Bağ Doku Nedir ?
Bağ doku nedir: Temeli kök hücre olan dokular arası alanları kaplayan doku türüdür. Bu dokularda belirli bir alana düşen hücre sayısı düşüktür. Bu nedenle sitoplazması büyük olan bağ doku hücreleri az hücreyle çok yer kaplarlar. Bu doku epital dokunun hemen altında yer alır.
Bağ doku, dokular arasında bulunur ve bu dokuları birbirlerine sabitler. Aynı zamanda vücutta bulunan dört temel doku türünden biridir. Farklı yapılı dokular arasında bulunma oranı farklılık gösterir. Hücreleri birbirine bağladığı gibi, bulunduğu bölgelerde ortaya çıkan enfeksiyonlarla mücadele eder ve zarar görmüş hücrelerin onarımını sağlar. Bağ dokunun yapısında bulunan makrofajlar ve lökosit hücreleri de vücuda giren mikrop ve bakterileri temizler.
Bağ dokusu besin içeriği açısından bir değer taşımaz. Aynı şekilde et ürünlerinin kalitesini olumsuz yönde etkileyen bir yapıdır. Özellikle bağ dokusu yönünden zengin hayvan etleri sert olur. Bu nedenle her alanda kullanılamaz. Bu tür etler genellikle kıyma gibi malzemelere dönüştürülerek, çeşitli yerlerde kullanılır.
Bağ doku organları ve hücreleri birbirine bağladığı için vücudun şeklini kazanmasını sağlar. Bununla birlikte arganların, görevli yapılarıyla uyum içinde çalışması da; bağ dokunun yardımıyla olur. Protein yapılı olduğu için kırmızı ve kırmızının tonları renklerde görülür.
Bağ Dokusunun İşlevleri:
–Vücudun şeklini kazanmasını sağlar,
–Atıkların kan yoluna taşınmasını sağlar,
–Çevresinde bulunan yapıları korur,
–Enerji depolar,
–Hücre onarımı ve korunmasına yardımcı olur.
Bağ Dokusunun Yapı Elemanları:
Bağ dokusunun yapısını oluşturan üç farklı eleman vardır. Bunlar; hücreler arası madde, bağ dokusu hücreleri ve fibrillerdir.
1-Hücreler Arası Madde: Aynı zamanda zemin maddesi olarak da isimlendirilmektedir. Bağ dokusu hücreleri tarafından sentezlenen bu madde, hücreler ve dokular arasında oksijen ve besin maddelerinin iletimini sağlar. Özellikle şeffaf ve şekilsiz olduğu için mikroskop ile gözlenmesi çok zordur.
2-Bağ Dokusu Hücreleri: Fibroblast, kondrosit, mast hücresi, plazma hücresi, osteoblast ve yağ hücreleri olmak üzere yedi hücreden oluşur. Genel görevleri hücreler arası maddeyi üretmek ve hücrelerin korunmasına yardımcı olmaktır.
3-Fibriller: Bağ dokusunu oluşturmakla görevli protein yapılı telciklerdir. Bağ dokusunun temel birimidir.