Christian Wolff Kimdir ?
Christian Wolff Kimdir: 24 Ocak 1679 tarihinde Polonya’da doğmuş akılcı felsefe ile öne çıkan, aslen alman olan düşünür Christian Wolff, matematikçi ve pek çok dalda çalışmaları olan bir bilim insanı olmakla birlikte aydınlanma çağının en ünlü rasyonalist filozoflarından birisi olma özelliğini de daimi korumaktadır ve akılcı felsefe ile öne çıkar. Ontoloji kavramını felsefede ilk kullanan filozoftur. Onun ontolojiden anladığı ise; tanrı, ruh ve dünyanın varlığını, metafizik ile kanıtlamaktır. Tümdengelim yöntemini, din doğrularının kanıtlanmasını da kapsayacak biçimde genişletmiştir.
Christian Wolff’un hayat hikayesinden biraz bahsedecek olursak; 1699 yılının başlangıcında, Wolff (1679-1754) babasının ısrarı üzerine belli bir zaman Jena Üniversitesi’nde ilahiyat bölümünde okudu. Fakat hem Jena Üniversitesi’ndeki ilahiyat bölümünün çok kötü olması hem de Wolff’un kendisini matematikte daha iyi görmesinden dolayı bu bölümü bıraktı. Kısa bir süre sonra doğa ve matematik bilimleri dersleri üzerine yoğunlaştı. Hayatının ilerleyen dönemlerinde Christian Wolff, Leipzig Üniversitesi ve Breslau Üniversitesi’nde eğitim gördü. Matematikçi ve filozof olan Gottfried Wilhelm Leibniz’in öğrencisi oldu. Yüksek lisansını da 1702 yılında Leipzig Üniversitesi’nden felsefe-matematik tezi ile aldı. Fakat bu tezi hazırlaması ona bir üniversitede öğretmenlik yapma hakkı tanımıyordu. Bu sebeple Wolff, birkaç ay içinde Leipzig’e döndü ve 1703’te Dissertatio de Philosophia practica uni-versali, methodo mathematica conscripta adlı ikinci tezini sunma başarısını gösterdi.
Christian Wolff, 1707’de Halle Üniversitesi’ne matematik profesörü olarak atandı fakat 1723 yılında bazı teolojik ve dini anlaşmazlıklar sonucunda sınır dışı edildi. Öğretmeni Leibniz’in yolundan giden ünlü düşünür Wolff, Marburg Üniversitesi’nde 1723- 1740 yılları arasında felsefe ve matematik profesörlüğü yaptı; Rusya’daki St. Petersburg Bilimler Akademisi’nin kurulmasına önemli katkılar sundu.
Wolfius olarak da tanınan Christian Wolff; teoloji, felsefe, psikoloji, fizik ve botanik alanlarında pekçok eser yazdı. Felsefenin varoluş yerine asıl olarak özü konu alması gerektiğini fikrini savunarak, felsefe tarihinde ontoloji (varlık felsefesi) kavramını kullanan ilk filozof olma namına erişti.
Christian Wolff Eserleri:
Akılsal Felsefe ya da Mantık (1728); İlk Felsefe ya da Varlıkbilim (1730); Genel Evrenbilim (1731); Deneysel Psikoloji (1732); Akılsal Psikoloji (1734); Doğal Tanrıbilim (1736–1737); Pratik Evrensel Felsefe (1738–1739); Doğal Hukuk ve Ulusların Hukuku (1740–1749); Bilimsel Yönteme Göre Ulusların Hukuku (1749); Ahlak Felsefesi (1750–1753).