1. Anasayfa
  2. Çeşitli Bilgiler

Dolarizasyon Nedir ? Dolarizasyon Çeşitleri Nelerdir?

Dolarizasyon Nedir ? Dolarizasyon Çeşitleri Nelerdir?
Dolarizasyon Nedir ?
0

Dolarizasyon Nedir ?

Son zamanlarda karşımıza çıkmakta olan dolarizasyon birçok insan tarafından merak konusu haline geldi. Peki birçok insan tarafından merak edilen bu dolarizasyon nedir? Dolarizasyon çeşitleri ve etkileri nelerdir? Bu konular hakkında daha detaylı bilgi edinmek istiyorsanız yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Dolarizasyon Çeşitleri Nelerdir?

Dolarizasyon Nedir ?
Dolarizasyon Nedir ?

Kısacası, yerli paranın yabancı para ile ikame edilmesinden dolayı para ikamesi olarak da bilinmektedir. Bununla birlikte, ülkede yaşayan insanların ya da bazı firmaların başka bir para birimini kullanmasıdır. Bu yabancı paranın kullanılma amacı ilk başlarda değer saklamaktadır. Yerli paranın değer kaybedeceğini, şuan bu durumdan korkan bazı bireyler dolarizasyon yoluna başvurur. Özellikle  ülke ekonomisi kötüyse ve herhangi bir düzelme de gösteremiyorsa dolarize olma hızı giderek artar. İnsanlar zamanla günlük alışverişlerini dövizle yapmaya başlarlar. Tabi bu durumu sadece dolar için düşünmemeliyiz. Ulusal para birimi dışında bütün para birimleri dolarizasyon olarak kabul edilmektedir. Dolarizasyon, ülke ekonomisini kötü yönde etkiler. İleri zamanlarda ise ülkenin ekonomisinin dış ülkelere bağımlı olmasına neden olabilmektedir. Peki dolarizasyon çeşitleri nelerdir?

  • Tam (resmi) dolarizasyon: İnsanların kendi ulusal para birimlerini tamamen terkedip farklı bir para birimine geçmelerine denir.
  • Kısmı ( gayrıresmi) dolarizasyon: Enflasyon yükseldiğinden dolayı ulusal para biriminin değeri düşer. İnsanlar ise enflasyona engel olmak için daha sağlam ve daha güvenilir olan başka para birimlerini tercih ederler.
  • Yarı-Resmi dolarizasyon: Ulusal para biriminin dışında başka bir yabancı para biriminin de o ülke tarafından kabul edilmiş olmasıdır.
  • Finansal dolarizasyon: Ülkede bulunan finansal sisteme duyulan güvenin azalması sonucu insanların borçlarını yabancı para cinsinden tutmaya başlamalarıdır.

Dolarizasyon Etkileri Nelerdir?

Dolarizasyon etkisi, hem olumlu hem de olumsuz şekilde gerçekleşmektedir. Olumlu etkiler; ulusal para riskini azaltmasıdır. Aynı zamanda enflasyonu düşürüp maliyeti azaltması, ulusal paranın değer kaybını engellemesi ve işlem maliyetini azaltması gibi bazı etkilerdir. Olumsuz etkileri ise parasal bağımsızlığı ortaya çıkarır. Özellikle bankacılığı kötü etkiler, bankalarda faiz ve para arzı kontrolünü yok eder ve senyoraj gelirini yok eder. Bu yüzden dolarizasyondan uzak kalmak bazı insanlar tarafından daha çok tercih edilmektedir.

Dolarizasyon Etkileri Nelerdir ?
Dolarizasyon Etkileri Nelerdir ?
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir