Dolma Kalem Nedir ?
Dolma Kalemi Kim Buldu ?
Kurşun Kalem ve Mürekkep icat edildikten sonra bir kolaylık olarak icat edilen Tükenmez Kalem öncesi aynı alanın bir buluşu olan günümüz Dolma Kalem’leri, yapısal olarak Tükenmez Kalem gibi içinde bilye bulundurmak yerine Metal başlığında Mürekkebi akıtacak birkaç ufak hazneden oluşmaktadır.
İçine mürekkep doldurularak kullanılan yazı kalemi olan Dolma Kalem ilk olarak 1827 yılında icat edilmiştir. Dolma Kalem’in mucidi 1830 yılında İngiltere’de açılışı yapılan Demir Yolunda ilk Tren’e binen Rumen Matematikçi, Mühendis, Pedagog (Eğitim Bilimci) ve Mucit Petrache Poenaru‘dur.
Poenaru, kayıtlara göre aynı tarihte Dolma Kalem için “Mürekkep haznesi olarak kullanılan Tüy ve Kalem uçları Metal uçlarla değiştirilmiştir. Bu nedenle Kağıt çizilmesi ve Kağıda akacak olan Mürekkep sızıntısı da ortadan kaldırılmıştır. Bitmeyen Portatif Kalem” şeklinde açıklama yapmıştır.
Dolma Kalem içerisinde birden fazla Mürekkep çıkış haznesi bulunmaktadır. Uçtaki Metal bölüme bağlı hazneler, zemin ile buluşan en uç noktanın Kağıda her değişinde yeter miktarda Mürekkep bırakmaktadır. Bu işlem ile her Mürekkep çıkışı içeri hava dolmasını sağlar. Böylece içerdeki hava Mürekkebin damlamasını önlemektedir.
Ancak 1884 yılına kadar bu tip bir Dolma Kalem kullanılamamıştır. Dolma Kalem üzerinde 1883 yılında geliştirmeler yapan ABD’li Pedagog, Sigorta Acentecisi ve Mucit Lewis Edson Waterman, günümüz Dolma Kalemlerinin formunu oluşturmuştur.
Bilinene göre bir sözleşme imzaladığı sırada Dolma Kalem ile imza atan Waterman, Mürekkep damlatan Dolma Kalem’i geliştirme kararı almış ve içerisine ek hazneler yerleştirmiştir. Bu ek Mürekkep çıkış hazneli Dolma Kalem, bugün kullanılan Dolma Kalem’lerin atası niteliğindedir.
Ayrıca yine günümüzde ince, kalın ve yan çizecek şekilde tasarlanmış sıralı biçimde 10 çeşitten fazla Metal Dolma Kalem ucu bulmak mümkündür.