Acı Çiğdem Nedir ?
Acı Çiğdem Nedir : Halk arasında “Güz Çiğdemi” olarak bilinir. Özellikle nemli arazileri seven bu otsu bitki, ülkemizde Akdeniz, Ege ve Marmara Bölgesi’nde görülebilmektedir. Anavatanı Avrupa’nın sulak topraklarıdır. Ancak profesyonel üretimi ülkemizde yapılmamaktadır. Acı Ciğdem’in boyu 10-30 cm arasındadır. 6 parçalı çiçekten oluşan Güz Çiğdemi’nin çiçekleri morumsu ve pembemsi renktedir. Otsu ve çalı görünüme sahiptir. Yaz bitkisi olduğundan yaprakları sonbaharda dökülür, ilkbaharda ise yaprak ve meyveleri ortaya çıkar.
Acı Çiğdemin Faydaları Nelerdir ?
Tıp literatüründe faydası yüksek ve büyük önem arz eden bir bitkidir. Faydasının yanı sıra, içinde barındırdığı “Alkoloit” maddesinden dolayı yüksek oranda zehirleyici özelliği mevcuttur. Bu yüzden doktor gözetiminde kullanılması uygundur. Aynı zamanda tedavide tohum ve çiçeklerinde bulunan yumrular kullanılmaktadır. Binbir çeşit hastalığa derman olan bu otun, özellikle ağrı kesici özelliği çok yüksektir.
- Ağrı kesici
- Prostat hastalığına faydalı
- İdrar söktürür ve idrar yollarını açar
- İdrar miktarında artış sağlar
- Böbreğin işleyişini düzene sokar
- İç organların düzenli işleyişine yardımcı olur
- Metabolizmayı kuvvetlendirir
- Romatizmal ağrılara iyi gelir
- Ter yolları açar, terletme özelliği vardır
- Mide yanmasına iyi gelir
Kullanım Şekli ve Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Faydalarının yanı sıra zehirleyici etkisi olduğundan uzun süre kullanılmaması gerekir. Kullanmadan önce doktora danışılması, sınırlı dozda kullanılması uygundur. Acı Ciğdem’in ilaç olarak tohumu ve yumruları kullanılmaktadır.
Önceleri halk arasında romatizmal ağrıları azaltmak için kullanılmaktaydı. Bunun için; Acı Çiğdem tohumları 3 diş sarımsak ile ezilip, karıştırılmalıdır. Karışımdan ortaya çıkan sıvı bir mendile veya tülbentle emilip, ağrılı bölgeye sarılmalıdır. Bu yöntem özellikle birkaç defa tekrar edilir.
Dikkat!
- Beklenmeyen bir etki görüldüğünde derhal kullanımı bırakılmalı ve uzman bir hekime başvurulmalıdır.
- Beklenmeyen yan etkileri; kusma, kanlı ishal, saç dökülmesi, burun kanaması ve ağızdan salya gelmesi.
- Uzun süreli ve aşırı kullanımda B12 vitamini emilimini engelleyerek Anemi’ye (kansızlık) neden olabilmektedir.
- Kullanmadan önce hekime danışılmalıdır.