PCT Nedir ?
PCT, Prokalsitonin diye bilinen bir kan testi çeşididir. Sepsis isimli bakteriyel zehirlenmelerde kullanılan kan testi olarak biliniyor. Şöyle ki; hayati tehlike oluşturacak ağır sistemli enfeksiyon şüpheleri olduğunda çok fazla kullanılıyor. PCT testi sayesinde kişiye kolayca teşhis konulabiliyor. Aynı zamanda kişinin yaşamını da kurtarma oranı yüksek son derece basit uygulanan test türü olduğunu da söyleyebiliriz. Halk dilinde “kan zehirlenmesi” diye de bilinen PCT, vücutta olan enfeksiyonun kan ile karışmasıyla oluşan sepsis tarzı insan hayatını tehlikeye sokan durumlarda teşhisi koymak adına yapılan testin ifade edilmesidir. PCT değeri; viral enfeksiyonlarda etkilenmezken maalesef bakteriyel enfeksiyonlarda kandaki değeri çok fazla yükseliyor.
PCT, vücutta oluşan enfeksiyonların farklı dokularda hasara neden olmasıyla birlikte ilk tiroid bezi sonrasında karaciğer, akciğer olmak üzere hızla üretimi sağlayan protein yapılı madde olarak biliniyor. Vücutta normalde, az miktarda PCT bulunuyor ve enfeksiyon olduğunda da biyolojik bakımdan artışa neden oluyor.
PCT Değeri Kaç Olmalıdır ?
PCT değeri, normal aralıklarda olduğu zaman kişinin sağlığı da yerinde olur. Normal bir değerde, PCT kanın içinde 0.05 ng/ml’den düşük seviyede oluyor. Sepsis şok durumlarıyla sepsis hastalarda PCT değerleri, 1000 ng/ml gibi seviyelere çıkıyor. PCT değerinde ne kadar artış olursa, hastalıkta aynı oranda artıyor. Bu yüzden konuyla ilgili testlerin yapılarak uzmanlar tarafından da daima takip olması gerekiyor.
PCT Değeri Neden Düşer ?
Sağlıklı bir bireyin PCT değeri, daima normal seviyede olmalıdır. PCT değerleri düşük olduğunda insanlar, bu durumu normalmiş gibi algılayabiliyorlar. Ancak düşük olduğunda maalesef farklı enfeksiyonların oluşmasına da neden olunabiliyor. Sağlıklı bireylerde, PCT seviyesi yok denecek kadar azdır. Fakat kanın içinde PCT değeri düşükse, o zaman bir takım enfeksiyon hastalıkların oluşmasına neden olabiliyor. PCT seviyesi düşüklüğü, bölgesel anlamda bazı enfeksiyon hastalıkların yaşanmasına da neden oluyor. PCT düşüklüğüne neden olan birkaç husus vardır, onları şu şekilde sıralayabiliriz;
- Cerrahi operasyonların yaşanması,
- Vücuda eğer organ nakli yapıldıysa,
- Ayrıca virüslerin neden olduğu enfeksiyon durumları,
PCT Değerinde Yükselme
Bu durum, vücutta oldukça önemli enfeksiyonların oluşmasını sebep oluyor. PCT değerlerinin yükselmesi halk ağzında, kan zehirlenmesi diye tabir ediliyor. Vücutta çok fazla hastalığın oluşmasını sağlayan PCT yüksekliği, değişik nedenlerden dolayı da artıyor. O nedenleri şu şekilde sıralayabiliriz;
- Tiroit kanseri,
- Kemik iliği kanseri,
- Çoklu organ yetmezlikleri,
- İdrar yollarında enfeksiyonlar,
- Uzun süre kullanılan ilaçlar,
- Zatürre,
- Travma yaşamak,
- Böbrek yetmezliği,
- Cerrahi işlemler,
- Aynı zamanda şok durumları.
PCT Düşüklüğü Ve Yüksekliği Belirtileri Nelerdir ?
PCT düşüklüğü belirtileri şunlardır:
- Viral enfeksiyonlar,
- Kişinin yaşadığı enfeksiyon durumları,
- İdrar problemleri.
PCT yüksekliği belirtileri;
- Midede yaşanan sorunlar,
- İdrar yollarında sorun yaşamak,
- Solunum yollarında enfeksiyonlar,
- Aynı zamanda, devamlı idrara gitmek ya da hiç gitmemek,
- Halsizlik,
- Yorgunluk,
- Kemiklerin zayıflaması.
PCT düşüklüğünde ve yüksekliğinde ki belirtiler, herkese göre farklıdır. Kişide yukarıda belirttiğimiz belirtiler varsa, vakit kaybetmeden PCT değeriyle ilgili test yapıp, uzmanın değerlendirme yapması gerekiyor. PCT değerinde yükselme ya da azalma olduğunda direkt kişiye ilaç tedavisi uygulanması gerekiyor. Özellikle PCT değerlerinde yükselme varsa bir kişinin, aynı zamanda hayati olarak da tehlikesinin olduğunu da söyleyebiliriz.
PCT Testinin Nasıl Bir Önemi Vardır ?
PCT testi, kesinlikle diğer testlerin yerine kullanılamaz. Sadece doktora ve kişiye ek bir bilgi verir. Ayrıca bilindiği üzere; vücutta, bakteriyel enfeksiyonlar hızlı şekilde yayılıp insanın hayatını tehlikeye sokar. Bundan dolayı da, erken teşhislerin koyulması çok önem arz ediyor. Özellikle PCT değerleri, bu hususta çok önemli yol gösterendir diyebiliriz.
Ayrıca bakabilirsiniz; HCT Nedir ? Düşüklüğü ve Yüksekliği Ne Anlama Gelir ?