1. Anasayfa
  2. Sağlık Bilgileri

Alkol Bağımlılığı Nedir ? Alkolün Verdiği Zararlar ?

Alkol Bağımlılığı Nedir ? Alkolün Verdiği Zararlar ?
Alkol Bağımlılığı Nedir ?
0

Alkol Bağımlılığı Nedir ?

Alkol Bağımlılığı Nedir: En iyi anlarınızda ufak kadehler ile başlayan alkol tüketimi felaket ile sonuçlanabilir. Özellikle bu sıvıyı tüketim bağımlılık yaratabilmekte ve bazı durumlarda bağımlılık tedavisi oldukça zor olmaktadır. Kısacası alkol tüketiminden kaynaklı sağlık problemlerine bağlı ölüm oldukça yüksek orandadır.

Alkolün vücudumuza verdiği zararlar?

Alkol vücudumuza ilk girdiği andan itibaren zararları başlar. Sağlığınız açısından içilen bir kadeh alkol dahi vücudunuza zarar vermeye başlamakta ve içilen her kadeh ile beraber bu zarar artmaktadır.
Kısacası alkolün verdiği zararlara beraber göz atalım

Alkol Bağımlılığı Nedir ?
Alkol Bağımlılığı Nedir ?

Sindirim sistemi :

Alkol kullanımı sindirim sisteminde ilk aşamalarda net olmayabilir. Çoğunlukla hasar oluştuktan sonra yan etki şeklinde görülmektedir. Özellikle alkol tüketimi fazla olması durumunda hasarın daha fazla olması anlamı taşır. Aynı zamanda sindirim sistemi zarar görürse karında dolgunluk, dışkı problemleri, gastrit gibi etkiler olabilmektedir.

Bağımlılık :

Alkol kullanan bireylerde duygusal ve fiziksel bağımlılık gelişebilmektedir. Bunun yanında bağımlılık belirtilerine göz atarsak; titreme, yüksek tansiyon, terleme, sinirlilik ve öfke nöbetleri, ruhsal bozukluklar ve halüsinasyonlar sayılabilir.

Şeker :

Vücut glikoz ve insülin kullanımının düzenlenmesi için Pankreas organından yardım alır. Bir başka deyişle karaciğer ve pankreas düzgün çalışmazsa düşük kan şeker problemi oluşabilmektedir. Diyabet hastalığınız varsa ciddi komplikasyonlara yol açabilirsiniz. Aşırı alkol tüketimi özellikle diyabet ve hipoglisemi hastaları için çok tehlikeli olabilmektedir.

Endokrin Bezleri :

Aşırı alkol tüketimi pankreas organı tarafından oluşturulan sindirim enzimlerinin anormal çalışmasına yol açabilmektedir. Özellikle bu enzimlerin varlığında tıp dilinde pankreatit diye bilinen iltahibi ve ciddi komplikasyon sorunları yaşamanıza neden olur.

Karaciğer Problemleri:

Karaciğerde oluşan hasarlar hayatınızı risk altına sokabilmekte ve özellikle vücudunuzda toksin ve zehirli atık oluşturulmasına neden olmaktadır. Bununla birlikte kadınlarda karaciğer problemleri daha yüksek seviyededir.

Kan Dolaşım Sistemi :

Alkol tüketimi akciğer ve kalbinizi olumsuz yönde etkilemektedir. Bir başka deyişle alkol, besinlerdeki mineral ve vitaminleri emilimde zorluk ve anemiye sebebiyet verebilmektedir. Belirtileri Düzensiz kalp atışı, kan akışında problemler, kalp krizi, inme ve kalp yetmezliğidir.

Karaciğer Hasarı :

Karaciğer vücuttaki zararlı toksinleri parçalamaya yardımcı olan bir organdır. Bu yüzden alkol bağımlılığı ciddi karaciğer problemlerine yol açar. Bununla birlikte karaciğerde oluşan iltihaplanma siroz hastalığına kadar gidebilir. Özellikle karaciğer hasarı büyüdükçe, vücuttan toksitlerin atılması bir o kadar zorlaşır.

Kanser :

Aşırı alkol tüketen bireylerde hemoroit ve ülser görülme olasılığı yüksektir. Ciddi iç kanamalara sebep olabilmektedir. Ülser tehlikeli ve ölümcül bir hastalıktır. Aşırı alkol tüketen bireylerde kanser görülme riski çoktur ve en başta agız, yemek borusu, karaciğer ve kolonda kanser gelişme olasılığı çok fazladır.

Cinsel Sağlık :

Alkol kadın ve erkek ayırmaksızın cinsel problemler yaratmaktadır. Aşırı alkol tüketen erkeklerde ereksiyon bozukluğu, cinsel isteksizlik kadınlarda ise kısırlık görülmektedir. Gebe bir kadının alkol tüketmesi prematüre doğuma, düşüğe ve ölü doğuma sebebiyet verebilmektedir.

İskelet ve Kas :

Aşırı alkol tüketimi kemiklerin güçlü olmasını engeller, güçsüzleşen kemikler düşme ve yaralanmalarda kırılabilir. Ayrıca alkol kas zayıflamalarına ve küçülmelerine neden olabilir.

Bağışıklık sistemi :

Alkol tüketimi bağışıklık sisteminin olumsuz yönde etkilemektedir. Bağışıklık sisteminin zayıflaması virüslere, mikroplara karşı savunma duvarını zayıflatır. Ayrıca aşırı alkole bağlı tüberküloz ve zatürre gelişebilmektedir.

Alkolün zarar verdiği doku ve organlar:

Alkolün zarar verdiği doku ve organlar ?
Alkolün zarar verdiği doku ve organlar ?

En büyük zararların başında alkol gelmektedir. Alkol vücutta birçok organa ağır hasarlar verebilmektedir. Alkolün yol açtığı zararlara hep beraber göz atalım.

  1. Beyin ve merkezi sinir sistemimize zarar verir.
  2. Tansiyonu yükseltir ve kalp çalışma hızını arttırır.
  3. Damar problemlerine yol açar ( Sertleşme ve Kireçlenme)
  4. Kan dolaşımını bozar
  5. Kan basıncını düşürür
  6. Mide problemlerine yol açar
  7. Karaciğerde siroz geliştirebilmektedir
  8. Denge ve irade kayıpları yaşatır.
  9. Kanı sulandırarak, vücuttaki yaraların iyileşmesini geciktirir.
  10. Kanser
  11. Böbrek problemlerine yol açar.
  12. Pankreas iltihaplanmasına yol açar
  13. Görme sinirlerine zarar verir.
  14. Sinir hücrelerine zarar verir
  15. Felç yaratabilmektedir.
  16. Saldırganlık ve şiddete yöneltebilmektedir.
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir