aracılığıyla izlediği misyon tüm çocuklara ücretsiz ve kaliteli eğitim sağlamaktır.
Khanacademy’de çocukların erişebileceği yaklaşık olarak 3000 kısa kurs bulunabilmektedir. Çocuklar, bahsi geçen bu siteye ücretsiz olarak erişim sağlayabiliyor ve özgürce yararlanabiliyorlar.
Bu yardımsever girişimi ve örnek davranışı sayesinde Khan, sayısız prestijli ödülüne sahip olmuştur. Örneğin; Microsoft Tech Eğitim Ödülünü kazanan isim olmayı başarmıştır.
Pete Cashmore – Mashable:
Pete Cashmore, 19 yaşında bir teknoloji bloğu kurmak için adım attı ve karşımıza Mashable.com çıktı. Cashmore’un kurduğu bu iste ise yıllar içerisinde en etkili ve en sık ziyaret edilen teknolojik medyalardan birine dönüştü.
Mashable.com, teknolojinin barındırdığı hemen hemen her şeyi insanlara duyuruyor. Site, çok fazla kullanıcıya sahip. Başka bir deyişle sosyal medyanın göz ardı edilemeyecek gücü sayesinde de çoğu insanın teknoloji ile ilgilenmesine aracı oldu. Bununla beraber Cashmore, Huffington Post’un oluşturduğu En İyi 25 Web Ünlüleri listesinde yerini aldı.
Jack Dorsey – Twitter:
Twitter.com ağı kesinlikle çoğu kişiye tanıdık geliyordur. Öyle ki, bu yazıyı okuyan sizler de bir Twitter hesabına sahipsinizdir belki. Twitter, özellikle kendi belirlediği belirli karakter kadar bilgi aktarmaya yarayan ve pratik avantajları sayesinde günümüzün en popüler sosyal ağlarından biri olmayı başardı.
Twitter, Jack Dorsey ve iki arkadaşı, Biz Stone ve Evan Williams’ın yardımları sayesinde kurulmuştur. Jack’in aklında, arkadaşlarıyla hızlı bir şekilde haber alışverişi yapabileceği bir sosyal ağ oluşturmak fikri vardı. Sonuç olarak Twitter; gençler, sanatçılar, yazarlar, oyuncular, siyasetçiler ve birçok önde gelen ürün markaları gibi hızla artan kullanıcıları ile daha da popüler bir hal almaya başladı.
Mark Elliot Zuckerberg – Facebook:
Facebook.com, Mark Zuckerberg aracılığıyla, öğrencilik dönemlerinde tasarlanıp ve oluşturulmuştur. Bir ağ projesinden yola çıkarak, üç arkadaşının da yardımını alan Mark, Harvard’daki kampüste bulunan öğrencileri kapsayan bir sosyal ağ var etmeyi başardı.
Kısa bir süre sonra Facebok, MIT, NYU, Boston Üniversitesi gibi farklı kampüslere kadar uzanmaya başladı. Özellikle daha geniş bir topluluk haline gelmesi ise çok kısa sürdü. Facebook kurulduktan yalnızca dört ay sonra 1,5 milyar dolar kar elde edildi. Bu denli büyük bir başarı ise Mark Zuckerberg’in dünyanın en genç milyarderi olarak anılmasını sağladı.
Charles Mullenweg – WordPress:
Charles Mullenweg, blog niteliğine sahip WordPress’in kurucusu ve geliştiricisidir. WordPress’i meydana getirme fikri ona yalnızca 2002 yılında 18 yaşındayken geldi. Ancak fikir ardından bir süre beklemek zorunda kalan Matt ve meslektaşı Mike Little, 19 yaşındayken WordPress kodlamasını geliştirmeyi başardı.
Matt, üniversiteden ayrılmış olsa bile genç ve başarı elde etmiş bir girişimci olabileceğini kendi dahil herkese kanıtlamayı başarmıştır.