Ayak Şişmesi Neden Olur
Ayağın fiziksel yapısında ciddi değişiklikler olarak daha büyük hale gelmesi görünüm olarak ayaş şişmesinin özeti olabilir. Tabii ki ayaş şişmesi durduk yere ortaya çıkmaz, şişmesi için çeşitli istenmeyen sebeplere ihtiyaç vardır. Bunlardan bazılarını sayacak olursak; çıkık, kırık, kas rahatsızlıkları, v.b gibi farklı hastalıklarda dahil pek çok sebepten kaynaklanabilir. İşte bu belirgin ve sıklıkla görülen sebeplerden bazılarını sizlere sunmaya çalışacağız:
Ayak Şişmesi Nedenleri ?
Gebelik: Kadınların gebelik esnasında ayakları şişebilir, fazlalıkla rastlanan bir durumdur.
İlaçların Yan Etkileri: Pekçok ilacın şişmeye ve ayak etrafında sıvı toplama gibi yan etkilere sebebiyet verdiği bulunmuştur. Ayaktaki şişmelere sebebiyet veren bazı ilaç gruplarından bahsedecek olursak; hormonel, antidepresanlar, anti inflamatuar, kalp hastalıkları, v.b sayılabilir.
Yaralanma: Bilek ve ayak kısmında meydana gelen şişmeler, yaralanmalardan da kaynaklanabilir.
Hastalıklar: Karaciğer, böbrek, kalp hastalıkları, ayak şişmelerine neden olabilirler.
Enfeksiyon: Herhangi bir sebeple yaygın (selülit) veya lokalize (apse) de malesef bu belirtiler arasındadır.
Lenfödem: Lenf sıvısının; lenf notu veya lenf damarlarını tıkaması sonucu oluşabilir.
Kan Pıhtılaşması: Kan damarlarındaki tıkanıklıktan kaynaklı şişmeler görülebilir.
Ayak Şişmesinin Belirtileri:
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi ayak şişmesi için pek çok sebep sayılabilir. Ve bu sebeplerden doğan şişmelerde ayağın biyolojik ve fiziki yapısında hoş olmayan görüntüler ortaya çıkabilir. Hatta şişme bilek bölgesine kadar çıkabilmektedir. Bunların bazılarına değinilecek olunursa:
Parmakların hareket kabiliyetinde ciddi azalmalar ve eksiklikler meydana gelmesi.
Deri renk değiştirerek, daha saydam ve koyu renklere bürünebilir.
Zehirlenmeden kaynaklanırsa, deri siyah renk alır.
Gebeliğin 20. haftasından sonraki zamanlarda, ayağın şişme eylemi gerçekleştirme ihtimali vardır
Çıkık ve kırık gibi ciddi problemlerde saydam renge bürünerek şişer, önlem alınmazsa renk koyulaşabilir.
Enfeksiyon ve mantar gibi problemlerde sarı renkte bir şişkinliğe sebebiyet verebilir.
Ayak Şişmesi Nasıl Tedavi Edilir ?
Ayaklarınızda farklı sebeplerden dolayı şişme eylemi meydana geldiğinde, ilk önce doğru olarak yapılması gereken en öncelikli işlem, doktorunuza başvurmanızdır. Doktorunuz şişmenin kaynak sebebini bularak, tedavi edilmesini sağlar. Doktorunuzun belirlediği tedavi yöntemi veya eğer varsa programdan kesinlikle dışarı çıkmamanız önerilir. Güncel olarak kullanılan tedavi yöntemlerinden bazıları:
Masaj: Ayak şişlerine eski zamanlardan beri uygulanan klasik yöntemlerden birisi ılık su ile birlikte yavaş yavaş masaj işlemi uygulamaktır.
Egzersizler: Doktorunuzdan tedavi onayı alarak, ayağınızı ve bileğinizi zorlamayacak şekilde, verilen programa uymak şartıyla basit egzersiz hareketleri uygulanabilir.
Karahindiba: İsmi sizi rahatsız etmiş olsada, etkili bir idrar sökücü olduğundan; su toplanmasını engelleyerek şişin azalmasına yardımcı olur. Çay şeklinde içilmesi kâfidir.
Maydonoz: Ciddi bir idrar sökücü olan bu bitki, ayrıca pek çok mineral ve vitamini içinde barındırmaktadır. Bu sayede enfeksiyon ve benzeri şekilde kaynaklanan şişlik sorunlarını maydonoz tüketerek azaltabilirsiniz.
Nane: Ayak şişine faydalı gelen bitkilerden biride nanedir. Ferahlatıcı ve pek çok kişiye hoşgelen kokusu ile ayakların rahatlamasına olanak verir.
Ginkgo Biloba: Çin tıp uzmanları tarafından sıklıkla kullanan bir bitkidir. Bacaklar ve ayaklarda meydana gelen şişlere karşı oldukça etkin olduğu gözlemlenmiştir. Şişle ilgili pek çok sorunu gidererek, tedavi sürecine ciddi katkı verdiği bilinmektedir.
Aşırı Tuzdan Sakınma ve Sağlıklı Beslenme: Tuzun azı yarar, fazlası sağlık ciddi derece de zararlıdır. Aynı zamanda tuz gibi asitli ve kafeinli içeceklerde şiş gibi problemleri azaltmak yerine, hastalığı daha da şiddetlendirebilir.
Sigaradan Kurtulun: Sigaranın sağlığa verdiği zararlar hakkında az çok fikir sahibisinizdir. Bunlardan biri de ayak şişliğidir. Şişliğin daha fazla artmasına sebebiyet vermesinin yanı sıra, başka türlü zararlarıda mevzubahistir.
Bol Sıvı Tüketmenin Yararı: Suyu mümkün olduğu derece fazla tüketmeniz, şişliğe sebebiyet veren bazı maddelerin daha hızlı bir şekilde vücuttan atılmasına imkan verir.
Magnezyum Etkisi: Magnezyumun eksik olması ayak şişi ve ciddi ayak ağrıları ile kendini gösterir. Günde 350 mg’ın altında kaymamak kaydıyla, magnezyum takviyesi gerekir. Yine bu tedavi yöntemi mutlak doktor kontrolünde gerçekleştirilmelidir.