1. Anasayfa
  2. Çeşitli Bilgiler

Işık Nedir ? Işık Kırılması Nedir ?

Işık Nedir ? Işık Kırılması Nedir ?
Işık Nedir ?
0

Işık Nedir ?

Işık Nedir: Çevremizdeki cisimlere yansıyarak, onları görmemizi sağlayan enerji şeklidir. Kaynağından çıkan ışık doğrusal yolla ve çok hızlı hareket eder. Işığın parlaklığı ve yayılma mesafesi ışık kaynağına göre değişiklik gösterir. Dünya’yı aydınlatan en güçlü ışık kaynağı ise Güneş’tir. Etrafımızı aydınlatan bu ışık bazı durumlarda kırılmalara uğrar.

"<yoastmark

Işık Kırılması Nedir?

Işık geçebildiği ortamlar arasında hareket ederken, yani saydam maddeler arasında geçiş yaparken; bir kısmı geri yansır, bir kısmı da açı değiştirerek yoluna devam eder. Işığın bu şekilde açı değiştirerek farklı yol izlemesine ışık kırılması denir.

Işık kırılmasını incelerken bilinmesi gereken ortam değişkenleri vardır. Bunlar;

Çok ve Az Kırıcı Ortam: Işığın kırılmasının gerçekleştiği ortamların, ışığı kırma düzeyleri incelenmelidir. Özellikle normal bir ortamdan çok kırıcı bir ortama geçen ışıkta, yüksek açı değişimleri gözlenirken; normal ortamdan az kırıcı ortama geçen ışıkta düşük açı değişimleri görülmektedir.

Gelme ve Kırılma Açısı: Gelme ve kırılma açıları farklı ortamlar arasında bulunan kırıcılık farklarını bulabilmemizi sağlar. Başka bir deyişle gelme ve kırılma açıları arasındaki fark büyükse, ışık çok kırılmış; küçükse, ışık az kırılmış demektir.

Kırılma Normali: Işığın hangi tür ortamlar arasında geçiş yaptığını kırılma normaline bakarak buluruz. Özellikle ışık, çok yoğun ortamdan az yoğun ortama geçiş yapmış ise normalden uzaklaşmış, az yoğun ortamdan çok yoğun ortama geçiş yapmış ise normale yakınlaşmıştır. Bununla birlikte, ışın kırılma normalinden geçtiği takdirde herhangi bir kırılmaya uğramaz.

Işık Kırılması Nedir ?
Işık Kırılması Nedir ?

Işığın Merceklerde Kırılması:

Mercekler üzerlerine gelen ışığı değiştirerek geçirirler. Mercekten geçen ışıkta meydana gelen değişimler, merceğin türüne göre değişir. Işığı kıran iki tip mercek türü bulunmaktadır.

1)İnce Kenarlı Mercek: Kenarları ince, ortası kalın mercek türüdür. Özellikle merceğin ince kenarları ışığı toplama özelliğine sahiptir. İnce kenarlı mercek üzerine gelen ışıkları karşı tarafta bir merkezde toplayacak şekilde kırar. Bu nedenle bu merceklerde ışığın içeriye doğru kırıldığı görülmektedir.

2)Kalın Kenarlı Mercek: Kenarları kalın, ortası ince mercek türüdür. Merceğin üzerine gelen ışık kırılarak dağılmaktadır. Bu nedenle bu merceklerde ışığın dışarı doğru dağıtıldığı görülür. Kırılan ışığın uzantıları çizildiğinde merceğin arkasında bir noktada toplandığı görülmektedir.

Etkileyici bir konu: Lambayı Kim Etti ?

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir