1. Anasayfa
  2. Şifalı Bitkiler

Su Sümbülü Nedir? Su Sümbülü Zararlı Mı?

Su Sümbülü Nedir? Su Sümbülü Zararlı Mı?
Su Sümbülü Nedir?
0

Su Sümbülü Nedir?

Su sümbülü Nedir: Parlak yeşil yaprakların arka planına yerleştirilmiş güzel pembe veya lavanta çiçekleriyle beğenilen yüzen bir bitkidir. Ne yazık ki su sümbülü yetiştirmek yüksek tecrübe gerektiren bir konudur çünkü bu tür genellikle agresif bir şekilde büyür ve çok istilacı olabilir. Bitki bazı lokasyonlarda insanlar için ciddi sorunlara neden olmaktadır. Bununla birlikte, su sümbülünün bazı faydalı kullanımları da vardır. Bunlardan biri biyoyakıt olarak hareket etme kabiliyetidir. Tek başına veya hayvan gübresi ile birlikte fermente edildiğinde, yemek pişirme ve diğer işler için de kullanılabilecek bir gaz üretir.

Yabani Su Sümbülü Dağılımı

Yabani Bitkinin Dağılımı
Su Sümbülü Nedir: Yabani Su Sümbülü Dağılımı

Su sümbülünün bilimsel adı Eichhornia crassipes’tir. Monokot çiçekli bitkiler grubuna aittir. Monokotların tohumlarında yalnızca bir kotiledon veya embriyonik yaprak bulunmaktadır.

Bitki, Güney Amerika’ya özgüdür. Göller, göletler, kanallar, nehirler, bataklıklar ve hendekler dahil olmak üzere tatlı su kütlelerinde yetişir. Su sümbülü en çok yavaş hareket eden sularda bulunmaktadır. Bitki, çoğu ülkede az miktarlarda görülebilse de genel anlamda Amerika Birleşik Devletleri’nin güneydoğu kesimindeki vahşi doğada yaşarlar. Dünyanın diğer bölgelerinde de bulunmuştur, ancak oralarda kalıcı olarak yerleşik hale gelememiştir. Dünya’nın bazı bölgelerinde su sümbülü akvaryumlarda süs bitkisi olarak da satılmaktadır.

Bitkinin Özellikleri

Su sümbülü, pickerelweed familyası olarak da bilinen Pontederiaceae familyasına ait çok yıllık bir bitkidir. Bitki, ılıman iklimlerde yıllık olarak büyüyebilmektedir. Pickerelweed, Kuzey Amerika’ya özgü ve mavi ila mor çiçekleri olan bir su bitkisidir. Su bahçeleri için ekili bir form satılmaktadır. Su sümbülü ile ilgilenen biri için bir alternatif olabilmektedir.

Yapraklar ve Kökler

Su sümbülünün kalın ve parlak yaprakları, su yüzeyinde yüzen veya üzerinde uzanan bir rozet oluşturur. Yapraklar geniştir ve oval veya yuvarlaktır. Genellikle sivri uçları vardır. Yapraklar gibi yaprak sapı (yaprak sapı) kalındır. İçerdiği yaprak sapı ve nodül süngerimsi bir dokuya sahiptir. Bir nodülün içi aşağıdaki fotoğrafta gösterilmektedir. Bitkinin kökleri lifli veya tüylüdür ve mor-siyah renktedir. Genellikle suda serbestçe asılırlar.

Çiçekler

Su Sümbülü Nedir
Su Sümbülü Çiçekleri

Güzel çiçekler, on iki inç uzunluğunda ve on beş kadar çiçek içerebilen bir başakta doğar. Çivinin sapı, çivinin kendisinden daha uzun olabilmektedir. Her çiçeğin altı yaprağı vardır ve pembe ila lavanta rengindedir. Teknik olarak yapraklar tepedir. Birbirlerine benzemelerine rağmen üçü gerçek taç yaprakları, diğer üçü ise çanak yapraklarıdır. En üstteki tepal, sarı veya turuncu bir ortası olan mavi veya mor bir sıçrama ile dekore edilmiştir.

Çiçek, üç uzun ve üç kısa organ (erkek yapıları) ve kavisli bir stile (dişi yapının bir parçası) bağlı bir küresel damgalama içerir. Stigma, birbirine sıkıca bastırılan veya ayrı olan üç lobdan oluşur. Çiçek, böcekler tarafından tozlanmaktadır.

Üreme

Su sümbülü bitkileriyle dolu bir bataklık.
Su sümbülü bitkileriyle dolu bir bataklık.

Bitki hızla çoğalır ve bu da istilasına katkıda bulunmaktadır. Meyve, birçok tohum içeren bir kapsüldür. Bunlar yıllarca yaşayabilmektedir. Bitki ayrıca vejetatif olarak yayılmaktadır. Bu bitki, yana doğru uzanan ve yeni sürgünler üreten dışkılar (yatay saplar) üretir.

Su Sümbülü büyümesinin Zararlı Etkileri

Su Sümbülü büyümesinin Zararlı Etkileri
Su Sümbülü Nedir: Su Sümbülü büyümesinin Zararlı Etkileri

Bu bitki uygun bir ortamda hızla ve yaygın bir şekilde yayılmaktadır. Suyun yüzeyindeki bitki materyali matı bazen altı fit kadar derindir. Tesis birden fazla sorun yaratabilmektedir.

  • Su sümbülü, diğer su bitkilerinin ihtiyaç duyduğu alanı doldurur ve büyümelerini engeller.
  • Bitkinin oluşturduğu keçe, diğer bitkilerin ihtiyaç duyduğu besinleri emer.
  • Ayrıca sudaki alglerin ve diğer fotosentetik organizmaların yiyecek yapmak için ihtiyaç duydukları ışığı da engeller.
  • Bitki, suya oksijen girişini azalttığı ve bazılarının yediği yosun sayısını azalttığı için sudaki hayvanlara zarar verebilmektedir.
  • Bitki örtülerinden açığa çıkan ölü madde, su içinde pH değişikliği gibi sorunlara neden olabilmektedir. Bunun yanında mantar ve bakteriler malzemenin çürümesine neden olmaktadır.

Su sümbülü insanları da etkiler. Büyük büyümeler tekne yolculuğuna, balık tutmaya ve yüzmeye engel olur. Ayrıca drenaj ve sulama kanallarını da tıkayabilirler. Ayrıca bitkilerin yapraklarında toplanan su, hastalık yayabilen sivrisinekler için ideal bir yaşam alanıdır.

Türler, sıcak iklimlerde büyük bir sorun olabilmektedir. Daha soğuk olanlarda, sıcaklık bitkinin hayatta kalması için yeterince sıcak olabilir, ancak hızlı yayılamayacak kadar soğuk olabilir ve bu da onu kontrol etmeyi biraz kolaylaştırır.

Bitkinin Kullanım Alanları

Bitkinin Kullanım Alanları
Su Sümbülü Kullanım Alanları: Su Sümbülü, özellikle Güneydoğu Asya’da mobilya yapımında kullanılmaktadır. Aynı zamanda saplarından sepet ve süs eşyaları da üretilmektedir.

Bitkinin büyük sorunlara neden olabileceğine şüphe yok. Bununla birlikte, bazı kullanımları da vardır. Bazı çiftlik hayvanları, özellikle kendileri için daha lezzetli hale getirmek için uygun şekilde hazırlanmışsa su sümbülü yerler. Bitki, içerdiği besinler sayesinde iyi bir kompost yapabilmektedir. Çok ilginç bir gelişmede, araştırmacılar bunun biyoyakıt olarak kullanılabileceğini keşfettiler. Ayrıca sapları kurutulabilir ve dokumada kullanılabilmektedir.

Su sümbülünün destekçileri, güzelliğine, hayvancılık için yenilebilirliğine, kompostta ve zanaat malzemesi olarak kullanımına dikkat çekiyor. Kötüleyenler, istilacılığından ve su yollarını tıkama ve insan faaliyetlerine ve sağlığa müdahale etme yeteneğinden bahsetmektedir. Bazı yerlerde, bitkinin dünyanın belirli yerlerinde neden olabileceği sorunların ciddiyetini insanların takdir etmesi zor olabilmektedir.

Beyincik Nedir?

thumbnail
Önerilen Yazı
Beyincik Nedir? Beyincik Görevleri Nelerdir?

Kenya’da Victoria Gölü Çevresindeki Sorunlar

Su sümbülu, Kenya’da Victoria Gölü çevresinde (ve gölün yakınındaki diğer bazı bölgelerde) özel bir sorundur. Birçok insan geçim kaynağını gölden elde edilen balıklar ile sağlamaktadır. Hayvanlar toplanıp ve yiyecek olarak satılmaktadır. Şu anda balık yollarını tıkayan bitkiler tarafından geniş bir su alanı bloke edilmektedir. Bitkiler yayıldıkça, teknelerin balık bulma ve bitki örtülerinin arasından geçme yetenekleri azalmaktadır.

Victoria Gölü’ndeki balıkları satmaya bel bağlayan kadınların, satışları azaltan balıkların yanı sıra başka sorunları da var. İlginç bir şekilde, bu sorunlara su sümbülü neden olmuyor ve aslında teknoloji ile kombinasyon halinde bitki tarafından yardımcı olunabilir.

Kadınlar, balıkçıların yakaladığı balığın yağını içiyor. Bunu yapmak için yeterince odun toplamak için uzun mesafeler yürümek zorundalar. Daha da büyük bir sorun, balığı pişirmek ve korumak için kullanılan dumana tekrar tekrar maruz kalmanın, özellikle akciğerleri açısından kadınların sağlığını etkilemesidir. Odun yakmaktan çıkan duman akciğerler için tahriş edici olabilmektedir ve nefes almayı zorlaştırabilir.

Odun ve odun kömürünün yanmasından kaynaklanan hava kirliliği, özellikle iç mekanda gerçekleştiğinde, yakın çevre için başka bir şekilde bir sorundur. Duman, polisiklik aromatik hidrokarbonlar veya PAH’lar olarak adlandırılan kimyasallar içerir. Bazı PAH’lar kansere neden olabilmektedir.

Biyogaz ve Su Sümbülü

Bilim adamları, su sümbülünün bir biyolojik ayrıştırıcıda fermente edildiğinde büyük bir enerji kaynağı olabileceğini keşfettiler. Kendi başına bile, bir ailenin ihtiyaçlarını alev üretebilen bir gaz biçiminde karşılayacak kadar enerji sağlayabilmektedir. Bitki tavuk gübresi veya inek gübresi ile karıştırıldığında, sonuçlar daha da iyidir.

2018’de Victoria Gölü kıyısındaki Dunga köyü iki biyogaz çürütücü aldı. Cihazlar; yemek pişirmek, suyu saflaştırmak ve civcivleri kuluçkaya yatırmak için kullanılabilecek bir gaz üretmek için su sümbülü ve inek gübresi karışımı kullanmaktadır. Çürütücüye yerleştirilen malzeme, ihtiyaç duyulduğu yere borulanan gazı üretmek için yirmi ila otuz günlük bir fermantasyon süresi gerektirir. Burada üretilen bitki ve gübre karışımının temiz yanan olduğu ve duman üretmediği de söylenmektedir.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir