Antimadde Nedir?
Antimadde Nedir: İsminden de anlaşılacağı üzere, Antimadde “normal” maddenin zıt konumundadır. İlk olarak 1932 yılında Paul Dirac aracılığıyla keşfedilmiştir. Görelilik teorisini elektronların hareketini yöneten denklemlerle birleştirme girişiminin ardından Dirac, hesaplamalarının çalışması için (pozitron olarak bilinmektedir) bir parçacığın (elektrona benzer, ancak ters yüklü) bulunması gerektiğini öne sürdü. Ancak 1950’lere kadar Dirac’ın gözlemi parçacık hızlandırıcıların gelişiyle teste tabi tutulmuştur. Bu testler sadece Dirac’ın pozitronlarının var olduğuna dair kanıt sağlamakla kalmamıştır. Aynı zamanda antinötronlar, antiprotonlar ve antiatomlar olarak bilinen ek antimadde elementlerinin keşfiyle sonuçlanmıştır.
Araştırma devam ederken, çok geçmeden bu antimadde biçimlerinin maddeyle çarpıştıklarında, ani bir enerji patlamasına neden olarak birbirlerini anında yok ettikleri keşfedilmiştir. Bilimsel atılım potansiyeli fizik alanında olağanüstü olduğundan, antimadde bugüne kadar sayısız bilim kurgu çalışmasının konusu haline geldi.
Antimadde Nerede Bulunur?
Evrenin Oluşumundaki Rolü
Antimadde, bilim adamlarının evrenimizin erken oluşumunda (Büyük Patlama sırasında) hayati bir rol oynadığına dair yaygın inancına rağmen, evrende oldukça nadirdir. Bu biçimlendirici yıllarda, bilim adamları madde ve antimaddenin eşit olarak dengelenmesi gerektiğini varsayıyorlar. Ancak zamanla, maddenin, evrenimizin bileşiminde baskın faktör olarak antimaddenin yerini aldığına inanılıyor. Mevcut bilimsel modellerin bu tutarsızlığı açıklamaktan aciz olduğu için bunun neden meydana geldiği açık değildir. Dahası, evrenin bu ilk yıllarında antimadde ve madde eşit olsaydı, evrende herhangi bir şeyin var olması teorik olarak imkansızdır. Sebebi ise çarpışmaları uzun zaman önce birbirlerini yok etmiş olurdu.