Hamilelikte Bebeğin Gelişimini Olumsuz Etkileyen Faktörler Nelerdir ?
Hamilelikte Bebeğin Gelişimini Olumsuz Etkileyen Faktörler Nelerdir: Hamilelikte bebek gelişimi için bir çok önemli faktör vardır ve aynı zamanda gelişim sürecini olumsuz etkileyen durumlar da vardır. Bu faktörler sigara kullanımı, antibiyotik kullanımı, yoğun stres, folik asit yetersizliği, X ışınınına maruz kalma gibi durumlardır. Bu durumların birçoğu bebeğin gelişim sürecini olumsuz şekilde etkilemektedir. Hamile olan anne adayı, kendi sağlığı ve bebeğin gelişimi için; özellikle doktor kontrollerini aksatmadan yapmalı ve bazı durumlara dikkat etmelidir.
Sigara Kullanımı:
Sigara kullanan kişilerin kendi vücutlarına verdikleri zarar saymakla bitmez; ancak hamile bir bayanın sigara içmesi demek hem kendini hemde bebeğini zehirlemesi demektir. Aynı zamanda anne karnındaki bebeğin sigara dumanına maruz kalması, ileriki yaşlarda; astım, solunum hastalıkları, öğrenme güçlüğü gibi sorunlar doğururken, düşük, ölü doğma, düşük kiloda doğma gibi bebeğin hayatını tehlikeye atacak sorunlara da sebep olur.
Antibiyotik Kullanımı:
Hamilelik süresince doktor tavsiyesi olmadan asla antibiyotik kullanılmamalıdır. Özellikle erken hamilelik denilen 1. trimesterde (ilk 3 ay) bebeğin organları oluşmaya başlamaktadır. Ciddi bir rahatsızlık olmadığı sürece antibiyotik kullanımı anne karnındaki bebeği olumsuz etkiler.
Yoğun Stres:
Hamilelik süresince anne adayının sakin, huzurlu bir ortamda bulunması bebeği ve kendisi için çok önemlidir. Anne karnındaki bebek, annenin tüm duygularını hissetmekte ve stres durumunda salınan kortizol hormonu bebeği olumsuz etkilemektedir.
Folik Asit Yetersizliği:
Folik asit insan sağlığı için çok fazla önem taşıyan bir vitamin türüdür. Kan hücresi yapımı, organların oluşumu, kemiklerin oluşumu şeklini almasında folik asitin büyük görevi vardır. Özellikle hamilelik süresince yetersiz folik asit alan bebeklerde, omurilikte kapanmama yani spina bifida denilen hastalık meydana gelir.
X Işınlarına Maruz Kalma:
Röntgen ışınları hücre yapısında bazı bozulmalara sebep olabilmektedir. Özellikle yeni oluşmaya başlayan ve gelişen anne karnındaki bebeğin hücreleri; X ışınlarından ve her türlü radyasyondan olumsuz şekilde etkilenmektedir. X ışınları bebekte kalıcı hasarlar, erken doğum gibi risklere sebep olabilir.