1. Anasayfa
  2. Çeşitli Bilgiler

Dikey Geçiş Ne Demek?

Dikey Geçiş Ne Demek?
Dikey Geçiş Ne Demek?
0

Dikey Geçiş Ne Demek?

Dikey Geçiş Ne Demek: DGS, ön lisans programı öğrencilerinin lisans programına yükselebilmesini sağlayan bir geçiş işlemidir. Ön lisans programından mezun olan öğrenciler lisans programına yükselebilmek için DGS sınavına girerler. Bununla birlikte aldıkları not derecesine göre lisans programı tercih edebilirler. Elbette ki DGS sınavı yakın zamanda gündemde olan bir sınav olarak karşımıza çıkmaktadır.

Ön lisans programı ve not derecesine göre tercih yapıldığından dolayı bu süreç içerisinde kılavuzun takip edilmesi gerekmektedir. Kılavuz güncel olarak her sene ÖSYM tarafından adaylara paylaşılmaktadır. DGS sınavı sonrası not derecelerine göre adaylar dikey geçiş yapabilirler. Ve bu sayede 2 yıl sürmüş olan ön lisans bölümlerini 4 yıllık lisans bölümlerine uzatabilirler. Bu kategori içerisinde 4 yıllık ön lisans adayları DGS sınavından yararlanamamaktadır.

Dikey Geçiş Nasıl Yapılır?

<yoastmark class=

Öncelikle dikey geçiş yapmak için ön lisans programlarından mezun olmak gerekmektedir. Staj dışında tüm derslerini vermeyen ve mezun konuma gelmeyen adaylar kesinlikle dgs sınavına başvuru yapamamaktadır. Ön lisans mezunu olan adaylar DGS sınavına giriş yaparak not derecelerine göre dikey geçiş yapabilmektedirler. Aynı zamanda ön lisans programında almış oldukları not ortalamaları da puan derecesine dahil edilmektedir.

Alınan sonuç doğrultusunda bölüm ve üniversite tercihi yapılarak ön lisans bölümleri lisans programlarına uzatılabilmektedir. Tercihinizi doğru bir şekilde yapmak ve uyumlu bölümleri tercih etmek için tercih kılavuzunu takip etmelisiniz. ÖSYM kurulunun yayınlamış olduğu tercih kılavuzuna göre tercihler yapılmaktadır. Peki, DGS hangi bölümler arasında olur? İşte detaylar!

Dikey Geçiş Hangi Bölümler Arasında Olur?

Dikey geçiş işlemi meslek yüksekokulları veya ön lisans öğrencilerinin mezunlarını lisans öğrenimine geçirmek için düzenlenmektedir. DGS sınavında başarılı olan adaylar bu şekilde dikey geçiş yapabilmektedir. Tercih edilebilecek bölümler ÖSYM’nin yayınladığı tercih kılavuzu içerisinde yer almaktadır.

Her yıl yeniden düzenlenen tercih kılavuzuna güncel olarak dikkat edilmesi gerekilmektedir. Adayların sınavdaki başarıları tercih konusunda büyük rol oynamaktadır. Aynı zamanda sahip oldukları not ortalamaları sınav derecelerine de etki edecektir. Bu yüzden not ortalaması daha yüksek olan adaylar çok daha avantajlı bir şekilde tercih yapabileceklerdir.

Ön lisans bölümünden mezun olan adaylar DGS sınavlarındaki başarılarına göre lisans programlarına geçiş sağlayabilirler. Tercih kılavuzu içerisinde puanlar ve tercih edilebilecek bölümler yer almaktadır. Aynı zaman da adayların sınavdaki başarılarına göre üniversite tercihi yapılmaktadır. Bölüm tercihi yaparken mezun olmuş olduğunuz ön lisans bölümünün büyük bir önemi vardır. Her ön lisans mezunu öğrenci istediği şekilde başka bir bölüm üzerinde dikey geçiş kesinlikle yapamamaktadır.

Yatay Geçiş ve Dikey Geçiş Arasındaki Fark Nedir?

Yatay ve dikey geçiş arasındaki farklar şu şekilde sıralanmaktadır. Lisans veya ön lisans öğrencisi olan öğrenciler programları içerisinde farklı bir üniversiteye geçiş yapmak istiyorlarsa bu işleme yatay geçiş denmektedir. Ön lisans öğrencisi olup bölümünü lisansa yükseltmek isteyen adaylar yapacağı işleme ise dikey geçiş denmektedir. Bu işlemi gerçekleştirmek isteyen adaylar DGS sınavında başarılı olmak zorundadırlar.

Sınavdaki başarılarına göre ön lisans bölümlerini lisans bölümlerine yükseltebilirler. Yatay geçiş ise tam olarak üniversite içerisinde lisans yada ön lisans okuyan öğrencilerin yatay geçiş yaparak aynı bölümü başka bir üniversitede okumasına denmektedir.

Yatay geçiş yaparken dikkat edilmesi gereken hususlardan biri transfer yapılacak üniversite içerisinde aynı bölüm ve programın bulunmasıdır. Bu geçişte program veya bölüm değişikliği kesinlikle yapılmaz sadece üniversite değişikliği yapılmaktadır.

thumbnail
Önerilen Yazı
Yunan Mitolojisi Tanrıları: İsimleri, Anlamları ve Özellikleri

Yunan Mitolojisi Tanrıları: İsimleri, Anlamları ve Özellikleri

Dikey Geçiş Şartları Nelerdir?

Dikey Geçiş Şartları Nelerdir?
Dikey Geçiş Şartları Nelerdir?

DGS için şart koşulan DGS (Dikey Geçiş Sınavı) sınavının şartlarını ÖSYM Kurumu belirlemektedir. Her yıl düzenlenen sınavın şartları şu şekilde belirlenmektedir:

  • Ön lisans programından mezun olan adaylar sınavlara başvurmaya hak kazanacaktır.
  • Meslek yüksekokullarından mezun olan adaylarda başvuru yapabilmektedir.
  • Staj dışında mezuniyet koşullarının tamamını sağlayan ve aynı zamanda son sınıf öğrencisi olan adaylar DGS sınavına başvuru yapmaya hak kazanmıştır.
  • Öğrencinin diploma notu sınav puanını desteklemekte ve sınavdaki başarısını etkilemektedir.
  • ÖSYM’nin belirlediği sınav ücretinin belirlenmiş tarihler arasında gerekli bankalara ödenmesi gerekmektedir.

Açıköğretim süresi dahilinde 4 veya üzeri yıl süren bölümlerin ön lisans programından mezun olmuş olan öğrencilerin başvurusu kabul edilmemektedir. Aynı zamanda bölümünü henüz bitirmemiş adaylar da başvuru hakkına sahip olmayacaktır. Diploma alacak olan adaylar da buna dahildir. Aynı zamanda aşağıdaki linkten, 2024 yılı için hazırlanan resmi dgs programlarına bakabilirsiniz.

2024 Yılı Dikey Geçiş Sınavı Programları ve Kılavuzları İndir

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir