Buharlaşma ve Yoğuşma Nedir?
Buharlaşma Ve Yoğunlaşma Arasındaki Farklılıklar Nelerdir: Kimyadaki sıvıları incelediğimizde, buharlaşma ve yoğunlaşma gibi kelimeleri çok fazla duyarız. Bu kelimeler aynı şekilde seslenme eğilimindeyken, süreçlerin doğası söz konusu olduğunda tamamen birbirlerinden farklıdırlar. Su, bu kavramları anlamak için iyi bir örnek olarak kullanılır.
Hepimiz suyun moleküllerden oluştuğunu biliyoruz ve birbirlerine bir miktar kuvvetle tutulduğunu biliyoruz. Moleküller bağımsız ve serbest hareket ederler. Bununla birlikte, su molekülleri son derece hızlı titreşimsel hareketler sonucu, bir tür termal enerjiye açığa çıkarırlar. Böylece, yüzey seviyesindeki moleküller havada hareket ettiklerinden ve buhar olduklarından dolayı, kuvvetle hareket eder veya titreşirler. Buna “buharlaşma” denir. Aynı zamanda, işlem geri dönüşümlüdür ve moleküller sıvılar oluşturmak için geri birleşebilirler. Bu durum da “yoğunlaşma” olarak bilinir .
Buharlaşma ve Yoğuşma Arasındaki Fark:
Temel olarak, buharlaşma ve yoğunlaşma; maddenin bir halini veya buhar ve sıvılar arasındaki faz değişikliğini ifade eder. Buharlaşma ve yoğunlaşma arasında bazı temel farklılıklar vardır. Aşağıda bu farkları bulabilirsiniz.
Buharlaşma ve Yoğuşma Arasındaki Farklılıklar:
Buharlaşma:
- Tanım olarak, buharlaşma, suyun buhar haline dönüştüğü bir işlemdir.
- Buharlaşma, sıvının kaynama noktasına erişmeden önce gerçekleşmektedir.
- Moleküler hareketler açısından, bir sıvı ısıtıldığında veya basınç düşürüldüğünde moleküller arasındaki çekim kuvvetleri düşüktür. Sıvı daha sonra gaz haline geçerek buharlaşır.
- Tüm yüzeylerde, her zaman ve her yerde buharlaşma olabilir. Hava kuru, sıcak ve rüzgarlı olduğunda buharlaşma sıklıkla görülmektedir.
- Buharlaşma genellikle düşük rakımlarda gerçekleşir.
- Buharlaşma gerçekleştiğinde enerji tüketilmektedir.
Yoğunlaşma veya Yoğuşma:
- Yoğuşma, su buharının küçük su damlacıklarına dönüştürüldüğü ters işlemdir.
- Yoğuşma, sıcaklıktan bağımsız olarak bir faz değişimidir.
- Bir gaz soğutulduğunda veya basınç arttırıldığında, moleküller arasındaki çekim kuvveti artar. Gaz daha sonra bir sıvıya ya da bir katıya yoğunlaşır.
- Hava sıcaklığı doygunluk seviyesinin altına düştüğünde, tuz, higroskopik çekirdek-polen taneleri, karbon partikülleri vs. üzerinde yoğuşma meydana gelir.
- Yoğunlaşma, daha yüksek irtifalarda olur.
- Yoğunlaşma sürecinde enerji serbest bırakılmaktadır.
- Bunlar buharlaşma ve yoğunlaşma arasındaki farklardan bazılarıdır.