Deflasyon Nedir?
Deflasyon Nedir: Ekonomide en önemli terimlerden biri olarak karşımıza çıkan Deflasyon, mal ya da hizmet bedellerinin belirli zaman dilimlerinde normal seviyesinden daha düşük bir düzeyde seyretmesi durumu olarak ifade edilmektedir. Enflasyon teriminin tam aksi olan Deflasyon, ülkenin para arzında, kamu harcamalarında ya da yatırım harcamalarında yaşanan düşüşler, tüketim isteği doğrultusunda meydana gelmektedir. Ekonomik büyüme konusunda olumsuz bir durum olarak değerlendirilen bu durum, şirketlerin kar ve kazançlarında da baskıya neden olmaktadır. Arz açısından yaşanan düşüşler ilk olarak para arzının, sonrasında ise kamu ve özel sektördeki harcamaların düşüşünü tetiklemektedir. Bu durumda tüketim talebinde de düşüşler yaşandığı için deflasyon süreci ortaya çıkmakta ve elde mevcut bulunan para ile alım gücü artarken işsizlik de paralel olarak yükseliş göstermektedir.
Deflasyon Nedenleri Nelerdir?
Deflasyon nedenleri genellikle ekonomiyle yakından ilgilenen herkes için ayrı bir merak konusudur. Bu kelime için çoğu zaman tek bir neden gösterilemezken, yaşanan birden çok durum deflasyona neden olmaktadır. Örneğin;
- Toplumda birçok insanın tasarruf yapma isteğinin olağandışı olarak artış göstermesi,
- Tüketicinin ekonomi piyasasına karşı güveninin azalması,
- Kendi alım gücü ile yatırım yapma isteğinin artış göstermesi,
- İhtiyacında üstesinde üretim gerçekleştirilmesi,
- Üreticilerin fazladan üretim yaparak stoklarını artırmış olması gibi durumlar deflasyon nedenleri olarak gösterilebilmektedir.
Deflasyon Nasıl Önlenir:
Deflasyon İçin Alınan Önlemler Nelerdir?
Deflasyondan çıkabilmek için piyasalar uygulamaya sokulan önlemler büyük önem arz etmektedir. Deflasyonun ekonomideki en önemli sonucu durgunluk olarak bilinmektedir. Lakin bu duruma mahal vermemek adına birtakım önlemler alınmaktadır. Bu duruma birkaç örnek göstermek gerekirse;
- Ekonomiyi yeniden harekete geçirmek için adımlar atılması oldukça önemlidir. Genellikle banka kredi faizlerinin aşağıya çekilmesi iyi sonuçlar vermektedir. Düşük masraflı kredi kullanımına olanak sağlaması da son derece faydalı olacaktır.
- Genişletici maliye politikaları sayesinde hane halkından alınan vergilerin düşürülmesi önemlidir. Aynı zamanda üreticiye direkt ya da dolaylı yollardan sübvansiyon sunumları etkili bir önlemdir.
- Özel sektörde yatırımlar için düşük masraflı finansmanlar ve daha kolay yatırım imkanları sağlanabilmektedir.
- Ayrıca ücretleri artırarak hane halkının harcayabileceği gelirini artırmak önemlidir. Aynı zamanda bu işlem taleplerde artışa neden olacağından deflasyonun önlemleri arasında yer almaktadır.
İlginizi çekecek bir konu: Google’ı Kim Kurdu ?