Kulak Çınlaması Neden Olur ?
Kulak Çınlaması Nedenleri: Tıp dilinde “tinnitus” olarak isimlendirilen kulak çınlaması; kişilerin ciddi anlamda yaşam kalitesini etkileyen bir olaydır. Özellikle su gürültüsü sesi, cızırtı ve uğultu şeklinde hissedilebilir. Kişilerin %10-15’i yaşamlarının belli dönemlerinde kulak çınlaması sorunu ile karşılaşabilir.
Kulak Çınlaması:
Kulak çınlaması bazı zamanlar geçici, bazen de sürekli olmaktadır. Sesin tını kalitesi ince veya kalın şekilde olabilmektedir. Bununla birlikte bu durum bazen iki kulağı bazı durumda ise tek kulağı etkileyebilir. Özellikle kulak çınlama sürekli olması durumunda kişiyi oldukça rahatsız edebilir. Bu rahatsızlık kişinin normal hayatını etkileyecek boyuta gelebilmektedir.
Kulak çınlaması subjektif ve objektif şekilde iki gruba ayrılmaktadır.
- Subjektif Kulak çınlaması : Kulak çınlamasını sadece hasta tarafından algılanmaktadır.
- Objektif Kulak çınlaması : Kulak çınlaması yaşayan kişinin yanı sıra başkalarının da duyduğu durumdur.
Kulak Çınlamasının Nedenleri:
Bu çınlamaya sebep olan birçok durum mevcuttur. Özellikle bu sebepler iyi huylu nedenler olduğu gibi, daha ciddi problemlere istinaden de olmaktadır. Aynı zamanda sık görülen problemler şu şekilde sıralanmaktadır.
- Alerjik Rinit (Saman Nezlesi)
- Sinüzit
- Kulak Enfeksiyonları
- Kulak Kiri
- Alerjik durumlar
- Boyun ve baş bölgesindeki damar genişmeleri
- Orta kulak bölgesinde sıvı birikmesi
- Kulak zarı problemleri
- Orta kulak kaslarının kasılması
- Kulak bölgesinde travma
- Boyun kireçlenmesi
- Diyabet
- Yüksek veya düşük tansiyon
- İşitme ve denge sinirlerindeki tümör
- Tiroid Hastalıkları
- İlaçlara bağlı çınlamalar
- Orta kulak atardamar anomalileri
- Boyun ve baş bölgesine gelen darbeler
- Östaki tüpünün genişlemesi
Kulak çınlamasının en sık karşılaşıldığı durum; İç kulak bölgesinde yer alan işitme sinir uçlarında meydana gelen hasar durumudur. Bu durum genellikle ileri yaşlarda görülmektedir. Günümüzde, yaşam kalitemizi etkileyen en büyük sebeplerden biriside gürültü ve yüksek sestir. Ne yazık ki insanlar yüksek ses ile müzik dinlemekte ve dışarıdan gelen gürültülere aldırmamaktadır. Yüksek ses ve gürültü kulak çınlaması riskini artırmaktadır.
Bu nedenlerin dışında ayrıca kulak çınlaması, beyin tümörü gibi hastalıklarında habercisi olabilmektedir. Aynı zamanda bu tarz şikayetleriniz var ise mutlaka KBB konusunda uzmanlaşmış doktorlardan randevu almalısınız.
Kulak Çınlaması Nasıl Tedavi Edilir:
Kulak çınlaması olan hastaların çoğunda özel bir tedavi seçeneği yoktur. Bununla birlikte bu hastalığın sebebi araştırılarak bulunmasıyla ortadan kalkmaktadır. Bunun için doktorunuz sizden denge testleri, röntgen vb.. testler isteyebilmektedir. Ancak bu testlere rağmen kulak çınlamasının sebebi bulunamaya bilmektedir. Aynı zamanda kulak çınlamasında bazı ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçlar, genellikle rahatlatma sağlasa da tedavi için yeterli değildir.
Ani İşitme Kaybı Tanı ve Tedavisi:
Ani işitme kaybı, herhangi bir işitme şikayeti olmadığı durumda, kısa bir zamanda kendini belli eden tek ve iki taraflı olabilen işitme sinirindeki ve iç kulaktaki problemlere bağlı gelişen bir durumdur.
Kulak Çınlamasının Azalması İçin Ne Yapılmalıdır?
Kulak çınlamasının azalması için bazı öneriler verilmektedir.
- Tansiyonunuzu kontrol altında tutmalısınız
- Tuz alımını azaltmalısınız.
- Tuzlu besinlerden uzak durmalı, yemeklere tuz eklememelisiniz.
- Yüksek sesli müzik dinlememelisiniz.
- Düzenli egzersizler yaparak kan dolaşımınızı dengede tutmalısınız.
- Sinir sitemini uyaran kola, kahve ve sigaradan uzak durmalısınız.
- Dinlenmenize özen göstermeli ve yorulmaktan kaçınmalısınız.
- Stresli ortamlardan ve gerginlikten kendinizi uzak tutmalısınız.
Doktorunuzla görüşmenize rağmen herhangi bir sebebe bağlı kulak çınlamasının nedeni yoksa; kulak çınlamasını hayatınızın bir parçası olarak görmelisiniz. Bununla birlikte kulak çınlaması aklınızı yitirmenize ve sağır olmanıza sebep olmaz. Rahatsız edici bu sesleri kabul etmeli ve yok saymalısınız. Özellikle bu çeşit kontrol yöntemi sesi maskelemenize yardımcı olmaktadır.