Dokunmatik Ekran Nedir ?
Dokunmatik Ekran Nedir: Dokunmatik ekran, parmak veya kalemin dokunuşuna duyarlı bir ekrandır. ATM makinelerinde, perakende satış noktası terminallerinde, araç navigasyon sistemlerinde, tıbbi monitörlerde ve endüstriyel kontrol panellerinde yaygın olarak kullanılır.
Dokunmatik ekran, tüm bilgisayar arayüzleri arasında kullanımı en kolay ve en sezgisel olanlarından biridir; bu ekranlar, kullanıcıların ekrandaki simgelere veya bağlantılara dokunarak bir bilgisayar veya daha farklı sistemlerde gezinmesine olanak tanır.
Dokunmatik Ekran Teknolojisi Nasıl Çalışır ?
Bu sensör, özellikle dokunmaya duyarlı bir yüzeye sahip bir paneldir. Sistemler, aynı zamanda farklı sensör türlerine göre oluşturulur: dirençli (en yaygın), yüzey akustik dalgası ve kapasitif (çoğu akıllı telefon) gibi.. Ancak genel olarak sensörlerin içinden elektrik akımı geçer ve ekrana dokunmak voltaj değişmine neden olur. Voltaj değişikliği, dokunmanın yerini bildirir.
Denetleyici, sensördeki voltaj değişikliklerini bilgisayarın veya başka bir aygıtın alabileceği sinyallere dönüştüren donanımdır. Yazılım bilgisayara, akıllı telefona, oyun cihazına vb. sensörde neler olduğunu ve denetleyiciden gelen bilgileri söyler. Yani bir nevi kim neye dokunuyorsa; bilgisayarın veya akıllı telefonun buna göre tepki vermesini sağlar.
Bir parmak veya ekran kalemi üst yüzeye bastırdığında, iki metalik katman birbirine bağlanır (dokunurlar), yüzey, bağlı çıkışlara sahip bir çift voltaj bölücü görevi görür. Bu işlem, elektrik akımında bir değişikliğe neden olur. Parmağınızdan gelen basınç, iletken ve dirençli devre katmanlarının birbirine temas etmesine neden olarak, devrelerin direncini değiştirir ve bu işlem, bilgisayar denetleyecisine gönderilen bir dokunmatik ekran olayı meydana getirir.
Dokunmatik Ekranın Mucidi Kimdir ? Ekran Teknolojisinin Tarihçesi:
Dokunmatik Ekran Teknolojisinin Tarihçesi:
1960’lar:
Tarihçiler, ilk dokunmatik ekranın Kraliyet Radar Kuruluşunda (1965-1967) çalışan Eric. A. Johnson tarafından icat edildiğini söylüyor. Mucid, 1968 yılında icadını; hava trafik kontrolü için dokunmatik ekran teknolojisinin tanıtımını yaptığı bir makalede ayrıca yayınlamıştır.
1970’ler:
1971 yılında, Kentucky Üniversitesi‘nde öğretim görevlisi olan Doktor Sam Hurst (Elographics’in kurucusu) tarafından bir “dokunma sensörü” geliştirildi. “Elograph” adı verilen bu sensörün patenti Kentucky Üniversitesi Araştırma Vakfı tarafından alınmıştır. “Elograph” modern dokunmatik ekranlar gibi şeffaf değildi, ancak dokunmatik ekran teknolojisinde önemli bir kilometre taşıydı. Bu teknoloji, Industrial Research tarafından 1973 Yılının En Önemli 100 Yeni Teknik Ürününden ve teknolojisinden biri olarak seçilmiştir.
1974 yılında, Sam Hurst ve Elographics firması tarafından geliştirilen şeffaf bir yüzeye sahip ilk gerçek dokunmatik ekran sahne aldı. 1977’de Elographics, günümüzde kullanılan en popüler dokunmatik ekran teknolojisi olan dirençli dokunmatik ekran teknolojisini geliştirdi. Aynı zamanda patentini de alma başarısını gösterdi.
1977’de Siemens Corporation, Elographics‘in “dokunmatik ekran” adını taşıyan ilk cihaz olan ilk kavisli cam dokunmatik sensör arayüzünü üretme çabasını finanse etti. 24 Şubat 1994’te şirket resmi olarak Elographics olan adını Elo TouchSystems olarak değiştirdi.
Elografik Patentler:
US3662105: Düzlem Koordinatlarının Elektrik Sensörü:
Mucit(ler) Hurst; George S., Lexington, KY – Parklar; James E., Lexington, KYI Yayınlanma/ Başvuru Tarihleri:9 Mayıs 1972 / 21 Mayıs 1970
US3798370: Düzlemsel Koordinatları Belirlemek İçin Elektrografik Sensör:
Mucit(ler) Hurst; George S., Oak Ridge, TNI Yayınlanma/ Başvuru Tarihleri:19 Mart 1974 / 17 Nisan 1972
1980’ler:
1983 yılında bilgisayar üretim şirketi Hewlett-Packard, dokunmatik ekran teknolojisine sahip bir ev bilgisayarı olan HP-150‘yi tanıttı. HP-150, monitörün önünde parmak hareketlerini algılayan yerleşik bir kızılötesi ışın ızgarasına sahipti. Ancak, kızılötesi sensörler toz toplayacak ve sık sık temizlik gerektirecekti. Aynı zamanda bu sorun, o dönem de pek çok kullanıcı tarafından ciddi tepki çekmişti.
1990’lar:
Doksanların başı, dokunmatik ekran teknolojisine sahip akıllı telefonların ve el bilgisayarlarının ortaya çıkacağının izlerini taşıyordu. Zira öyle de oldu; özellikle 1993’te Apple, el yazısı tanıma özelliğine sahip Newton PDA‘yı piyasaya sürdü; ve IBM; bir takvim, not defteri ve faks işlevi ve kullanıcıların telefon numaralarını çevirmesine izin veren bir dokunmatik ekran arayüzü içeren Simon adlı ilk akıllı telefonunu piyasaya çıkardı. Bunun yanında 90’lı yılların sonuna damgayı vuran ise Palm oldu. Palm, 1996 yılında Pilot serisi ile PDA pazarına ve gelişmiş dokunmatik ekran teknolojisine girdi.
2000’ler:
2002 yılında Microsoft, Windows XP’nin Tablet sürümünü tanıttı ve dokunmatik teknolojisine giriş yapmaya başladı. Ancak dokunmatik ekranlı akıllı telefonların popülaritesindeki artışın 2000’li yıllara damgasını vurduğunu söyleyebiliriz. 2007’de Apple, akıllı telefonların kralı olarak bilinen iPhone’u; o dönem dokunmatik ekran teknolojisiyle ilk defa tanıştırarak tarihe geçti. Ondan sonraki süreçte dokunmatik telefon ve cihaz sektörü içinde bulunduğumuz (2021) yılına kadar akıl almaz şekilde gelişip; durmak bilmeden ilerleyişini devam ettirmektedir.
Dokunmatik Ekranı Kim Buldu ?