Rüçhan Hakkı Nedir ?
“Rüçhan hakkı nedir? Nasıl alınır? Nasıl kullanılır?” soruları günümüzde sıklıkla sorulan sorular arasındadır. Rüçhan hakkı bedelli sermaye arttırımı sürecinde sermaye sahiplerinin hakları dahilinde olan bir çeşit hak olarak bilinmektedir. Rüçhan hakkını kullanarak sermaye arttırmak mümkündür. Peki tam olarak rüçhan hakkı hangi durumlarda ortaya çıkar? Rüçhan hakkını kullanmak için neleri bilmek gerekir? Merak edilenler için okumaya devam edin.
Rüçhan Hakkı Ne Demek ?
Bu hak, bedelli sermaye arttırımı yapılırken şirket ortaklarının sahip oldukları paya oranla yeni ihracı olacak hisselerden alma hakkına sahip olmalarını ifade eden kavram bütünüdür. Rüçhan hakkı ile birlikte sermaye arttırımı yapmak mümkün hale gelir. Yeni hisse satın almak için kullanılan bu hak şirket ortaklarının hisselerini arttırmaları için kullandıkları yöntemlerden biridir.
Şirket ortakları rüçhan hakkını kullanmak zorunda değildir. Bu durumda rüçhan hakkını borsada satma haklarına da sahiptirler. Sermaye arttırma sürecinde aktif olmak istemeyen şirket ortaklar rüçhan hakkını borsada satışa çıkararak farklı yollardan kazan elde edebilirler. Ancak bu durum beraberinde rüçhan hakkını satışa çıkaran şirket ortağının şirkette bulunan payının azalmasını da getirecektir.
Rüçhan Hakkı Nasıl Alınır?
Rüçhan hakkı kullanmak için taşımanız gereken bazı nitelikler vardır. Öncelikli olarak rüçhan hakkına sahip olmak için mutlaka şirket ortağı olmalısınız. Daha sonrasında ise şirketin bir sermaye arttırımı süreci içerisinde olması gerekir. Bu durumların sağlanmasından sonra rüçhan hakkı şirket ortakları için aktif hale gelir.
Rüçhan hakkı kullanımı ise ancak şirket ortağının şirketteki mevcut payına göre gerçekleştirilebilmektedir. Yani bir şirket ortağı mevcut payına denk gelen orandan fazla sermaye kullanamaz. Şirket ortağının yeni hisse alabilmesi için şirkette ne oranda ortak olduğunun büyük önemi vardır.
Sermaye arttırımı sonrasında mevcut olan şirketin piyasadaki değerleri değişiklik gösterir. Yani yapılan işlemler şirkete ait olan tam hisse senedi fiyatını ve şirketin var olan piyasadaki değerini değiştirir. Bu nedenle şirket için ciddi değişikliklerin ortaya çıkmasına neden olur. Ayrıca bedelli sermaye arttırımı sürecinde şirket ortaklarının rüçhan hakkı kısıtlanabilmektedir. Bu durumda sermaye arttırımında sadece dışarıdan gelen yatırımcılara açık olma durumu vardır.