Prokaryot Hücre Nedir ?
Prokaryot Hücre Nedir: Prokaryot hücre gelişmemiş hücre anlamına gelir. Bakteriler, mavi yeşil algler, riketsiyalar, aktinomisetler ve mikoplazmalar prokatyot hücrelerdendir. Bu tür hücrelerde hücre içinde çeşitli görevleri olan ribozom organeli dışında organeller yer almaz. Sitoplazma bulunur fakat ökaryot hücre sitoplazması gibi karmaşık yapılı değildir.
Prokaryot hücrelerin varlığı, elektron mikroskoplarının geliştirilmesiyle ortaya çıkmıştır. Önceleri tek tip hücre yapısı olduğu düşünülürken, prokaryot ve ökaryot olarak farklı gelişmişlik düzeylerine sahip hücreler bulunduğu öğrenilmiştir.
Prokaryot Hücre Özellikleri Nelerdir ?
Prokaryot hücreler, ribozoma sahip olmaları nedeniyle protein sentezleyebilirler. Birtakım prokaryot hücrelerinde ise klorofil pigmenti ve mesozomlar bulunabilmektedir. Örneğin mavi yeşil algler, kloroplast organeli ile fotosentez yaparlar. Bu nedenle prokaryot hücre yapısında sahip hücreler bazı organellere sahip olabilirler.
Prokaryot hücrelerin en dış katmanında hücre çeperi yer alır. Hücre çeperinin hemen arkasında, yarı geçirgen özelliği sahip hücre zarı bulunmaktadır. Bu hücrelerde organeller bulunmadığı için, fotosentez yapabilen prokaryot hücrelerin; klorofil ve fotosentez enzimleri hücre zarında bulunmaktadır.
Prokaryot hücrelerin, iç yapısında belirgin bir düzen yoktur. Yapısında bulunan DNA molekülleri de bu nedenle serbest biçimde bulunmaktadır. Aynı zamanda bu hücrelerde genetik bilgiler, ökaryot hücrelerde olduğu gibi DNA ile kodlanmaktadır.
Yapılarında çoğalmayı kontrol eden çekirdek de bulunmayan prokaryot hücreler mitoz bölünme yapamazlar. Sitoplazmada bulunan ve prokaryot hücre yapısına dahil tek kromozom hücrenin bir ucundan diğer ucuna gider ve kendini eşler ve hücre bölünür.
Prokaryot hücrelerde kimyasal enerji, özellikle enerji paketçikleri olan atp olarak depolanabilmektedir. Bu depolama gelişmiş hücrelerde aynı görevi gören mitokondri zarına benzer bir yapıyla gerçekleşir. Bu yapı hücre zarıdır.