Beka Nedir?
Beka Nedir: Devletlerin toprak bütünlüğünü, anayasal düzenini, ahdi hukukunu; dış ve iç tehditlerden korumak kaydıyla, varlığını ilelebet sürdürmesine beka adını vermekteyiz.
Beka Kelimesini Ne Anlama Gelmektedir?
Tasavvufta genellikle “Beka Billah” deyimi kullanılıyor. İnsanda ki beşeri niteliklerden arınıp ruhani niteliklere donanmasını ifade ediyor. Beka kelimesi aslında Arapça’dan Türkçe’ye kazandırılmıştır. Beka kelimesi aynı zamanda; “var olmak, kalıcı, ölmezlik, varlık ve sonu bulunmamak” anlamlarına da geliyor. Aslında İslam alimleri de, tarikatların varlığını tam olarak söz konusu olan deyimle açıklamışlardır.
Beka Kelimesinin Günümüzde ki Anlamı:
Bu kelime, günümüzde siyaset deyimiyle artık kullanılmaya başlamıştır. Siyasette ki beka kelimesinin anlamı da; sonsuz devlet şeklindedir… Geniş bir perspektiften bakıldığında da; devletlerin var olmaları, varlıklarının korunması adına stratejik hedeflerle birlikte projeleri işaret ediyor. Beka kelimesine siyasetçilerin kullandığı dilden ayırıp sadece sözcükte ki anlamıyla bakarsak bir ülkenin halkının; emperyalizme, küresel sömürülere karşı duruşunu ifade ediyor. Bu karşı duruş; büyük bir özgüvenle ve dirençle oluyor.
Özellikle beka kelimesi, günümüzde siyasi liderler tarafından çok fazla kullanılıyor. Ülkemizde her devlet meselesinde ve seçimlerde mutlaka bu kelime gündeme geliyor. O yüzden de sözcük anlamı bekanın çok fazla merak ediliyor. Aslında beka kelimesini; hem sözcük anlamı olarak hem genel anlamında ve günümüzde kullanışıyla incelemek gerekiyor.
Peki, Türk Dil Kurumu’nda Beka Neyi İfade Ediyor?
Türk Dil Kurumu’na göre beka kelimesi, kalıcılık anlamına geliyor. Yani sonsuzluğu, ölümsüzlüğü ifade eden bu söz; çoğunlukla devletler için kullanılıyor. Fakat çeşitli anlamlar adına vurguyu tam anlamıyla etki altına alabilmek için de kullanılabiliyor.
Tasavvufta Beka Kelimesinin Anlamı:
Yukarıda da belirttiğimiz gibi beka kelimesi aslında sözlükte; “devam etmek, kesintisiz geleceğe yürümek” anlamlarına geliyor. Tasavvufta beka kelimesinin anlamı; Allah’ın varlığına kesinlikle yokluk gelmeyeceğidir…
Bu Konu Dikkatinizi Çekebilir: Gazneli Devleti’ni Kim Kurdu?
Beka kelimesi Kur’an-ı Kerim’de; fiil ve ism-i tafdil tarzında Allah’a nisbete buyrulduğu tarzda, samed ve ahir isimleriyle izafe olmuştur. Ayrıca beka kelimesi Kur’an-ı Kerim’de; fena bulmamak ve ölümsüzlük kavramlarını da ifade edecek anlamlara da geliyor. Hatta ayet şeklinde Kur’an-ı Kerim’de beka kelimesini bulmak mümkündür… Beka, ezelden beridir alemlerin yaratıcı Allah’ın mevcudiyetiyle ilgili bir kelime olarak karşımıza çıkıyor.