1. Anasayfa
  2. Sağlık Bilgileri

Boyun Ağrısı Nedir?

Boyun Ağrısı Nedir?
Boyun Ağrısı Nedir?
0

Boyun Ağrısı Nedir: Günlük yaşamı olumsuz etkileyen, bir anda gece uykudan dahi uyandırabilen boyun ağrısı, bazen çekilmez bir hale gelebilmektedir. Bu ağrılar eklem ve kemik yapısı ile ilgili olabileceği gibi kas, bağ ve sinirlerden dolayı da meydana gelebilmektedir. Bilginvarmi olarak bu yazımızda boyun ağrısı ile ilgili merak edilen hususlar hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Öncelikle boyun ağrısına neden olan durumlara sırası ile bakalım;

Boyun Ağrısı Nedir?

Boyun Ağrısı Bilgileri
Boyun Ağrısı Bilgileri

Günümüzde daha çok görülen boyun fıtığı, boyunda bulunan 7 adet omur (vertebra) arasında meydana gelmektedir. Omurlar arasında bağ ve ilişkiyi kuran jöle benzeri bir sıvı bulunmaktadır. Bu sıvının omur bölgesinden dışarı çıkması veya akması kişide boyun fıtığı oluşumuna neden olmaktadır. Fıtığın büyüklüğüne göre boyunda şiddetli ağrı, el ve kollarda güç kaybı, ellerde uyuşma ve hissizlik meydana gelebilmektedir.

Boyun Ağrısına Neden Olan Faktörler?

Boyun Ağrısına Neden Olan Faktörler
Boyun Ağrısına Neden Olan Faktörler

Kireçlenme

Boyunda bulunan eklemlerin zaman ile yıpranmasıyla kireçlenme meydana gelebiliyor. Kireçlenmenin ortaya çıkış nedenleri genelde kişiden kişiye değişiklik gösterebiliyor. Uygulanabilecek basit yöntemlerle kireçlenmenin hissettirdiği acı hafifletilebilir. Boyun fıtığında nazaran daha hafif bir ağrı hissedilmektedir.

Omurilik Kanalının Daralması

Omurilik ya da sinirlerin temasta bulunduğu kanalların daralması, boyun üzerinde büyük bir baskının oluşmasına neden olur. Özellikle ilerleyen yaş ile birlikte kişilerde boyun ağrısı ile beraber ellerde uyuşma, kuvvet kaybı, yürümede zorluk yaşama gibi çeşitli sağlık sorunları da meydana gelebilmektedir.

thumbnail
Önerilen Yazı
Güneş Enerjisi Nedir?

Güneş Enerjisi Nedir?

Romatizma Hastalıkları

Romatizma rahatsızlıkları boyun üzerinde kalıcı sağlık sorunlarının meydana gelmesine neden olmaktadır. Bu sorunlar daha çok kendisini boyunda yüksek ağrı oluşumu ile göstermektedir. Uzun süreli dinlenme ve aynı zamanda istirahat durumunda yaşanılan ağrıların boyutunda artış meydana gelebilmektedir. Tedavinin ise daha çok uzman kişilerce yapılması gerekiyor.

Travma

Trafik kazalarının insan sağlığı üzerinde ne kadar ciddi sonuçlar meydana getirdiğini tahmin edebiliyorsunuzdur. Trafik kazası sonucunda boyunda ciddi yaralanmalar meydana gelebiliyor. Özellikle aracına arkadan çarpılan kişiler, kontrolsüz bir şekilde öne ve arkaya savruldukları için boyun bölgesinde anlık büyük hasar yaşayabilirler. Bu durumun önüne geçebilmek için kısa mesafeli de olsa her araca binişiniz de emniyet kemeri takmayı ihmal etmeyiniz.

Kas ve Bağ Zedelenmesi

Boyun ağrısı yaşayan kişilere konulan teşhislerden birisi de kas ve bağ zedelenmesidir. Boyunu destekleyen kas sistemini aşırı gerilmesi boyunda ağrı oluşumuna neden olmaktadır. Aşırı spor, ağır kaldırma, masa başında yanlış pozisyonda çalışma gibi nedenler kas ve özellikle bağ dokusunda zedelenmeye neden olmaktadır. Bunların dışında yanlış pozisyonda uyuma, yüksek yastık kullanımı, kötü seyahat şartları da boyunda anlık kas ve aynı zamanda bağ zedelenmesi meydana getirmektedir.

Miyofasiyal Ağrı Sendromu

Boyun ve sırt gölgesinde oldukça duyarlı yumuşak doku hücreleri bulunmaktadır. Bu dokulardan kaynaklı olarak meydana gelen ağrılar kısacası miyofasiyal ağrı sendromu olarak adlandırılmaktadır. Bu tarz ağrılar hisseden kişilere öncelikle basit ilaç tedavileri uygulanmaktadır. İlaç tedavisinin yeterli gelmediği kişilere ise çeşitli iğneli tedavi yöntemleri tavsiye edilmektedir.

Tümörler ve Diğer Hastalıklar

Omurilik tümörü, boyun tümörü, tüberküloz gibi enfeksiyonlar boyun ve kollarda şiddetli ağrı oluşumuna neden olmaktadır. Bununla birlikte omuzda, eklemde meydana gelen birtakım sorunlar boyun ve kolda basit ağrılar oluşturmaktadır. Boyun tümörü ve omurilik tümörü, boyun ve kol ağrısı dışında birçok farklı sağlık sorunlarına neden olabilirler.

Boyun ağrısı çeken kişiler genellikle gece uyuyamadıklarını, çektikleri acının kol ve bacaklara kadar indiklerini belirtirler. Alanında uzman bir kişiden destek alınmadığı sürece bu ağrıları bir ömür boyu yaşayabilirsiniz. Bu ağrıların bazıları tedavi edilebilirken bazıları sadece hafifletebilmektedir.

Not:  İçeriklerimizden hiç birisi tıbbi tavsiye yerine geçmez. Detaylı bilgi için: Sorumluluk Reddi

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir