Antarktika Kıtası: Güney Kutbu denince ilk akla genelde Antarktika gelir. Aslına bakarsanız Antarktika o kadar büyüktür ki; Güney Kutbu’da bu kıtanın içerisinde kabûl edilir. Bu kıta yeryüzünde bulunan en kurak kıtadır. Kıta öyle kuraktır ki; bazı bölgelerine milyonlarca yıldır yağmur yağmamıştır. En geç keşfedilen kıta olma özelliğini taşıyan Antarktika’nın keşif yılı da 1840’tır. Kaşifi Charles Wilkes, kıyı boyunca 2.000 km yol alarak yelkensiyle bu kıtaya ulaşmıştır.
Antarktika, yüzölçümü olarak Afrika Kıtası’nın yaklaşık yarısı kadar, yani tam olarak 14.4 milyon km²’dir. İçinde Güney Georgia ve Güney Shetland isminde iki takımada yer alır. Ayrıca kıtadaki 2.000 kalınlığındaki buz kütlesi, adayı koruyucu bir zırh gibi örter. Kutup noktasındaki buzun kalınlığı ise 4.336 metreyi bulur. Bu kalınlık 24 milyon km³’lük hacmiyle, dünyadaki bütün buzların yaklaşık yüzde 93’nü oluşturur.
Kıyılarda yüzen buz parçalarının bazıları 600 metre kalınlığı bulur, bu parçalar yaklaşık 3m hız ile ilerler. Parça denilmesine rağmen hafife alınmayacak büyüklükte olan bu kütlelerden Ross Buz Sahanlığı’nın büyüklüğü Fransa kadardır..
Yeryüzündeki en soğuk iklime sahip olan kıtada; yaz ayları ortalama -20 değerlerinde, kış aylarında ise sıcaklık değerleri -70 derecelere kadar düşer. Bu değerlerde herhangi bir sürüngenin yaşaması mümkün değildir..
Top Photo Copyright ( Üst Fotoğraf Telif Hakkı): ® Daviddu Chemin
Antarktika Kıtası’nda hayat var mı ?
Kıtada hayat var; ama standart bir hayat sürdürülebilecek iklim şartlarına sahip değildir. Zira kış aylarında kıtadaki sıcaklık -80 derecelere kadar düşebilir..