1. Anasayfa
  2. Teknoloji Bilgileri

Dizine Ekleme Nedir ? Dizine Ekleme Nasıl Yapılır ?

Dizine Ekleme Nedir ? Dizine Ekleme Nasıl Yapılır ?
Google Dizine Ekleme Nedir ?
0

Dizine Ekleme Nedir ?

Dizine ekleme nedir nasıl yapılır konusunda bilmeniz gereken her şey! (Ekleme hataları | Site kaydı | Daha hızlı index almak | Yavaş index problemi)

Yeni bir web sitesi açtıysanız muhtemelen arama motorlarının içeriklerinizi sonuç sayfasında sıralanmasını; aynı zamanda bu yolla organik olarak sitenize ziyaretçi çekmeyi istersiniz. Bu noktada site sahipleri ve yöneticileri için başlangıç sorusu da dizine eklemek nedir nasıl yapılır?

Dizine Ekleme Nedir ?
Dizine Ekleme Nedir ?

Web sitenizi arama motorlarının dizinlerine eklemek için yapmanız gereken farklı webmaster araçlarını kullanarak sitenizi arama motorlarına tanıtmaktır. Ülkemizde en çok kullanılan arama motoru Google olduğu için dizine eklemek nedir diye sorduğumuzda genellikle Google dizine ekleme işleminden bahsediyoruzdur. Ancak diğer arama motorlarından gelecek olan organik trafik de sizin için önemlidir ve dizine ekleme işlemini farklı arama motorları için de mutlaka yapmanız gerekir.

Sitenizi webmaster yönetici araçları vasıtasıyla arama motorlarına tanıttığınızda işlemler şu şekilde ilerler: Arama motorları sitenizi keşfeder, tarar, analiz eder, kategorize eder, dizine ekler ve aratılan sorgu kelimeleriyle ilgi düzeyine göre sonuç sıralamasında göstermeye başlar. Böyle söyleyince son derece basit gibi görünse de bu süreç kendi içerisinde pek çok karmaşık işlemi barındırmaktadır. Arama motorları hakkında daha fazla bilgi almak ve bütün bu adımların SEO ile ilişkisini kavramak için Arama Motorları Nasıl Çalışır? başlıklı içeriğimizi incelemenizi tavsiye ederiz.

Dizine Ekleme Nasıl Yapılır?

Dizine eklemek nedir nasıl yapılır diye sorduğumuzda aslında tek bir yoldan bahsedemeyiz; ancak arama motorlarının sunduğu webmaster araçları dizine ekleme işlemlerini oldukça kolaylaştırır. Sitenizin arama motorlarının dizinlerine eklenmesi için webmaster yönetici araçlarına kayıt olmanız da zorunlu değildir. Ama arama motorlarının sitenizi hızlıca keşfedip, taraması, analiz etmesi ve dizine eklemesi için webmaster araçları iyi bir yoldur.

Arama motorları, yeni web sayfalarını linkleri takip ederek keşfettiği için webmaster araçları üzerinden bir işlem yapmadığınızda da bir süre sonra sonuç sıralamasında yer almaya başlayabilirsiniz. Bu elbette kısa bir süre olabilir ama çoğunlukla uzun sürmektedir ve iyi bir backlink ağıyla birlikte aktif sosyal medya hesaplarına ihtiyacınız vardır. Öte yandan webmaster araçlarını kullanmak tüm bu süreçlerde kontrol sağlamanızı; bunun yanında hataları tespit edip iyileştirmenizi sağlar. Webmaster araçları arama motorlarıyla iletişim kurmanın / konuşmanın en iyi yoludur diyebiliriz.

NOT: Hem dünyada hem de Türkiye’de popüler olan arama motorlarını statcounter üzerinden inceleyebilirsiniz. Kasım 2019 ve Kasım 2020 tarihleri arasında tüm farklı cihazlarda Google %80.53 ile Türkiye’de lider konumunda. Hemen arkasından ise %14.59 ile Yandex, %2.63 ile Yahoo, %1.45 ile Bing, %0.60 ile Yandex RU, %0.17 ile DuckDuckGo geliyor. Dolayısıyla da Google dizine ekleme, Yandex dizine ekleme ve Bing dizine ekleme işlemleri sitenizi kurduktan ve içerik yayınlamaya başladıktan sonra yapmanız gereken en önemli işlemler olarak karşımıza çıkıyor.

İlk olarak Google dizine ekleme işleminden başlayalım:

Google Dizine Ekleme Nedir?

Google Dizine Ekleme Nedir ?
Google Dizine Ekleme Nedir ?

Dizine ekleme işlemi Google’ın webmaster yönetici aracı Search Console üzerinden yapılıyor. Google’dan gelecek organik trafiği önemsiyorsanız yani ziyaretçileriniz sizi Google aramaları sonucu bulabilsin ve sitenize tıklasın istiyorsanız mutlaka Search Console kaydı yapmalısınız. Öte yandan Search Console, size siteniz hakkında pek çok önemli bilgi sunar. Search Console kaydı oluşturmak ücretsizdir.

NOT: Google dizinine ekli olan sayfalarınızı görmek için Google üzerinden site:sitenizinadi.uzantisi şeklinde arama yaparak sonuçları inceleyebilirsiniz. Üstteki sayıya bakarak kaç sayfanızın dizine eklendiğini hızlıca öğrenebilirsiniz.

Yandex Dizine Ekleme Nedir?

Yandex Nedir ?
Yandex Dizine Ekleme Nedir ?

Bu dizine ekleme işlemi Yandex’in webmaster yönetici aracı Yandex Webmaster üzerinden yapılıyor. Aynı zamanda Yandex Webmaster’da kayıt oluşturmak ücretsiz. Farklı başlıklarda sitenizle ilgili iyileştirme önerileri alabileceğiniz; sorunları görmenizi sağlayan Yandex Webmaster üzerinden Yandex dizine ekleme yapmak için: Yandex Webmaster

Bing Dizine Ekleme Nasıl Yapılmaktadır?

Bing
Bing Dizine Ekleme Nasıl Yapılır ?

 

NOT: Google, içeriklerinizde geniş çaplı bir güncelleme yaptıysanız Site Haritası’nı tıpkı ilk kez gönderdiğiniz gibi yeniden Search Console’a göndermenizi öneriyor. Ayrıca Google’ın yeni ya da güncellenen içeriklerinizden hızlıca haberdar olması için Site Haritası’nı http://www.google.com/ping?sitemap=https://siteadi.uzanti/sitemap.xml yolu ile doğrudan da gönderebiliyorsunuz (adresi kendinize göre doğru bir şekilde uyarlamalısınız).

RSS kullanımı: Yayınladığınız içerikler için RSS akışları düzenleyebilirsiniz. Böylelikle dizine ekleme işlemlerinizin daha hızlı olmasına katkı sağlayabilirsiniz. Eğer WordPress altyapısında bir siteniz varsa WordPress otomatik olarak RSS oluşturur. WordPress > Ayarlar > Okuma yolunu takip ederek “Beslemelerde gösterilecek en güncel kayıt adedi” başlığında içerik sayısını seçebilir; “Akıştaki her bir yazı için dahil edin” başlığından da metnin tamamını ya da özetini eklemeyi seçebilirsiniz. Özet seçeneğini aktif etmenizi öneririz. Değişiklikleri yapmadan önce siteadiniz.uzanti/feed/ adresine giderek RSS içeriğinizi görebilirsiniz.

Güçlü sosyal trafik: Sosyal medya hesaplarınızda aktif paylaşım yapıp paylaşımlarınızı sitenizdeki içeriklere yönlendirerek sosyal trafiğinizi güçlendirebilirsiniz. Bunun yanında botların sitenizi daha sık aralıklarla taramasını sağlayabilirsiniz. Özellikle sosyal medya sayfalarında aktif olmayı düşünebilirsiniz.

Backlink: Kaliteli ve otoritesi yüksek sitelerden backlink almaya çalışabilirsiniz. Güçlü bir backlink ağına sahip olmanız da dizine eklenme sürecinize olumlu katkı sağlar. Arama motoru botları interneti, linkleri takip ederek sürekli olarak tarar.

Sosyal imleme: Sosyal imleme yapabilirsiniz. Ziyaretçilerinizi sosyal imleme yapmaya teşvik edebilirsiniz. (paylaşım butonları kullanabilirsiniz). Bunlar da backlink gibi değerlendirileceği için size olumlu katkı sağlar.

SEO çalışmalarınıza zarar veren içeriklerin tespit edilmesi: Neredeyse hiç tık almayan, okunma ve paylaşılma oranları çok düşük; aynı zamanda sitenizin otoritesini düşüren çok eski yazıları silebilirsiniz. Linkleri 404 not found hatası oluşmaması için 301 yönlendirmesi ile başka bir sayfaya yönlendirebilirsiniz. Ya da içerikleri güncelleyebilirsiniz. Başka bir deyişle, içeriklerle birleştirebilirsiniz. Aynı zamanda yeniden anahtar kelime optimizasyonu yapabilirsiniz.

Site haritasını denetleme:

Güncel içerikleriniz hızlı bir şekilde site haritasına eklenebiliyor mu kontrol etmelisiniz.

Arama motoru botları ile doğru iletişim kurma. Botlara, robots.txt dosyası aracılığıyla sitenizde neyin taranıp neyin taranmayacağını net bir şekilde söylemelisiniz. Bu aynı zamanda tarama bütçesini doğru kullanmak anlamına gelir. İçeriği değişmeyen Hakkımızda, Gizlilik Sözleşmesi gibi sayfalarınızı noindex etiketi ile etiketleyerek tasarruf sağlayabilirsiniz.

Kullanıcı davranışları: Özgün içerikler yazarak, site tasarımını kullanıcı odaklı bir şekilde yaparak, içeriklerinizde etkili ve ilgili site içi linkleme yaparak ziyaretçilerinizin sitenizde daha uzun süre kalmasını sağlamanız SEO açısından size oldukça önemli avantajlar sağlar. Bu da içeriklerinizin daha hızlı bir şekilde dizine eklenmesinde önemli rol oynar.

Botların sitenizi bir ziyaretçi gibi görmesini sağlamak ve sıralamanızı yükseltmek için; Javascript, CSS ve resim dosyalarını taramasına izin vermiş olmalısınız (robots.txt ile). Son olarak bot kullanımı gibi doğal olmayan yöntemlerle sitenizde trafik yaratmaya çalışmamalısınız.

Dizine Ekleme Hataları ve Çözüm Önerileri:

Dizine Ekleme Hataları ve Çözüm Önerileri
Dizine Ekleme Hataları ve Çözüm Önerileri

Web sitenizde oluşan çeşitli problemler tarama ve dizine ekleme süreçlerinizin sekteye uğramasına; ya da arama motorlarından ceza almanıza, dizine ekleme süreçlerinin yavaşlamasına sebep olabilmektedir. Dizine ekleme hatalarına sebep olabilecek problemleri başlıklar halinde inceleyelim.

Yapılandırma sebebiyle oluşan dizine ekleme hataları:

  • Sitemap.xml dosyasının oluşturulmaması, yanlış yapılandırılan sitemap.xml dosyası; ya da dosyanın arama motoru webmaster araçlarına gönderilmemiş olması. (Detaylı bilgi: sitemap.xml Dosyası Nasıl Oluşturulmaktadır?).
  • Robots.txt dosyasının oluşturulmaması, sitenizin taranmasını engelleyebilmektedir. (robots.txt dosyanızı webmaster araçları vasıtasıyla denetleyebilirsiniz. Herhangi bir tarama hatasına sebep olup olmayacağını öğrenebilirsiniz. Detaylı bilgi: robots.txt Dosyası Nasıl Oluşturulur?).
  • Sitenizi yanlışlıkla arama motorlarının bulmasına izin vermemek. WordPress altyapılı siteler için sol menü Ayarlar > Okuma > Arama motoru görünürlüğü yolunu takip ederek kontrol edebilirsiniz.
  • Site tasarımının arama motoru botlarının sitenizi etkili bir şekilde taramasını engellemesi; (Güvenilir olmayan bir kaynaktan tema almak, tema ayarlarının doğru yapılandırılmaması gibi sebeplerle olabilmektedir). GTmetrix gibi web sitesi performansını ölçen araçları kullanarak temanız hakkında fikir edinebilirsiniz.
  • Sunucu tarafında kaynaklanan hatalar (500 türevi problemler oluşabilmektedir). Sunucu hizmeti aldığınız şirketle iletişime geçmelisiniz.
  • Daha önce kullanımda olan bir alan adını kullanıyorsanız geçmişte alınan cezalar. Search Console’un Manuel İşlemler başlığı altından denetleyebilirsiniz.
  • Yanlış etiket kullanımının tetiklediği tarama hataları (içeriklerinizi yanlışlıkla noindex olarak etiketlemediğinizden; canonical etiketini doğru bir şekilde kullandığınızdan emin olmalısınız). WordPress, Joomla gibi bir altyapı kullanıyorsanız; SEO eklentileri ile arama motorlarının sitenizde karşılaşabileceği pek çok problemi önleyebilmektedir; meta etiketleri doğru bir şekilde kullanmanızı kolaylaştırabilirsiniz.
  • Çok fazla sayfada 403, 404 gibi hataların oluşması (301, 302 gibi yönlendirme türlerinden uygun olanı doğru bir şekilde uygulayarak hatalı sayfaları başka sayfalara yönlendirebilirsiniz).
  • Http protokolünden https’e geçişte yapılması gereken işlemlerin yapılmaması (Detaylı bilgi: SEO Kaybetmeden SSL’e Geçiş)
  • Denetlenmeden, otomatik olarak yayınlanan içerik altı yorumlarda çok fazla spam link olması.
  • Spam içerikli sitelerden sitenize çok fazla bağlantı yönlendirilmiş olması (kötü backlink) ya da sitenizden spam içerikli sitelere verilen bağlantılar (Search Console’da Bağlantılar raporlarını inceleyerek bilgi alabilirsiniz).
  • Anahtar kelimelerin abartılı düzeyde kullanılması ve spam olarak algılanması (Aşırı SEO’dan kaçınmalısınız). Yoast SEO gibi bir SEO eklentisi kullanarak bu durumu kontrol altına alabilirsiniz.
  • Çeşitli ihlaller dolayısıyla ceza alınması (Uygunsuz içerik, kopya içerik, telif hakkı ihlali gibi).
  • Aşırı büyük dosya boyutları sebebiyle site hızının düşük olması. Gtmetrix, Pingdom, Google PageSpeed gibi performans testi araçlarını kullanarak sitenizin durumunu inceleyebilirsiniz.
  • Ayrıca yazılımla ilgili ya da DNS kaynaklı hatalar da dizine ekleme hataları arasındadır.

Yavaş Indexleme Problemi Nasıl Çözülmektedir?

Bir web sitesinin çok yavaş index alıyor olmasının yukarıda sıraladığımız gibi pek çok farklı sebebi olabilmektedir. Bazı sebepleri bulabilmek görece daha kolay olabileceği gibi, bazılarını tespit edebilmek hiç kolay değildir. Yavaş indeksleme problemi oluşturan sebepleri keşfetmek için webmaster araçlarından faydalanmak en kestirme çözümdür diyebiliriz.

İçerik, SEO, site performansı gibi sebepler dışında çok ciddi bir hata oluşmuşsa (sunucu, DNS, ihlal, hukuki sebeplerle engellenme vb) webmaster yönetici araçları size mutlaka bu konuda mesaj gönderecektir. Bu nedenle bu araçlar üzerinden aldığınız bildirimleri düzenli olarak incelemelisiniz.

Sitenizin indekslenmesinde bir problem olduğunu düşünüyorsanız öncelikle Search Console’da Kapsam raporlarını inceleyebilirsiniz. Burada sitenizde karşılaşılan problemler gruplar halinde listelenmektedir. Bunlardan bazıları noindex ile engellenip, yönlendirme hatası, tarama anormalliği gibi başlıklar olabilmektedir. Bu hataların hepsiyle tek tek ilgilenerek sorunları gidermelidir. Sonra da Google’dan tekrar taramasını talep etmelisiniz. (düzeltmeyi doğrula diyerek).

Eğer Kapsam raporlarında kayda değer bir hata göremiyorsanız daha önce Search Console’a eklediğiniz site haritalarını kontrol ederek; bir sorun olup olmadığına, halen “başarılı” olarak belirtilip belirtilmediğine bakabilirsiniz.

Manuel İşlemler bölümüne bakarak ciddi bir hata olup olmadığını, ceza alıp almadığınızı da kontrol edebilirsiniz.

Bağlantılar başlığına giderek hem sitenize gelen hem de sitenizden giden bağlantıları inceleyebilirsiniz. Çok çok sayıda spam link sitenize zarar vermiş olabilmektedir. Ayrıca site içi linklemelerinizin kalitesini de sorgulayabilirsiniz. Özellikle Screaming Frog, Siteliner gibi farklı analiz araçları ile link döngülerine sebep olup olmadığınızı anlamaya çalışabilirsiniz.

NOT:

Sitenizin en son ne zaman tarandığını öğrenmek için GoogleBot Last Accessed Date Checker Tool (GoogleBot Son Erişim Tarihi Kontrol Aracı) kullanabilirsiniz.

NOT:

Indexchecking aracını kullanarak Site Haritası’nda bulunan tüm linkleri analiz edebilirsiniz. Aynı zamanda Google’da indeks almamış içeriklerinizi tespit edebilirsiniz. Bunun yanında Site haritasındaki linklerin tamamını kopyalayarak bir Excel dosyasına yapıştırın. Böylelikle her başlık ayrı bir sütuna kopyalanacağı için linklerinizi ayrı olarak seçmeniz kolaylaşır. Daha sonra linkleri 25’li gruplar halinde seçip Indexchecking aracına yapıştırarak analiz edebilirsiniz.

Dizine eklemek nedir nasıl yapılır anlatmaya çalıştık. Bu konuda karşılaşabileceğiniz olası dizine ekleme hatalarının önüne geçmek için; en başından dikkatli bir şekilde hareket etmenizi öneririz. Ancak tabii ki hiçbir dizine ekleme hatası çözümsüz değil. Hatanın ne olduğunu öğrenip düzeltmeniz için gerekli adımları gerçekleştirdiğinizde bütün problemleri çözebilirsiniz.

 

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir