1. Anasayfa
  2. Biyografik Bilgiler

Ahmet Fehim Kimdir

Ahmet Fehim Kimdir
Ahmet Fehim
0

Ahmet Fehim Kimdir ?

Ahmet Fehim Kimdir; Ahmet Fehim Efendi, 2 Ağustos 1856 yılında İstanbul’da dünyaya gözlerini açmış; tiyatro, sinema oyuncusu ve yönetmendir.

Ahmet Fehim Efendi Hayatı, Ahmet Fehim Efendi Yaşamı

Sahneye çıkan ilk Türk aktörü olan Ahmet Fehim Efendi, 2 Ağustos 1930 yılında aramızdan ayrıldı. 1876 yılında Gedikpaşa Tiyatrosu‘nda başlayan oyunculuk serüveni 1926 yılına denk sürdü. Elli yıl sahnede kalan Türk Tiyatrosu’nun usta oyuncusu Ahmet Fehim, Türk sinamasının da ilk isimleri arasında yer aldı. 1918’de Himmet Ağa’nın İzdivacı filminde rol alan Ahmet Fehim, 1919’da Mürebbiye ve Binnaz adlı filmlerin hem yönetmeni hem de oyuncusu olmuştur.

Ahmet Fehim Kimdir
Ahmet Fehim Efendi Kimdir

Usta aktörü, Mart 1958 tarihli Türk Tiyatrosu dergisinde “Ahmet Fehim Efendi’nin Hatıralarından” başlığı ile yayınlanan yazıdan bir bölüm ile analım istedik:”… Çok uğraştım, çok dirildim, çok yoruldum, bu tiyatro için… Hem de pek çok paralar kazandım, aç kaldığım da oldu. İki gün bir simitle yaşadım, üçüncü gün artık intihar ediyordum. Bu nasıl oldu ? Tiyatro vermek için kumpanya ile Midilli’ye gitmiştim. Ben hazırlık yapmak için daha evvel gittim. Namık Kemal Bey‘in mutasarrıflığı zamanından kalma dostlarından bir Süleyman Bey vardı, tiyatroyu seven bir adamdı, onu salık vermişlerdi, yardım eder diye… Buldum, başüstüne dedi, abone toplamaya başladı. O aralık paramı çarptırdım. Yeleğimin cebinde bir çeyrek kalmıştı. Süleyman Bey her gün geliyor, şu kadar lira oldu, bu kadar etti filan diye haber veriyordu. Ama yeni tanıdığım bir adam, kumpanyada görünürlerde yok, kendisinden nasıl para istiyeyim; adamı dolandırıcı sanırlar! Kahveye verdim, şuraya buraya masraf oldu, iki gün de simit aldım yedim, çeyrek bitti; kumpanyadan haber yok… Deniz kenarına gidip bir kayanın üstüne oturdum, kaç saatten beri açtım, kendimi denizden atmaktan başka yapılacak bir şey yoktu, karar verdim. Düşünürken düşünürken dalmışım. Bir aralık, biri geldi, dürttü; ‘vapur geldi, sizin kumpanya geldi!’ dedi; yeniden hayata çıktım.”

 

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir