Akciğer Kanseri Nedir?
Akciğer Kanseri Nedir: Akciğerin en önemli faaliyeti, vücuttan karbondioksiti atmak ve oksijen alınmasını sağlamaktır. Bu kanser, özellikle hücre ve dokuların kontrolsüz şekilde çoğalmasına denilmektedir. Aynı zamanda küçük hücreli olmayan Akciğer kanserinin birden çok alt türü ve çeşidi bulunmaktadır.
- Adenokarsinom
- Skuamoz hücreli karsinom
- Adenoskuamoz karsinom
- Karsinoid Tümör
- Büyük hücreli karsinom
- Pleomorfik, sarkomatöz, sarkomatoid karsinom
Küçük Hücreli Akciğer Kanseri:
Küçük hücreli akciğer kanserleri, akciğer kanser türlerinin tahmini %15’ini içermektedir. Çoğunlukla sigara içen kişilerde görülmektedir.
Akciğer Kanseri Belirtileri:
Yerleşim yerlerine göre belirtiler farklılık gösterebilmektedir. Akciğerin üst bölümünde oluşmuş kitle, sinirlere baskı uygulayarak omuz ve kol ağrısı, göz kapak düşmesine veya ses kısıklığına sebep olabilir. Başka bir deyişle bu tarz şikayetler birçok hastalıkta olduğu için ihmal edilmemesi gereklidir.
Akciğer kanserinin bazı belirtileri:
- İştah kaybı
- Göğüs ağrısı
- Zayıflama
- Yutmada güçlük
- Kanlı Balgam
- Nefes Darlığı
- Geçmeyen öksürük
- Hırıltılı Solunum
- Ses kısıklığı
Akciğer kanserinin en belirgin belirtisi geçmeyen ve gittikçe kötüleşen öksürüktür. Ayrıca ateş, nefes darlığı, göğüs ağrısı, omuz ve kol ağrısı, kanlı balgam, boyun ve yüzde şişkinlik gibi bulgular akciğer kanseri belirtileri olabilir.
Akciğer Kanseri Nedenleri:
Akciğer kanserinin sebebi genelde sigaradır, fakat sigara içmeyen kişilerde de akciğer kanseri görülmektedir. Aynı zamanda bu kanserin %15 civarını sigara içmeyen bireyler oluşturmaktadır. Özellikle sigara içilen ortamlar da kişilerde akciğer kanseri riskini artırmaktadır. Kısacası nargile, pipo, puro ve sigara vb. ürünler araştırmalara göre kanser sebebi olarak ispatlanmış risk faktörleridir. Sigara dışında ayrıca asbest, hava kirliliği, genetik geçiş ve radon gazı akciğer kanser sebeplerindendir. Verem, akciğer bölgesine radyoterapi uygulanmış hastalarda da akciğer kanser riski artabilir.
Akciğer Kanseri Tanısı:
Akciğer kanseri teşhisi için öncelikle akciğer bölgesinde kitleyi saptamak gerekir. Ayrıca kişinin sigara tüketimi, mesleki yönden maruz kaldığı maddeler, geçirmiş olduğu hastalıklar sorgulanmalıdır. Akciğer kanser şüphesi var ise balgam tetkiki istenebilir. Bu test basit ve yararlı bir testtir. Hekiminiz kanserden emin olmak için akciğer dokusundan inceleme isteyebilmektedir. Eğer ki kanser oluşumu varsa, kanserin türünü yayılmasını ve evresini belirlemek adına önemlidir. Akciğer bölgesindeki kitleye ulaşmadan önce tomografi çekilerek en uygun yol belirlenmelidir. Bronkoskopi veya ince iğne biyopsisi ile kitleye ulaşılır. Kitleden alınan doku parçaları laboratuar ortamında incelenerek akciğer kanser tanısı koyulabilmektedir.
Akciğer Kanseri Tedavisi:
Akciğer kanser tedavisi hastanın genel sağlık durumu, kanser alt tipi, evresi gibi bir çok etkene göre değişkenlik gösterebilmektedir. Bu kanserin tedavisinde farklı tedavi kombinasyonları uygulanabilir. Ayrıca tedaviler kişilere özel olabilmektedir. Bu sebep nedeniyle tedavinin donanımlı hastane de ve uzman kişiler kontrolü altında yapılması çok önemlidir.
Akciğer Kanseri Tedavi Yöntemleri:
- Cerrahi operasyon
- Kemoterapi
- Radyoterapi
- Akıllı İlaç Tedavisi
- Akıllı Molekül Tedavisi
- Aşı Tedavisi
Akciğer Kanserinde Aşı Tedavisi:
Günümüzde akciğer aşı tedavisi ile ilgili birçok gelişmeler mevcuttur. İmmünoterapi yani akciğer kanser aşısı mevcuttur. Bunun yanında İmmünoterapi hasta kişinin bağışıklık sisteminden yararlanarak kanser hücreleri ile savaşmasını sağlamaktadır. Özellikle kemoterapi ajanlarına göre daha az yan etkilere sahiptir. Amerika ve Avrupa’da son evre akciğer kanser hastalarına ilk an itibari ile immünoterapi uygulanabiliyor.
Akciğer Kanserinden Korunmanın Yolları:
Akciğer kanserinden korunmak için sigara içiliyorsa bırakılmalı, sigara içilen ortamlardan uzak durulmalıdır. Ayrıca puro, pipo ve nargile kullanılmamalı. Endüstri ortamlarında çalışanlar zararlı gaz ve maddelerden korunma amacıyla maske kullanmalıdırlar.