Tandır Kültürü:
Tandır Kültürü; 5000 Yıllık geçmişe sahip olan Tandır Kültürü ilk olarak ısınma amaçlı toprak evlerin altına dizayn edilirdi, daha sonraları evin dışına da yapılarak içinde et ve ekmek pişirilmesine zemin hazırlanmış oldu. Çamurdan yapılan tandır ya yere gömülerek ya da yüksekliği insan beline gelecek şekilde etrafı örülerek konuşlandırılır. İçine et sarkıtılarak közün üstünde bir kaç saat bekletilerek yapılan kebap “Tandır Kebabı” olarak isimlendirilirken, içinde kızgın közler varken duvarına yapıştırılan hamur ile yapılan ekmeğe “Tandır Ekmeği” denir. Hatay yöresinde bu ekmeğin üstüne yörede “katık” olarak adlandırılan ve içinde salça, çökelek ve bazı baharatların olduğu karışım konularak yapılan ekmeğe ise “Biberli (katıklı) Ekmek” denir. İçinde yakılan odunların köz haline gelip dibe çökmesiyle yapılan pişirim işlemi için tandırın alt kısmında hava alması için ve yakmak için ufak bir delik bulunabilir. Ağız kısmı gövdeden daha dar bir yapıdadır bunun nedeni üstüne ağırlık konduğunda kırılmasını önlemektir. Bu albümde 7 fotoğrafta “Tandır Kültürünü” anlatmaya çalıştım. Her fotoğrafın numarası onun kronolojik oluş sırasına göredir.
Tandır Kültürü
Tandır ekmeği nasıl yapılır ?
Tandır ekmeği hazırlanışı, Tandır ile ilgili detaylı bilgiler…
- Hazırlıklar tamam, bir tas zeytinyağı hamuru açmak için, ekmeği tandırın duvarına yapıştırmak için kullanılan yastık namı diğer “Kere“, hamur ve henüz yanmış ateş…
2. Ateş bir yandan yanarken hamurumuz açmaya hazırlanıyor hale getiriliyor..
3.Hamurumuz açılıyor iyice “kere” (yastık) boyutuna göre…
4. Açılan hamur yeterli kıvama gelmediğinde üzerine un serpilerek tekrar açılabilir. Hamurlar hazırlanırken tandır içinde közlerin dibe çökmesi için odunlar yanmaktadır.
5. Duvara ekmeği vurmadan önce “kere” dediğimiz yastığın üstüne hamuru yayarken..
7. Ve ekmeğimiz hazır…
Kaynak: Deniz Özbek